2018-10-24 15:18:23
Φωτογραφία για ΕΕ: Ξεχάστε την παράταση στη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη
Πιο κοντά στην εκλογική περίοδο φέρνει η κυβέρνηση, το χρονοδιάγραμμα πώλησης των

λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα καθώς χθες δόθηκε και δεύτερη παράταση κατά ένα μήνα, στο διαγωνισμό για την πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες.

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ μέσω του αρμόδιου Επιτρόπου Ενέργειας Αρίας Κανιέτε, διαμηνύει στην ελληνική πλευρά ότι δεν προτίθεται να παρατείνει την λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων σε Λινοπεράματα και Αθερινόλακο στην Κρήτη, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις της ΔΕΗ.

Πρόκειται για τις δύο μονάδες που η παύση της λειτουργίας τους συνδέεται απόλυτα με την μεγάλη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής, η οποία περνά κυριολεκτικά από σαράντα κύματα στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Βρυξελλών.

Προχθές, ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΥΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά, ότι οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης δεν μπορούν να λειτουργήσουν πέραν της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μετά την 31η Δεκεμβρίου 2019.


Η ελληνική πλευρά έχει πάρει εξαίρεση έως το τέλος του 2019 για την λειτουργία των μονάδων, με το σκεπτικό ότι αποτελούν τμήμα ενός μικρού απομονωμένου συστήματος, το οποίο από το 2020 θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.

Μόνο που μέχρι στιγμής, μόνο το χρονοδιάγραμμα της μικρής διασύνδεσης (ηλέκτριση Κρήτης –Πελοποννήσου) είναι ορατό, το οποίο όμως δεν μπορεί να καλύψει το κενό που θα δημιουργήσει η παύση των επίμαχων μονάδων.

Για την μεγάλη διασύνδεση, οι «παραφωνίες» συνεχίζονται χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει την έκβαση της μάχης με το ΥΠΕΝ και τον ΑΔΜΗΕ να θεωρούν ότι η ΕΕ παίρνει σαφή θέση υπέρ της Κυπριακής πλευράς (Εuroasia Interconnector).

Τι απαντά ο Κανιέτε για Κρήτη-Αττική

Πάντως, ο κ. Κανιέτε στην απάντησή του προς τον κ. Κούλογλου επισημαίνει ότι η Επιτροπή κινείται σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει τα έργα κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest - PCI). «Το έργο προτάθηκε να ενταχθεί στα PCI από την Euroasia Interconnector Ltd, η οποία ως εκ τούτου είναι ο ανάδοχος του έργου.

Ο ανάδοχος συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των διαδικασιών για τα PCI και έως σήμερα το έργο έχει λάβει 16 εκατ. ευρώ για μελέτες από το πρόγραμμα Συνδέοντας την Ευρώπη», σημειώνεται στην απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Και προσθέτει: «Η Επιτροπή αναγνωρίζει τον κρίσιμο χαρακτήρα της ασφάλειας εφοδιασμού της Κρήτης, καθώς και την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου ως PCI και ειδικότερα του τμήματος Αθήνας - Κρήτης και να διασφαλίσει ότι η τεχνολογική λύση είναι οικονομικά αποδοτική και οικονομικά προσιτή για τους πολίτες».

Παράταση για το λιγνίτη

Σε ότι αφορά τον διαγωνισμό για το λιγνίτη, η υπόθεση των δεσμευτικών προσφορών εξελίσσεται σε κινούμενη άμμο. Τα δύο επενδυτικά σχήματα (Κοπελούζος και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με τους διεθνείς συμμάχους τους) που μελετούν το τελευταίο δίμηνο τα στοιχεία των μονάδων, έχουν περιθώριο έως τις 7 Δεκεμβρίου για να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Η πώληση του λιγνίτη γίνεται στην σκιά των αυξημένων δικαιωμάτων ρύπων (CO2) που αναμένεται να επηρεάσουν και την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ αλλά και χωρίς ουσιώδη κίνητρα για τους επενδυτές.

Επομένως, στον μήνα που μεσολαβεί θα κριθούν πολλά και κυρίως ποιοι θα καταθέσουν προσφορά αφού με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι μονάδες δεν είναι ελκυστικές για τους επενδυτές.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ