2018-11-06 19:36:38
Φωτογραφία για Από «παιδί» του Σόρος, υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ: Ποια είναι η Ραντμίλα Σεκερίνσκα που θέλει να «κοπεί» το «Μακεδονία ξακουστή»
 Προκάλεσε σάλο ζητώντας από τους Έλληνες να μην τραγουδούν το «Μακεδονία

ξακουστή» στις παρελάσεις - Ξεκίνησε την καριέρα της από το ίδρυμα Open Society του Τζορτζ Σόρος - Διετέλεσε υπηρεσιακή πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ το 2004 - Ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας των Σκοπίων το 2016

Η «απαίτησή» της από τους Έλληνες να σταματήσουν να τραγουδούν στις παρελάσεις το «Μακεδονία ξακουστή» προκάλεσε αίσθηση. Ο λόγος για την υπουργό Άμυνας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του STAR, κληθείσα να σχολιάσει τα συνθήματα περί ελληνικότητας της Μακεδονίας, η Σεκερίνσκα τόνισε αυτά δεν κινούνται στο πνεύμα της φιλίας των δύο χωρών και έκανε λόγο για δυνάμεις που αντιτίθενται στην περιφερειακή συμφιλίωση και οι οποίες θα εξακολουθήσουν να δοκιμάζουν τα Βαλκάνια.

Αυτό δείχνει, είπε η υπουργός, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο σωστός τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, προαναγγέλλοντας ότι οι Σκοπιανοί θα θέσουν το ζήτημα αυτό στη συνέχεια.


Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι τόσο αφοσιωμένη στην ολοκλήρωση της συμφωνίας όσο κι εμείς, πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ. «Ωστόσο, στην Ελλάδα, όπως και στη «Μακεδονία» η κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος πολιτικός παράγοντας που θα καθορίσει τη συμφωνία» είπε. Και πρόσθεσε:«Το έχουμε δει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων που διοργανώνονται από την αντιπολίτευση ή άλλες πολιτικές ομάδες, οι οποίες έδειξαν ότι μπορεί ακόμη και να είναι επιρρεπείς στη βία».

Από το Open Society του Σόρος στο υπουργείο Άμυνας των Σκοπίων

Ποια είναι όμως η Σκοπιανή υπουργός Άμυνας που εμφανίζεται να «κουνά το δάχτυλο» στους Έλληνες.

Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα Γιανσκόφσκα γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1972 στα Σκόπια και είναι πρώην αρχηγός της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης της ΠΓΔΜ.

Απόφοιτος της πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου «Αγίου Κύριλλου και Μεθόδιου» των Σκοπίων, ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία ως βοηθός δημοσίων σχέσεων στο Ινστιτούτο «Open Society» που χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος.

Το 1996 εξελέγη δημοτική σύμβουλος στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας, θέση την οποία διατήρησε έως το 1998, οπότε και εξελέγη στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια έγινε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης της ΠΓΔΜ, ενώ είναι μέλος και του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

 

Από το 1998 έως το 2002 η Σεκερίνσκα εργάστηκε ως βοηθός στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου των Σκοπίων, ενώ το 1998 εξελέγη στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Εξελέγη εκ νέου βουλευτής στις εκλογές του 2002, ενώ δύο χρόνια αργότερα ήταν εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπράνκο Τσεβρενκόφσκι για την προεδρία των Σκοπίων. Διετέλεσε υπηρεσιακή πρωθυπουργός για τρεις εβδομάδες αφότου ο Τσεβρενκόφσκι παραιτήθηκε για να αναλάβει την προεδρία, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς εκτέλεσε χρέη αναπληρώτριας πρωθυπουργού στον διάδοχο του Τσερβενκόφσκι, Χάρι Κοστόφ.

Ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο το Υπουργείου Άμυνας των Σκοπίων από το 2017 και επί υπουργίας της τα Σκόπια έλαβαν επίσημη πρόσκληση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι παντρεμένη με τον Μποζιντάρ Γιανόφκσι, διοικητή του υποκαταστήματος της Diners Club στα Σκόπια, η Ραντμίλα Σεκερίνσκα είναι μέλος της πανευρωπαϊκής «δεξαμενή σκέψης» European Council on Foreign Relations η οποίο χρηματοδοτείται επίσης από το «Open Society» του Τζορτζ Σόρος.

 
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ