2018-10-17 22:47:16
Φωτογραφία για Φωτιά στο Μάτι: Δεν βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί
Εκτεθειμένη η κυβέρνηση - Τεράστιες οι ευθύνες της Πυροσβεστικής: Η ηγεσία είχε μετακινήσει τις δυνάμεις που θα προλάβαιναν το κακό, αγνόησε τις προειδοποιήσεις για «φωτιές στις αυλές» και δεν εισηγήθηκε την εκκένωση

Μετά το «στρατηγό άνεμο» της κυβέρνησης Καραμανλή τη δική τους θέση στην «ιστορία» διεκδικούν πλέον και οι... δορυφόροι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια, ποιος δεν θυμάται την περίφημη συνέντευξη Τύπου της 26ης Ιουλίου, όταν ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας έδειχνε κάτι φωτιές σε χάρτες της Google επικαλούμενος πως είναι αποτυπώσεις από κλειστές (δορυφορικές) πηγές;

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις της δικογραφίας για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι τον διαψεύδουν. Διαψεύδουν την κυβέρνηση, που επιχείρησε να μιλήσει για σχέδιο εμπρηστών, παράλληλα με τις δικαιολογίες των ακραίων καιρικών φαινομένων και των αυθαιρέτων. Οι έρευνες των ειδικών, που σύντομα θα είναι ολόκληρες στα χέρια των εμπλεκομένων, αναφέρουν ότι δεν βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί.


Αντίθετα, τα στοιχεία συγκλίνουν στην εκτίμηση, επιβεβαιώνοντας τις αποκαλύψεις του protothema.gr, ότι η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό από αμέλεια, που ξεκίνησε από οικόπεδο, στην οδό Ανδρούτσου στο Νταού Πεντέλης. Και δείχνουν κάτι ακόμη: τις τεράστιες ευθύνες της Πυροσβεστικής και προσωπικά του νυν αρχηγού, καθώς ως επιχειρησιακός υπαρχηγός που ήταν στις 23 Ιουλίου του 2018 ήταν ο υπεύθυνος για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση της κατάστασης (σύμφωνα με το άρθρο 68 του Νόμου 4249/2014).

Παρολαυτά, η κυβέρνηση τον αναβάθμισε! Ενισχύοντας σε στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων τις ανησυχίες για προσπάθεια συγκάλυψης. Ανησυχίες που έγιναν υποψίες και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν μετά τις καταγγελίες για πιέσεις και «πειραγμένα» στοιχεία. Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι αποκαλυπτικά.

1, Λάθος(;) η επίσημη ώρα αναγγελίας της πυρκαγιάς! Σύμφωνα με το δελτίο συμβάντων η φωτιά δηλώθηκε δευτερόλεπτα αφού οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν 16.49 το απόγευμα της αποφράδας ημέρας. Αλλά τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία (μαρτυρίες) δείχνουν ότι η πραγματική ώρα που δηλώθηκε η πυρκαγιά ήταν στις 16.41. Αν προστεθούν σε αυτά και τα λεπτά που χρειάστηκε ο καπνός να ανέβει για να γίνει ορατός από εθελοντές στη Ραφήνα, γίνεται αντιληπτό ότι η φωτιά ξεκίνησε πριν τις 16.30.

2. Αλλά οι δυνάμεις που θα την προλάβαιναν στην έναρξή της δεν ήταν στις θέσεις τους. Το όχημα ΠΣ 3527 με κωδικό κλήσης «12-15» χωρητικότητας 5000 λίτρων μετακινήθηκε από το γήπεδο της Διώνης στην Κινέτα. Όπως και το «Μάκρη 30» που ήταν στην είσοδο του Νέο Βουτζά. Το πρώτο ήταν ελάχιστα λεπτά από το σημείο της έναρξη και το δεύτερο ακριβώς πάνω στην καταστροφική πορεία που ακολούθησε. Η φωτιά διένυσε 500 μέτρα μέχρι τη Μονή Παντοκράτορος και 5000 μέτρα μέχρι το κόκκινο λιμανάκι. Αλλά η ηγεσία της Πυροσβεστικής δεν αντικατέστησε τις δυνάμεις που μετακίνησε.

3. Και όχι μόνον αυτό. Αγνόησε και τις προειδοποιήσεις στις 17.10 (από τον πιλότο του ελικοπτέρου Έρικσον), 17.20 (τηλεφωνική επικοινωνία του αξιωματικού που επέβαινε στο συντονιστικό ελικόπτερο με τον υπαρχηγό Ματθαιόπουλο), 17.30 (συντονιστικό ελικόπτερο προς το ΕΣΚΕ) και 17.45 (Έρικσον) για «φωτιές στις αυλές»! Και όχι μόνον αυτό. Όταν αποφασίζεται να σταλεί ένα ακόμη ελικόπτερο στο Νταού Πεντέλης η εντολή ακυρώνεται και το Έρικσον που είχε ξεκινήσει διατάσσεται να επιχειρήσει στην Κινέτα!

4, Όλα αυτά φαίνεται πως κάποιοι προσπάθησαν να τα αποκρύψουν μέσα από το βιβλίο κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων. Οι ειδικοί, όμως, εντόπισαν πάνω από δέκα οχήματα που δηλώθηκαν ότι έσπευσαν στη φωτιά, ενώ ήταν αλλού ή δεν υπήρχαν στους λεγόμενους «διαθέσιμους» πόρους. Συγκεκριμένα όχημα φαίνεται να επιχειρεί στην Πεντέλη, ενώ η εντολή μετάβασης του ακολουθεί! Και αξιωματικοί να βρίσκονται επί του πεδίου από τα πρώτα λεπτά, ενώ οι ίδιοι στις καταθέσεις τους δήλωσαν ότι έφθασαν αργότερα. Αποτέλεσμα είναι να έχει σχηματιστεί μία ακόμη δικογραφία και οι σκληροί δίσκοι του 199 και τους ΕΣΚΕ να έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια της διεύθυνσης κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

5. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων δείχνει κάτι ακόμη σημαντικότερο. Ότι υπήρχε χρόνος για εκκένωση. Συγκεκριμένα, σε καταθέσεις διατυπώνεται η εκτίμηση πως πολλοί από όσους εγκλωβίστηκαν θα μπορούσαν να έχουν φύγει και περπατώντας! Αρκεί να είχαν ειδοποιηθεί έγκαιρα και να μην είχαν αφεθεί αβοήθητοι να καούν στις φλόγες. Ή να εγκλωβιστούν στη θάλασσα. Στις 17.20 ο αξιωματικός που επέβαινε στο συντονιστικό ενημέρωσε τον υπαρχηγό Ματθαιόπουλο για την πορεία της πυρκαγιάς. Οι φλόγες έφθασαν στη Μαραθώνος μία ώρα μετά. Εφόσον δεν υπήρχαν δυνάμεις για την αντιμετώπισή της έπρεπε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός. Και όχι να γίνει προσπάθεια να αλλάξουν τα στοιχεία για να φανεί ότι δόθηκε μάχη και τελικά οι ευθύνες να μετατεθούν στους ανύπαρκτους εμπρηστικούς μηχανισμούς, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα αυθαίρετα.

Γιάννης Αντύπας
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ