2018-10-20 19:30:51
Φωτογραφία για Διεθνή ΜΜΕ για την ψηφοφορία στα Σκόπια
Σημαντικό βήμα, αλλά έρχονται και άλλα εμπόδια Για κρίσιμη νίκη του Ζόραν Ζάεφ κάνει

λόγο το Reuters υπενθυμίζοντας ότι και το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών - «Καλώς ήρθατε στη Βόρεια Μακεδονία» ο τίτλος του Guardian

Για κρίσιμη νίκη του Ζόραν Ζάεφ κάνουν λόγο τα ξένα ΜΜΕ, αναφορικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο των Σκοπίων που ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν κι άλλα εμπόδια και πως η διαδικασία θα είναι μακρά.

Όπως αναφέρει ο πρακτορείο Reuters, «παραμένουν εμπόδια μέχρι να επισημοποιηθεί η αλλαγή του ονόματος. Το δημοψήφισμα για τη συμφωνία απέτυχε να περάσει το όριο συμμετοχής του 50%, αφήνοντας τη διευθέτηση του ζητήματος στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Η διαδικασία για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μακρά και απαιτεί αρκετούς γύρους ψηφοφορίας. Αυτή της Παρασκευής ήταν απλά το πρώτο στάδιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο».


Παράλληλα σημειώνει ότι όταν η ΠΓΔΜ αλλάξει επίσημα το Σύνταγμα, τότε το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να ψηφίσει τη συμφωνία και υπενθυμίζει ότι ο Πάνος Καμμένος έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν προχωρήσει αυτό.

Για ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του αδιεξόδου με την Ελλάδα κάνει λόγο ο Guardian, στο δημοσίευμα για την ψηφοφορία στα Σκόπια. «Καλώς ήρθατε στη Βόρεια Μακεδονία: Το κοινοβούλιο ψήφισε για την αλλαγή του ονόματος», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, που σημειώνει ότι με την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 2/3 ενεργοποιήθηκε η συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκλειδώσει την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και ο Guardian επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μακρά και απαιτεί πολλές ψηφοφορίες.

Η επίσης βρετανική Telegraph χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μια κρίσιμη νίκη για τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά σημειώνει ότι αναμένονται περισσότερα εμπόδια. Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι προηγήθηκε μία τεταμένη εβδομάδα με παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις στα Σκόπια.

Η Μακεδονία ψήφισε για την αλλαγή του ονόματος σημειώνουν οι New York Times, ενώ η γαλλική Le Monde γράφει πως το μακεδονικό κοινοβούλιο ψήφισε την αλλαγή του ονόματος για να ξαναβαφτιστεί η χώρα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ