2018-11-10 12:01:25
Φωτογραφία για Εντυπωσιακές εικόνες από την αποκόλληση τεράστιου παγόβουνου στην Ανταρκτική
Με μοναδικό τρόπο παρουσίασαν την αποκόλληση ενός τεράστιου παγόβουνου, οι Αμερικανοί επιστήμονες που μελετούν τις συνθήκες που επικρατούν στο παγωμένο νότιο πόλο της Γης.

Το παγόβουνο B-46 ξεκίνησε να αποκολλάται από τον παγετώνα του του νησιού Pine μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, όμως η ταχύτητα της απομάκρυνσής του εξέπληξε τους επιστήμονες, που θεωρούσαν ότι η όλη διαδικασία θα διαρκούσε αρκετούς μήνες.

Με μέγεθος 225 τετραγωνικών χιλιομέτρων το παγόβουνο B-46 φτάνει πέντε φορές το μέγεθος του Μανχάταν κι έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κομμάτι πάγου που αποκολλάται από την ήπειρο της Ανταρκτικής τα τελευταία χρόνια.

Για να αποτυπώσουν ολόκληρο το μέγεθος του παγόβουνου, οι Αμερικανοί επιστήμονες ζήτησαν κι έλαβαν την βοήθεια της NASA, η οποία με την χρήση δορυφόρων κατάφερε να παρουσιάσει με φαντασμαγορικό τρόπο την διαδικασία της αποκόλλησης, για πρώτη φορά στα χρονικά.


Να σημειωθεί πως ο παγετώνας του νησιού Pine έχει περίπου ίση έκταση με ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία, ενώ ήδη το παγόβουνο που αποκολλήθηκε έχει αρχίσει να διασπάται σε χιλιάδες μικρότερα παγόβουνα, που θα ταξιδέψουν για χιλιάδες μίλια στους νότιους ωκεανούς του πλανήτη μέχρι να λιώσουν και να εξαφανιστούν.

Τέλος σημειώνεται, πως αν και οι αποκολλήσεις τεράστιων παγόβουνων θεωρούνται φυσιολογικές κι υπολογίζεται πως συμβαίνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, εντούτοις το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ταυτιστεί με το φαινόμενο του λιωσίματος των πάγων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προκαλώντας ανησυχία στις τάξεις των επιστημόνων, που θεωρούν ότι ο ρυθμός μείωσης των πάγων έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τον Φορτούνη φοβάται ο Δώνης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τον Φορτούνη φοβάται ο Δώνης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ