2018-10-30 22:22:57
Φωτογραφία για Μέρκελ: Πολιτικός αναβρασμός στην Ευρωζώνη μετά την «αποκαθήλωσή» της
 Για περίοδο πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος - Αυξάνονται οι «φωνές» περί αποχώρησή της Μέρκελ και από την καγκελαρία - «Τρίζει» η καρέκλα

του Ζεεχόφερ - Μάχη για τη διαδοχή στην ηγεσία των

Καζάνι που βράζει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία μετά την αιφνίδια για πολλούς, αναμενόμενη για άλλους, απόφαση της Μέρκελ να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους.

Το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες, μετρούν τις πληγές τους μετά την ανακοίνωσή της ότι εγκαταλείπει την ηγεσία του αλλά την ίδια ώρα έχουν βγει τα μαχαίρια με τους δελφίνους να καραδοκούν .Ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών προειδοποιεί για ανταρσία στον κυβερνητικό συνασπισμό την ώρα που και στο κόμμα της Αντρέα Νάλες, έχουν ανάψει τα αίματα.

Υπάρχουν πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη που την θέλουν εκτός ηγεσίας ωστόσο προς το παρόν φαίνεται να διατηρεί τη θέση τους.


Αντιθέτως στο κόμμα του Χορστ Ζεεχόφερ, οι Βαυαροί εταίροι της Μέρκελ, ακούγονται φωνές περί παραίτησης του ηγέτη της κόμματος και υπουργού Εσωτερικών της Βαυαρίας.Εκτός από πολλούς Χριστιανοκοινωνιστές, υπάρχουν και υψηλόβαθμα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών που ζητούν την παραίτηση Ζεεχόφερ.

«Η Μέρκελ ανέλαβε τις ευθύνες της καιρός είναι να της αναλάβει και ο Βαυαρός εταίρος, Χορστ Ζεεχόφερ», αναφέρει πηγή στον γερμανικό δίκτυο N-tv.

Για περίοδο πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία προειδοποιούν τα διεθνή ΜΜΕ

Την ίδια ώρα,ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για μία περίοδο αστάθειας στη Γερμανία.

Μετά την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα της στο κρατίδιο της Έσσης, η Μέρκελ ανακοίνωσε την σταδιακή αποχώρησή της από τον πολιτικό στίβο. Τον Δεκέμβριο που θα διεξαχθεί το κομματικό συνέδριο,θα εγκαταλείψει την αρχηγία του CDU . Έχει, ωστόσο,τρία χρόνια της έως το οριστικό αντίο:το 2021 ολοκληρώνει την τέταρτη θητεία της που θα είναι και η τελευταία. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι δεν θα διεκδικήσει πολιτικό αξίωμα στις Βρυξέλλες. Η απόφαση της Μέρκελ αξιολογείται διαφορετικά από διεθνείς σχολιαστές. Κάποιοι βλέπουν μια «απελευθέρωση» της τελευταίας στιγμής, άλλοι κάνουν λόγο για μία ευκαιρία που δίνει την δυνατότητα στην Καγκελάριο για μία λαμπερή έξοδο.

Για την βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο διάδοχος της Μέρκελ θα πρέπει να μάθει από τα δυνατά της σημεία αλλά και τις αδυναμίες της.

«Η Μέρκελ έχει κυριαρχήσει στη γερμανική πολιτική σκηνή για τόσο μεγάλο διάστημα που η αποχώρησή της θα είναι τραυματική. Έχει υποστηρίξει με συνέπεια το γερμανικό μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς - σε μια εποχή που δύο πυλώνες της, η κοινωνική δικαιοσύνη και η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών- δέχτηκαν πρόκληση. Η οικονομική δύναμη της χώρας της έχει σώσει πολλούς Γερμανούς από φορτία από τα οποία άλλες χώρες να υποφέρουν. Αλλά η κρίση των προσφύγων του 2015 - για την οποία υιοθέτησε μία φιλελεύθερη και ρεαλιστική στάση- είχε συνέπειες. Ο διάδοχός της θα έχει βασικό καθήκον να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των Γερμανών για τη γηραιά ήπειρο μαθαίνοντας από τα δυνατά της σημεία όπως και από τις αδυναμίες της.

«H αποχώρηση της Μέρκελ είναι και για την Ευρωπαική Ένωση μία άσχημη είδηση», γράφει η ισπανική εφημερίδα «El Mundo» επισημαίνοντας ότι είναι ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη για το ευρωπαικό οικοδόμημα. H βρετανική εφημερίδα «Daily Mirror» επιστρατεύει το χιούμορ της σχολιάζοντας το πολιτικό τέλος της Μέρκελ:«Mutti ist kaputti».

Για «ανταρσία» στον κυβερνητικό συνασπισμό κάνουν λόγο πρωτοκλασάτα στελέχη

Η αποχώρηση της Μέρκελ, μιας ιστορικής προσωπικότητας με μία ομιλία που «ερέθισε» πολλούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχει προκαλέσει αναταράξεις που φθάνουν στις Βρυξέλλες, όπως σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο n-tv. Αλλά και το ταπεινωτικό αποτέλεσμα στον κρατίδιο της Έσσης ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να ανακοινώσει την έξοδό της.

Οι 94 ψήφοι που ήταν διαφορά Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών οδήγησαν στην παραίτησή της

Ύστερα από 18 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών η frau Μέρκελ, η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes,αποφάσισε να μπει στο πολιτικό «περιθώριο».

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Έσση με το ταπεινωτικό αποτέλεσμα του κόμματός της ήταν το «κερασάκι στην τούρτα».Το 27% που έλαβαν οι Χριστιανοδημοκράτες αλλά και οι 94 ψήφοι που χώριζαν τους Πράσινους από τους Σοσιαλδημοκράτες με τα δύο κόμματα να κατακτούν την δεύτερη θέση θέση με ποσοστό 19,8%, ήταν ενδεικτικά για τις επόμενες κινήσεις της.

Από το καλοκαίρι, όπως είπε στους δημοσιογράφους, είχε λάβει την απόφαση να αποχωρήσει από την αρχηγία των Χριστιανοδημοκρατών.Τελικά όμως σήμερα άδραξε την ευκαιρία... '«Είμαι για όλα υπεύθυνη», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ .«Το αποτέλεσμα στην Έσση ήταν πικρό και απογοητευτικό.Το CDU δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες», τόνισε.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να μείνει στην Καγκελαρία άλλα τρία χρόνια καθώς τον Δεκέμβριο που θα αποχωρήσει από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, ο λόγος της δεν θα έχει ακούγεται τόσο πολύ.

Το πρωτοκλασάτο στέλεχος των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP), Μίχαελ Τόιρερ της δείχνει την πόρτα της εξόδου και από την καγκελαρία, την ώρα που ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ έσπευσε να την υπερασπιστεί «Κάλλιστα θα μπορεί να επικεντρωθεί στο έργο της στην Καγκελαρία μόλις παραδώσει τα ηνία του κόμματος τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Έτινγκερ.

Επί 18 χρόνια στην ηγεσία του CDU

Η Μέρκελ εξελέγη στις 10 Απριλίου του 2000 πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών μετά την παραίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το όνομα του οποίου βρέθηκε αναμεμιγμένο σε σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων.

Στις 22 Νοεμβρίου του 2005 το γερμανικό κοινοβούλιο την εξέλεξε στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Η Μέρκελ είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871. Επίσης είναι η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαικής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας.

Υποψηφιότητες για τη διαδοχή

Τα ονόματα που ακούγονται έντονα για να διαδεχτούν τη Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών είναι μέχρι στιγμής τρία: Φρίντριχ Μερτς, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ και Γενς Σπαν.

Η παλιά «καραβάνα» των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς ακούγεται ως φαβορί για να διαδεχτεί τη Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε επίσης ότι η γενική γραμματέας του κόμματος CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος.

«Αυτό είναι μία "φάση ανοίγματος" του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών», τόνισε. Αν και στην ομιλία της η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκανε καμία αναφορά στον Μερτς, ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο της «Χριστιανικής Ένωσης» (CDU/CSU) έχει τις «ευλογίες» πρωτοκλασάτων στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών, όπως σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Σε δημοσκόπηση της γερμανικής εφημερίδας «Bild» , ο Φρίντριχ Μερτς θεωρείται ο πιο κατάλληλος για να διαδεχτεί τη Μέρκελ. Αντιθέτως, πολλά στελέχη του CDU ψηφίζουν δαγκωτό Κάρενμπαουερ, την κοντομαλλούσα γενική γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ