2018-10-20 11:10:45
Φωτογραφία για Nissan Micra βενζίνη ή diesel; Δύσκολη απόφαση!
Ολοένα και περισσότεροι μας ρωτούν τι να αγοράσω, βενζίνη ή diesel; Όπως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αρκετά πιο περίπλοκη, από το να πούμε το τάδε ή το δείνα! Εμείς βάζουμε σε ευθεία αντιπαράθεση το ιαπωνικό μικρό, Nissan Micra σε έκδοση βενζίνης και diesel που έχουν την ίδια ακριβώς ισχύ των 90 ίππων!

Όταν μιλάμε για την αγορά ενός αυτοκινήτου, που θα σας συνοδεύσει αρκετά χρόνια, θα πρέπει να έχουμε κατά νου αρκετές παραμέτρους πριν πάρουμε την τελική απόφαση. Εμείς βάλαμε επί τάπητος και συγκρίναμε το δημοφιλές ιαπωνικό μικρό, το άκρως εντυπωσιακό Nissan Micra, όπου και δοκιμάσαμε τόσο τον κινητήρα βενζίνης, όσο και αυτόν του πετρελαίου.

Πλέον στην αγοραστική μάχη οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν αρχίζει να γλυκοκοιτάζουν και τις βενζινοκίνητες προτάσεις, ειδικά για τα αυτοκίνητα πόλης, έχοντας συνυφασμένα τα diesel μοτέρ για πιο ταξιδιάρικες προτάσεις. Βλέπετε οι μικροί σε κυβισμό κινητήρες βενζίνης όπως ο 0,9 turbo που κινεί το πορτοκαλί Micra, έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι, κερδίζοντας μερίδιο από την αγορά, μιας και…πάνε και δεν καίνε!


Κινητήρες τεχνολογικά προηγμένοι!

Με το πέρασμα των ετών ολοένα και αποδοτικότεροι κινητήρες βενζίνης κατακλύζουν την αγορά και μάλιστα μικρού κυβισμού, έχοντας ως αποτέλεσμα οι υποψήφιοι αγοραστές να τους βάζουν απέναντι από τους diesel. Ειδικότερα στο τομέα της κατανάλωσης. Στην περίπτωση του Nissan Micra, ο θαυματουργός 0,9T, αποδίδει 90 ίππους, ο οποίος «κοντράρει» τον 1,5 dCi ο οποίος και αυτός έχει ιπποδύναμη 90 ίππων. Ας τους δούμε πιο αναλυτικά ξεκινώντας με τον βενζινοκινητήρα.

Το εν λόγω μοτέρ φέρει την ίδια απόδοση με αυτόν του πετρελαίου, έχει ροπή 140 Nm και προτιμάει να δουλεύει στο μεσαίο φάσμα στροφών. Ο χαμηλός κυβισμός των μόλις 898 κ.εκ. δεν θα πονοκεφαλιάσει τον λογιστή σας, ενώ και η τσέπη σας δεν θα αιμορραγεί κάθε φορά που θα επισκέπτεστε το βενζινάδικο, μιας και απαιτεί, σύμφωνα με την Nissan, μόλις 3,7 λτ./100 χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων αγγίζουν τα 104 γρ./χλμ! Βέβαια ο κινητήρας πετρελαίου έχει ελαφρώς χαμηλότερη κατανάλωση, μόλις 3,5 λτ/χλμ, με τις εκπομπές διοξειδίου να αγγίζουν τα 92 γρ./χλμ, ενώ η ροπή των 220 Nm, χαρίζει εξαιρετικές ρεπρίζ στο ιαπωνικό μικρό. Εδώ άλλωστε εμφανίζεται και το μεγάλο advantage του diesel Micra, μιας και οι προσπεράσεις τόσο στον ανοιχτό αυτοκινητόδρομο όσο και στο επαρχιακό δίκτυο γίνονται με ελαφρώς μεγαλύτερη ευκολία.

Ο θαυματουργός 0,9T, (αριστερά) αποδίδει 90 ίππους, ο οποίος «κοντράρει» τον 1,5 dCi (δεξιά) ο οποίος και αυτός έχει ιπποδύναμη 90 ίππων

Άριστη οδική συμπεριφορά ανεξαρτήτως κινητήρα!

Το Nissan Micra ξεχωρίζει πέρα από την εξωτερική του εμφάνιση και για την ποιοτική και ασφαλή οδική του συμπεριφορά, είτε εξοπλίζεται με κινητήρα βενζίνης, είτε πετρελαίου. Το Micra είναι άνετο, στιβαρό κι ευχάριστο, με την ανάρτηση να προσφέρει εξαιρετικό κράτημα, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην άνεση. Ακόμα και σε δρόμο με στροφές, όσο και ο οδηγός να προσπαθήσει να το φέρει στα όρια του, οι κλίσεις που θα πάρει το αμάξωμα είναι λογικές, διατηρώντας πάντα τη τροχιά που έχει επιλέξει ο οδηγός. Ακόμα κι αν το παρακάνετε το ESP θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Βέβαια, η Nissan εξοπλίζει το νέο της μοντέλο με τα καλύτερα ηλεκτρονικά της αγοράς, ώστε να μετακινήστε απροβλημάτιστα και με ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, το Micra διαθέτει τα συστήματα Intelligent Ride Control και Intelligent Trace Control. To τελευταίο ενεργοποιεί ελαφρά τα φρένα, για να διατηρήσει το αυτοκίνητο στην τροχιά που έχει επιλέξει ο οδηγός, με το Ride Control να κάνει χρήση του κινητήρα, των φρένων, αλλά και της λειτουργίας των αμορτισέρ, ώστε να διατηρεί πάντοτε σταθερό το αμάξωμα και να μην διαταράσσεται από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Λίγο ακριβότερο το diesel!

Σε όλα τα μοντέλα της αγοράς οι εκδόσεις diesel είναι ελαφρώς ακριβότερες από τις αντίστοιχες της βενζίνης. Στην περίπτωση του Micra τώρα η διαφορά αυτή αγγίζει τα 1.500 ευρώ. Πιο αναλυτικά το Nissan Micra με τον 0,9 λτ. κινητήρα η τιμή αγοράς του ξεκινάει από τα 13.690 ευρώ, ενώ στην ίδια εξοπλιστική έκδοση με τον κινητήρα πετρελαίου, η τιμή κτήσης του ξεκινάει από τα 15.190 ευρώ, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και τα ελαφρώς μεγαλύτερα κόστη ασφάλισης που έχει η diesel έκδοση.

Τελικά τι να αγοράσετε;

Όπως προείπαμε, όλα έχουν να κάνουν με τις αγοραστικές ανάγκες του καθενός. Αν η κίνηση σας είναι εντός πόλης χωρίς πολλά χιλιόμετρα ανά έτος, τότε η επιλογή του 0,9Τ είναι ιδανική, μιας και κρατάτε το budget σε ελαφρώς χαμηλότερα νούμερα. Για τους πιο ταξιδιάρηδες της παρέας, το 1,5 dCi, θα σας κάνει να πίνετε νερό στο όνομα του. Άνετα και πολλά χιλιόμετρα χωρίς να κινείται ο δείκτης καυσίμου, κάτι που συνδράμει κατά πολύ για να αποσβέσετε τα έξτρα 1.500 ευρώ της αγοράς του, συγκριτικά με την βενζινοκίνητη έκδοση.

Κλείνοντας, όποια έκδοση κι αν επιλέξετε το μόνο σίγουρο είναι πως το Micra θα το χαρείτε, αφού προσφέρει πολλά σε ένα πακέτο. Τεχνολογία, εμφάνιση, οδική συμπεριφορά, είναι μερικά μόνο εξ’ αυτών!

Το εσωτερικό του 0,9Τ (αριστερά) και του 1,5 dCi (δεξιά)

Πίνακας κόστους ασφάλισης

www.nextdeal.gr

Γιώργος Μούζος,
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ετοιμάζουν αστυνομική σειρά!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ετοιμάζουν αστυνομική σειρά!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ