2018-11-06 10:52:05
Φωτογραφία για Δερματιλλομανία: Όταν η σχέση με τα σπυράκια γίνεται παθολογική (video)
Η δερματιλλομανία είναι μια διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων που χαρακτηρίζεται από την αχαλίνωτη επιθυμία του ατόμου να πειράζει το δέρμα του, πολλές φορές σε σημείο που να εμφανίζονται πληγές και να τρέχει αίμα.

Ο πάσχων συνήθως ξεκινά να πειράζει το δέρμα στο πρόσωπό πριν προχωρήσει στο υπόλοιπο σώμα. Συχνά, αφορμή για την παρόρμηση αποτελεί ένα ήδη υπάρχον σπυράκι ή άλλου τύπου ψεγάδι στο δέρμα.

Ετυμολογικά, ο όρος δερματιλλομανία προέρχεται από τα ουσιαστικό δέρμα και μανία και το ρήμα τίλλω (τραβώ, μαδάω).

Ένα άτομο με δερματιλλομανία μπορεί να πειράζει ακόμη και φυσιολογικές φακίδες ή ελιές ή το απόλυτα υγιές δέρμα του, ξύνοντας και πιέζοντάς το με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι ή άλλο αντίστοιχο εργαλείο. Αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός πληγής ή ουλής και ο αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της διαταραχής είναι ότι συνοδεύεται από συγκεκριμένα συναισθήματα. Ένα επεισόδιο δερματιλλομανίας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί όταν το άτομο αντιμετωπίζει έντονο στρες και η εκτόνωση αυτού του τύπου παρέχει ένα είδος ανακούφισης ή ακόμη και απόλαυσης. Ωστόσο, οι εμφανείς βλάβες στο δέρμα συνοδεύονται αμέσως μετά από αρνητικά συναισθήματα, όπως καταθλιπτική διάθεση, ενοχή, ντροπή και αίσθημα απελπισίας.


Σύμφωνα με τον οργανισμό Anxiety UK, η δερματιλλομανία κατατάσσεται στο φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών (OCD) και συνδέεται συχνά και με τη διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (BDD).

Η δερματιλλομανία αντιμετωπίζεται συνήθως με συμβουλευτική και γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/item/329208-dermatillomania-otan-i-sxesi-me-ta-spyrakia-ginetai-pathologiki#ixzz3ZRvqwEdP
 
olalathos
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
To όχι του ΕΣΡ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
To "όχι" του ΕΣΡ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ