2012-06-08 09:56:41
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Εαν χρειασθεί, θα παρέμβουμε...
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι είπε χθες ότι αυτή είναι «έτοιμη» να παρέμβει εάν αυτό είναι απαραίτητο για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη όσο ο πληθωρισμός παραμένει τιθασευμένος κι υπό έλεγχο.

Εκτίμησε επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ έχει πλέον προετοιμαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσει ακόμη και μια πολύ σοβαρή ύφεση, απορροφώντας σοκ από την κρίση στην ευρωζώνη.

Υποστήριξε πάντως πως οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να κάνουν πολλά ακόμη για να αντιμετωπίσουν την κρίση στην ευρωζώνη, καταθέτοντας στο Κογκρέσο. Ο Μπερνάνκι είπε πως θεωρεί ότι προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση των τραπεζών στην ευρωζώνη.

«Οι αμερικανικές τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά την χρηματοοικονομική τους ισχύ τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Μπερνάνκι καταθέτοντας σε κοινή επιτροπή της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Παρ' όλ' αυτά, η κατάσταση στην Ευρώπη θέτει σημαντικούς κινδύνους για το χρηματοοικονομικό σύστημα και την οικονομία των ΗΠΑ και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά».


Η κρίση στην Ευρώπη, συνέχισε ο Μπερνάνκι, πλήττει τις αμερικανικές εξαγωγές, δημιουργεί πιέσεις για τις αμερικανικές αγορές και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς ενώ μειώνει την πίστη τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγικών δυνάμεων. «Οι ανησυχίες για τα κρατικά χρέη και την υγεία των τραπεζών σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές», σημείωσε.

Η Fed «έχει κάνει βήματα για να εξασφαλίσει ότι είμαστε όσο πιο έτοιμοι είναι δυνατόν. . . και είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσει το χρηματοοικονομικό μας σύστημα», είπε ο Μπερνάνκι.

Καθώς συνεχίζει να μελετάται το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρωπαϊκή 'διάσωση' για τις ισπανικές τράπεζες, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας, ο Μπερνάνκι είπε πως παρά την δράση που έχει αναληφθεί ήδη στην ΕΕ, είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω κινήσεις. Οι προτεραιότητες που έθεσε ήταν: «να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες στην ευρωζώνη, να καθησυχαστούν οι φόβοι των αγορών για τα δημοσιονομικά των κρατών, να επιτευχθεί ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που να λειτουργεί για την ευρωζώνη και να μπουν τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη».

Αν και το κύριο παρεμβατικό επιτόκιο της Fed ήδη βρίσκεται κοντά στο μηδέν, ο Μπερνάνκι είπε στο Κογκρέσο ότι η διοίκηση της τράπεζας είναι έτοιμη να «τροποποιήσει» το ύψος των κρατικών ομολόγων που διακρατεί για να «προωθήσει μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη».

Μετατρέποντας τις αγορές ομολόγων σε εργαλεία πιο μακροπρόθεσμης παρέμβασης, η Fed έμμεσα παρέχει ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα και κατεβάζει ακόμα περισσότερο τα επιτόκια μακρόχρονου δανεισμού.

Ο Μπερνάνκι σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη «συνεχίστηκε με μετριασμένο ρυθμό μέχρι στιγμής φέτος», ενώ ο μακροπρόθεσμος πληθωρισμός συνεχίζει να θεωρείται «επαρκώς ελεγχόμενος».

Η εγχώρια ζήτηση βελτιώθηκε αρκετά ώστε να εξισορροπήσει την μείωση των κρατικών δαπανών, κυρίως στο πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, είπε ο Μπερνάνκι. «Όμως ορισμένοι από τους παράγοντες που περιορίζουν την οικονομία επιμένουν», επισήμανε. «Αξιοσημείωτο είναι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν επιφυλάξεις για την οικονομική κατάσταση». Ακόμα και αυτοί που έχουν δουλειά δεν διαβλέπουν μια προοπτική αύξησης των εισοδημάτων τους και άρα περιορίζουν τις δαπάνες τους ανάλογα, εξήγησε. Ενώ η ανεργία, που παραμένει υψηλή --άγγιξε το 8,2% τον περασμένο μήνα-- συνεχίζει να περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες και φοβίζει τους εργαζόμενους.

«Παρομοίως, οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, την δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ και την ισχύ και την βιωσιμότητα της ανάκαμψης έχουν προκαλέσει δισταγμούς σε πολλές εταιρίες σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για την αύξηση των παραγωγικών τους δυνατοτήτων», υπογράμμισε ο Μπερνάνκι.

Η αγορά των ακινήτων, η οποία πυροδότησε την ύφεση της διετίας 2008-2009, παραμένει σε «ύφεση» και συνεχίζει να αποτελεί «μια σημαντική τροχοπέδη για την ανάπτυξη», είπε ακόμη ο πρόεδρος της Fed.
ΑΜΠΕ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
''Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ''
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
''Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ''
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ