2018-11-05 10:33:04
Φωτογραφία για Τα λάμα κρατούν το «κλειδί» για την παρασκευή ενός αντιγριπικού εμβολίου
Τα αντισώματα του λάμα είναι αρκετά αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουν έναν μεγάλο αριθμό στελεχών της γρίπης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα Αμερικανών

επιστημόνων που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Science»

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, στα λάμα μπορεί να βρίσκεται το μυστικό για την παρασκευή ενός καθολικού αντιγριπικού εμβολίου.

Αμερικανική έρευνα δείχνει ότι τα θηλαστικά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις καμήλες, μπορεί να κρύβουν το «κλειδί» για την θωράκιση του οργανισμού από διάφορες στελέχη της γρίπης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Los Angeles Times», ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο «Scripps» της Νότιας Καλιφόρνιας έλαβε αντισώματα από λάμα και τα χρησιμοποίησε ως βάση για την παρασκευή ενός αντιγριπικού εμβολίου.

Τα αντισώματα του λάμα είναι αρκετά αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουν έναν μεγάλο αριθμό στελεχών της γρίπης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Science».


Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο,οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διάφορα αντισώματα του λάμα.

Σε δοκιμές που έγιναν σε τρωκτικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το «MD3606» (πολυδερμικό αντίσωμα) και διαπίστωσαν ότι, το αντίσωμα αυτό τα προστατεύει από την έκθεσή τους σε στελέχη του ιού της γρίπης Α και της γρίπης Β όταν χορηγούνται ενδοφλέβια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια της γρίπης είναι απαραίτητα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι "ουσιαστικά μειωμένη στους ηλικιωμένους, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών σχετιζόμενων με τη γρίπη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφονται ετησίως περίπου 650.000 θάνατοι από τη γρίπη ενώ εκατομμύρια άνθρωποι νοσηλεύονται από επιπλοκές της ασθένειας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, τα άτομα που θεωρούνται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της γρίπης είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς και όσοι πάσχουν από άσθμα, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή χρόνια πνευμονική νόσο.

Mίνα Αγγελίνη
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ