2018-10-20 07:15:33
Φωτογραφία για Θεραπεία μέσω... σκύλων εφαρμόζει το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης!
Τα σκυλιά θεραπείας αξιοποιούν στο Ψυχιατρικό Τμήμα του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το μοναδικό νοσοκομείο στην πόλη που εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο αυτό το πρόγραμμα σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Therapy Dogs. 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ομάδες αποτελούμενες κατά μέσο όρο από 20 ασθενείς, δύο συνοδούς με δύο ή τρεις σκύλους θεραπείας και δύο ειδικούς ψυχικής υγείας από το προσωπικό του Τμήματος. Πραγματοποιήθηκαν επτά συνολικά συνεδρίες ανά 15 μέρες και τα συμπεράσματα έδειξαν ότι δημιούργησε ένα κλίμα ηρεμίας και κινητοποίησε τους ασθενείς να εκδηλωθούν, να μιλήσουν περισσότερο και να εκφραστούν.

Το πρόγραμμα θεραπείας μέσω ζώων το οποίο εφαρμόζεται στο 424 παρουσίασε κατά τη διάρκεια του 27ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων η υπολοχαγός ψυχολόγος στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου, Ελένη Τσαλκιτζή.

Αναφερόμενη στα οφέλη της θεραπείας μέσω ζώων η κ
. Τσαλκιτζή είπε: «Αυτό που έχει αποδειχθεί και από έρευνες και από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες είναι ότι μειώνει τα επίπεδα νορεπινεφρίνης και επινεφρίνης που είναι οι ορμόνες του άγχους, μειώνει την πνευμονική αρτηριακή πίεση, αυξάνει την κινητικότητα, τη θέληση για ζωή σε καταθλιπτικούς ασθενείς τη διάθεση, μειώνει το αίσθημα μοναξιάς και γενικότερα συμβάλλει στην επικοινωνία και σε κοινωνικές δεξιότητες. Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στην κλασική ψυχοθεραπεία. Δηλαδή δεν μπορεί ένας καταθλιπτικός ασθενής, ή ασθενής με σχιζοφρένεια μόνο με τη θεραπεία μέσω ζώων να δει διαφορά. Η θεραπεία μέσω ζώων όταν γίνεται συμπληρωματικά με τις ατομικές συνεδρίες που θα κάνει ο ασθενής με το ψυχοθεραπευτή του έχει καλά αποτελέσματα».

ΠΗΓΗ: https://www.reader.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ