2018-11-09 07:53:17
Φωτογραφία για ΑΟΥΑΑΑ. Η Εφορία επέβαλε τέλος επιτηδεύματος σε σχολικό συνεταιρισμό
Οι μαθητές από την Όλυνθο Χαλκιδικής συγκέντρωσαν λίγα περισσότερα από 100 ευρώ,

έβαλαν τα χρήματα στην τράπεζα και η εφορία χωρίς να λάβει υπόψη ότι επρόκειτο για μαθητικό συνεταιρισμό επέβαλε τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ!

Μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γραφειοκρατικού και φορολογικού παραλογισμού έγιναν οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του δημοτικού σχολείου στην Όλυνθο Χαλκιδικής, αφού η εξαιρετική προσπάθεια δημιουργίας σχολικού συνεταιρισμού πριν ένα χρόνο ακριβώς ολοκληρώθηκε με «λουκέτο» μετά την παρεμβολή της εφορίας στην υπόθεση.

Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Βασίλης Μισαηλίδης, «προχωρήσαμε στη δημιουργία του σχολικού συνεταιρισμού με την επωνυμία το Περιβόλι, προκειμένου οι μαθητές μας να γνωρίσουν όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία την επιχειρηματικότητα».

Ως εδώ όλα πήγαιναν καλά για το σχολείο και τον συνεταιρισμό του, που διέθετε καταστατικό, πραγματοποιούσε γενικές συνελεύσεις και ό,τι άλλο προέβλεπε ένας κανονικός συνεταιρισμός.


Ωστόσο, η νομοθεσία για τους σχολικούς συνεταιρισμούς που υπάρχει από το 1997, προβλέπει ότι ο ταμίας του συνεταιρισμού δεν μπορεί να έχει στα χέρια του πάνω από 30.000 δραχμές ήτοι 100 ευρώ περίπου με τα σημερινά δεδομένα, όπως τα υπολόγισαν στο δημοτικό σχολείο Ολύνθου.

Όπως εξηγεί ο κ. Μισαηλίδης, «επειδή τα χρήματα ξεπέρασαν τα 100 ευρώ, αποφασίσαμε να ανοίξουμε λογαριασμό στην τράπεζα ώστε να τα καταθέσουμε, ωστόσο τα παιδιά δεν είχαν ΑΦΜ και χρησιμοποίησα το δικό μου».

Με την εμφάνιση του συνεταιρισμού στο τραπεζικό σύστημα, εμφανίστηκε και στην Εφορία, που όπως αποδείχθηκε κατέταξε τον σχολικό συνεταιρισμό στην κατηγορία των κανονικών συνεταιρισμών, χωρίς να ληφθεί υπ' όψη ότι επρόκειτο για σχολικό.

Το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη «Συνεταιρισμός» σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 επέβαλε τέλος επιτηδεύματος 800 € στον «ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ» το οποίο έγινε γνωστό στο σχολείο με την συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης του Συνεταιρισμού για το οικονομικό έτος 2017.

Ως εκ τούτου ο συνεταιρισμός του σχολείου έκλεισε λίγο πριν ολοκληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας, με το χρέος του τέλους επιτηδεύματος να «τρέχει» και να αναζητούνται χορηγίες από το εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να εξοφληθεί.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ