2018-10-18 18:21:04
Φωτογραφία για Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Απαντήσεις «για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα» στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο ζητεί από τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Σε αυτήν ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τέλος Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «διαπιστώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, "η βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και η επαναφορά της θετικής ατζέντας στα θέματα που αφορούν στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών". Ωστόσο, λιγότερο από έναν μήνα μετά, η τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στο Αιγαίο (παραβιάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις) παρουσιάζει ιδιαίτερη αναβάθμιση στα ποσοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.


Σε αυτήν τη συμπεριφορά προστέθηκαν η παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία στις 16/10, με την οποία δεσμεύει την περιοχή της Ικαρίας, καθώς και η έκδοση, επίσης στις 16/10, παράνομης NAVTEX και η αποστολή του "Barbaros" στην περιοχή όπου τέμνονται οι θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου».

Ο κ. Κουμουτσάκος κάνει λόγο για «εντεινόμενο προβληματισμό και ανησυχία», που προκαλούν η «αυξημένη τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στο Αιγαίο και ευρύτερα, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Υπογραμμίζει ότι οι τουρκικές αυτές ενέργειες και η ρητορική που τις συνοδεύει βρίσκονται «σε προφανή αναντιστοιχία με το αισιόδοξο κλίμα που εκπέμφθηκε από την πρόσφατη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη».

Καλεί δε τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή «για την κατάσταση, την πορεία και την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λαμβανομένης επίσης υπόψιν της ενδεχόμενης επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».

Συγκεκριμένα, ζητεί από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει:

«Πού οφείλεται η καταφανής αναντιστοιχία του κλίματος αισιοδοξίας που εξέπεμπε η κυβέρνηση στο τέλος Σεπτεμβρίου και της σκληρής πραγματικότητας έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο λίγες μέρες μετά;

Για ποιον λόγο δεν λειτούργησαν οι περιβόητοι δίαυλοι επικοινωνίας που ισχυρίζεται ότι έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση και τι προτίθεσθε να κάνετε προς το σκοπό της βελτίωσης των διμερών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου;».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ