2018-11-06 12:35:58
Φωτογραφία για Νέος “σεισμός” στη Ζάκυνθο: Κλείνει η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου - Παραίτηση τεσσάρων γιατρών
Για να ανοίξει ξανά, θα απαιτηθεί πιθανότατα η ταυτόχρονη ανάληψη καθηκόντων από δύο ή τρεις γιατρούς αποκλειστικής απασχόλησης, όπως είχε συμβεί το έτος 2000 με την έναρξη λειτουργίας της.

Μείζονα προβλήματα λειτουργίας στο νοσοκομείο Ζακύνθου, καταγγέλλουν το σωματείο εργαζομένων και η Ομοσπονδία τους (ΠΟΕΔΗΝ).

ΙΑΤRONET

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως κλείνει η παιδιατρική κλινική, εξαιτίας των τεσσάρων συνεχόμενων παραιτήσεων γιατρών της κλινικής, με πιο πρόσφατη εκείνη του διευθυντή Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, εξαιτίας της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης, δεν θα γίνονται πια ούτε φυσιολογικοί τοκετοί.

Η παιδιατρική κλινική λειτουργεί 18 χρόνια, νοσηλεύοντας χιλιάδες παιδιά. Το κλείσιμό της θα είναι μία δυσμενής εξέλιξη, καθώς για να ανοίξει ξανά θα απαιτηθεί πιθανότατα η ταυτόχρονη ανάληψη καθηκόντων από δύο ή τρεις γιατρούς αποκλειστικής απασχόλησης, όπως είχε συμβεί το έτος 2000 με την έναρξη λειτουργίας της.


Την ίδια ώρα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού καλύπτεται μόνο με δύο νεφρολόγους, την ώρα που ο αριθμός των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών συνεχώς αυξάνεται.

Οι δύο νεφρολόγοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους νεφροπαθείς και οι επιπλέον ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται για αιμοκάθαρση, γεγονός το οποίο προκαλεί πολλά έξοδα και μεγάλη ταλαιπωρία.

Υποστελεχωμένο είναι το αναισθησιολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται με εφημερίες ο χειρουργικός τομέας σε όλη τη διάρκεια του μήνα.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, με το 62% των οργανικών θέσεων να είναι ακάλυπτες. Λόγω της υποστελέχωσης, απασχολείται ένας νοσηλευτής σε κάθε κλινική και σε κάθε βάρδια.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, παρατηρείται το φαινόμενο να λειτουργούν τμήματα (χειρουργείο, αναισθησιολογικό, τεχνητός νεφρός, αιμοδοσία) χωρίς την παρουσία νοσηλευτή, ο οποίος βρίσκεται σε ετοιμότητα εκτός νοσοκομείου. Όποτε, δηλαδή, παραστεί ανάγκη θα κληθεί να εμφανισθεί...

Από την Ομοσπονδία γίνεται λόγος για οικονομικό “στέγνωμα” του νοσοκομείου, το οποίο δεν διαθέτει χρήματα για προμήθεια πετρελαίου, οξυγόνου και αντιδραστηρίων.

Συνέλευση

Την περασμένη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, από την οποία προέκυψαν τα εξής:

Καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις, τόσο στο ιατρικό, όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό, ως αποτέλεσμα συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων (παιδιάτρων, χειρουργού, καρδιολόγων, δερματολόγου).

Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον για τις λίγες μόνιμες ή επικουρικές θέσεις που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες, με συνέπεια την αποψίλωση του νοσοκομείου, από προσωπικό και υπηρεσίες.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν στην κυριολεξία εξαφανιστεί οι ειδικευόμενοι ιατροί από το νοσοκομείο, φαινόμενο που εντάσσεται στην γενικότερη μετανάστευση των νέων ιατρών μας (κατά χιλιάδες) στο εξωτερικό.

Δρομολογείται άμεσα το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής, ως αποτέλεσμα τεσσάρων συνεχομένων παραιτήσεων γιατρών. Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη για ολόκληρο τον παιδικό πληθυσμό του νησιού και για τα νεογνά.

Αιμοκάθαρση

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού παραμένει από την σύστασή της (18 χρόνια) με μόνο δύο νεφρολόγους, παρόλο που λειτουργώντας στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, διπλασίασε τα τελευταία τρία χρόνια τον αριθμό των αιμοκαθαρούμενων, σε διπλές βάρδιες, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται τέτοια υποστήριξη.

Ο προϋπολογισμός είναι χαμηλότερος και από τα επίπεδα του παλιού νοσοκομείου. Δεν επαρκεί πια ακόμα και για πετρέλαιο, οξυγόνο και αντιδραστήρια. Δρομολογήθηκαν ήδη μεταφορές κονδυλίων από το επικουρικό προσωπικό, σε προμήθειες υγειονομικού υλικού και όχι μόνο.

Η νοσηλευτική υπηρεσία λειτουργεί με το 38% του προβλεπόμενου, με κλινικές ή τμήματα να λειτουργούν στη βάρδια με έναν μόνο νοσηλευτή – μαία ή τα Σαββατοκύριακα με νοσηλευτή όχι εντός του νοσοκομείου, αλλά σε ετοιμότητα.

Για τους λόγους αυτούς, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενημέρωσης των Ζακυνθινών, των Συλλόγων και Συνδικαλιστικών φορέων σε Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο.

Για τη βελτίωση της κατάστασης προτείνουν άμεση γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου, με προκήρυξη ικανού αριθμού θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, με επιπλέον κίνητρα για τους εργαζόμενους τους προερχόμενους εκτός Ζακύνθου.
Δημ.Κ.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ