2018-11-10 15:22:28
Φωτογραφία για Εμπαιγμός αποστράτων: «Κουτσουρεμένα» κατά αρκετούς μήνες τα αναδρομικά τους (ΠΙΝΑΚΑΣ)
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ:Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στο χθεσινό (09/11/2018) φύλο της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» με συντάκτη τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟ. Το ιστολόγιό μας το μετέτρεψε σε κείμενο (όπως κάνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των) με σκοπό την ενημέρωση των Αναγνωστών μας. Τονίζεται ότι για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα. Καλή σας ανάγνωση:

► ΤΟΥΣ ΚΛΕΒΟΥΝ 7 ΜΗΝΕΣ. ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ. ΔΕΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ.

Τετραπλό σοκ αποκαλύπτεται στα αναδρομικά των αποστράτων καθώς το ποσό που κατά μέσο όρο αντιστοιχεί στους 125.000 συνταξιούχους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είναι στα 1.840 ευρώ, θα δοθεί για 44 μήνες ως Μάιο 2016 και μάλιστα ουδείς εξ αυτών θα λάβει ούτε ένα σέντ αύξησης στη μηνιαία σύνταξη που λαμβάνει σήμερα!


Σύμφωνα με την υπουργική από­φαση που είναι στα σκαριά και το πε­ριεχόμενό της αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.»:

1. Το εφάπαξ ποσό επιστροφής για τις συντάξεις των αποστράτων κα­λύπτει το διάστημα από 1ης/8/2012 μέχρι 12/5/2016 και όχι ως Δεκέμβριο 2016 (κάτι που δεν αναφέρεται στην τροπολογία).

2. Η σύνταξη μένει ίδια όπως σήμερα και δεν αυξάνεται, γιατί καταργούνται με την τροπολογία οι αναπροσαρ­μογές συντάξεων από 31 /12/2014 και μετά.

3. O συντάξιμος μισθός των αποστρά­των δεν θα μεταβληθεί ενώ θα έπρεπε να αναπροσαρμοστεί στα επί­πεδα που ήταν μέχρι 30/7/2012, προ­τού δηλαδή γίνουν οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές με το νόμο 4093/2012. Λόγω της μη αναπροσαρ­μογής συντάξιμου μισθού, οι απόστρατοι θα βγάζουν κατά κανόνα μικρότερη σύνταξη με τον επανυπολογισμό και μεγάλη προσωπική διαφορά, ενώ αν έπαιρναν την προβλεπόμενη αναπρο­σαρμογή ο μισθός που θα λαμβανόταν υπόψη για τον επανυπολογισμό σύντα­ξης θα ήταν μεγαλύτερος και θα οδη­γούσε σε καλύτερη επανυπολογισμένη σύνταξη, με μικρότερη προσωπική δι­αφορά από τη σημερινή σύνταξη. Για παράδειγμα, ο μισθός ενός απόστρατου της Αεροπορίας από τα 1.800 ευρώ θα έπρεπε να είναι 2.000 ευρώ αν γινόταν η αναπροσαρμογή με το μισθολόγιο που ίσχυε ως 30/7/2012. Η δε επανυπολογισμένη σύνταξη θα έβγαινε έτσι στα 1.100 ευρώ. Με την τροπολογία της κυβέρνησης, ο μισθός παραμένει στα επίπεδα του 2014, δηλαδή στα 1.800 ευρώ (όταν επιστράφηκε από τη Ν.Δ. το 50% των περικοπών), και η επανυπολογισμένη νέα σύνταξη που θα έχει από 1ης/1/2019 θα είναι στα 1.000 ευρώ. Στην πράξη, λόγω μη αναπροσαρμογής, χάνει 100 ευρώ στη σύνταξη.

4. Καταργούνται ο επανυπολογισμός και οι αναδρομικές αυξήσεις σε επιδόματα και εφάπαξ, γιατί στους στρατιωτικούς - ένστολους, όταν αλλάζουν οι συντά­ξιμες αποδοχές, μεταβάλλονται και οι παροχές που έχουν λάβει όσοι συνταξιοδοτήθηκαν, όπως το εφάπαξ, αλλά και τα μερίσματα από τα μετοχικά τους ταμεία. Λόγω μη αναπροσαρμογής που την καταργεί η τροπολογία, χάνουν και τις διαφορές που θα έπαιρναν από τις συμπληρωματικές τους παροχές.

230 εκατομμύρια

Το κόστος, δε, που δεν αναφέρει η τροπολογία το αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος και είναι 230 εκα­τομμύρια ευρώ για τα αναδρομικά των αποστράτων σε σύνολο 300 εκατομ­μυρίων ευρώ που είναι μαζί με τα ανα­δρομικά για τις συντάξεις των άλλων κατηγοριών των ειδικών μισθολογίων (γιατροί του ΕΣΥ, Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό ΑΕΙ και ΤΕΙ, λέκτορες, δι­καστικοί κ.ά.). Από το σύνολο των 820 εκατ. ευρώ που μοιράζει η κυβέρνηση στα ειδικά μισθολόγια τα 230 εκατ. πη­γαίνουν για αναδρομικά αποστράτων και είναι κουτσουρεμένα κατά αρκε­τούς μήνες.

Κατά μέσο όρο δηλαδή για τους 125.000 απόστρατους ανα­λογούν 1.840 ευρώ αναδρομικά (230.000.000/125.000=1.840). Από εκεί και πέρα, και ανάλογα με το βαθμό και τα έτη, άλλοι θα πάρουν ως και 7.000 ή 8.000 ευρώ και πολύ περισσό­τεροι θα συμβιβαστούν με αναδρομικά ακόμη και 1.000 ευρώ, τη στιγμή που περίμεναν πραγματική αποκατάσταση και κυρίως αύξηση στη μηνιαία τους σύνταξη! Οι απόστρατοι μιλούν για μεγάλη κοροϊδία όχι μόνον γιατί δεν επανέρχεται το 50% της μείωσης που υπολείπεται από τις αποδοχές τους, όπως έγινε με το νόμο 4307 του 2014 επί Ν.Δ., αλλά και γιατί με κόλπο η κυ­βέρνηση νομοθετεί την κατάργηση της αναπροσαρμογής των αποδοχών τους, όχι από το 2017 που ισχύει το νέο μι­σθολόγιο των εν ενεργεία στρατιωτικών - ενστόλων, αλλά από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13/5/2016. Αυτός είναι και ο λόγος που, πέραν του εφά­παξ ποσού που θα πάρουν πιθανότατα με τη σύνταξη Ιανουάριου που πληρώ­νεται 19 Δεκεμβρίου, δεν θα έχουν κα­μία διαφορά στο μηνιάτικο, δηλαδή δεν θα δουν καμία πραγματική αύξηση στις μηνιαίες τους αποδοχές όπως αναφέ­ρει άλλωστε και η τροπολογία.

«Πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία. Τα αναδρομικά είναι μέχρι τον Μάιο του 2016 οπότε τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι ένα επίδομα για­τί δεν επανυπολογίζονται οι συντάξεις μας και δεν εφαρμόζονται οι αποφά­σεις του Συμβουλίου της Επικράτειας», είπε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Βασίλης Ροζής (στο Θέμα 104,6). Προ­αναγγέλλοντας νομικές αντιδράσεις, ανέφερε ότι, αντί να κοροϊδεύουν οι κυβερνώντες, «χίλιες φορές να μας πουν ότι δεν έχουν χρήματα».

Η κυβέρνηση, ωστόσο, βλέπει «χρι­στουγεννιάτικους μποναμάδες», αποκρύπτοντας ότι το αναδρομικό επίδομα που μοιράζει δεν είναι αποκατάσταση μειώσεων όπως διέταξε το Συμβού­λιο της Επικρατείας, αλλά ένα φτηνό δώρο, σε πολυτελές περιτύλιγμα με προεκλογική στόχευση.

Η έκθεση

Απόδειξη της εξαπάτησης των στρατιωτικών - ενστό­λων είναι ότι στην εισηγητική έκθεση αλλά και στην οικονομική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την επίμαχη τροπολογία για τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια δεν αναφέρεται το επιμέρους κόστος των ρυθμίσεων για κάθε κατηγορία αλλά το συνολι­κό ποσό για όλους που ανέρχεται σε 820 εκατ. ευρώ καθαρό μετά τους φόρους.

Επίσης δεν ξεκαθαρίζεται για πόσους μήνες θα δοθούν τα αναδρομικά, παρά αφήνεται να εννοηθεί ότι θα συνδε­θούν και αυτά με τους εν ενεργεία στρατιωτικούς - έν­στολους, που θα λάβουν εφάπαξ ανα­δρομικά για 54 μήνες από Αύγουστο 2012 ως και Δεκέμβριο 2016.

Αυτό που δεν ξεκαθαρίζει η τροπο­λογία θα το λέει η υπουργική απόφαση και για ένα από τα επίμαχα σημεία της, αυτό του διαστήματος που καλύπτουν τα αναδρομικά, θα αναφέρει ότι καλύ­πτουν τους μήνες από 1ης/8/2012 ως 12/5/2016, δηλαδή 44 μήνες.

Στην τροπολογία όμως, όπως έγρα­ψε προχθες ο «Ε.Τ.», δεν υπάρχει σαφής αναφορά, και στην εισηγητική έκθεση για το άρθρο 6 που αφορά τα ανα­δρομικά αποστράτων η σχετική πα­ράγραφος λέει ότι δεν θα γίνει καμία αναπροσαρμογή στις συντάξεις, γιατί με το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387) καταργήθηκαν από 13/5/2016 (άρ­θρο 14 παρ. α) οι συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου που είχαν ισχύ ως 31/12/2014. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι οι καταβαλλόμενες μέχρι την ισχύ του νόμου 4387 συντάξεις παραμένουν και καταβάλλονται στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί μέχρι 31/12/2014.

Ο συνδυασμός αυτών των διατά­ξεων και η μη σαφής αναφορά στο χρονικό διάστημα των αναδρομικών επιστροφών δημιούργησε σύγχυση για το αν οι διαφορές στις συντάξεις επιστρέφονται ως το νόμο Κατρούγκαλου (ως 12/5/2016) ή αν σταματούν στις 31/12/2014.

Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στον «Ε.Τ.» παραδέχτηκαν ότι υπάρχει σύγχυση για τους απόστρατους και απο­κάλυψαν όμως ότι στην υπουργική απόφαση τα αναδρομικά αναφέρεται ότι καλύπτουν διάστημα 44 μηνών, από 1ης/8/2012 ως 12/5/2016, και όχι ως τον Δεκέμβριο του 2016 που είναι για τους εν ενεργεία ένστολους.

Τα λειψά αναδρομικά είναι βέβαιο ότι θα κινητοποιήσουν τους απόστρατους. Αναμένονται νέες προσφυγές στο Ελε­γκτικό Συνέδριο για να διεκδικήσουν ποσά μέχρι και το 2017 ή και το 2018 γιατί αυτά περίμεναν να πάρουν.

Παραδείγματα

►Αντιστράτηγος συνταξιούχος (και αντίστοιχοι βαθμοί σε Ναυτικό, Αεροπορία, Σώματα Ασφαλείας) θα είχε καθαρή αύξηση 77 ευρώ με αναπρο­σαρμογή σύνταξης βάσει του μισθολο­γίου που ήταν σε ισχύ ως 30/7/2012 και θα έπαιρνε και αναδρομικά 4.158 ευρώ. Με το κόλπο της τροπολογί­ας τού δίνουν εφάπαξ αναδρομικό επίδομα 3.388 ευρώ χωρίς αύξηση σύνταξης. Παίρνει δηλαδή 770 ευρώ λιγότερα από τα αναδρομικά και δεν θα έχει καμία μεταβολή στη σύνταξη.

►Απόστρατος με βαθμό Υποστράτη­γου (και αντιστοίχων σε Ναυτικό, Αεροπορία, Σώματα Ασφαλείας) θα είχε καθαρή αύξηση 72 ευρώ με αναπρο­σαρμογή σύνταξης βάσει του μισθολο­γίου που ήταν σε ισχύ ως 30/7/2012 και θα έπαιρνε και αναδρομικά 3.888 ευρώ. Με το κόλπο της τροπολογί­ας τού δίνουν εφάπαξ αναδρομικό επίδομα 3.168 ευρώ χωρίς αύξηση σύνταξης. Παίρνει δηλαδή 720 ευρώ λιγότερα από τα αναδρομικά και δεν θα έχει καμία μεταβολή στη σύνταξη.

►Απόστρατος με βαθμό Συνταγμα­τάρχη (και αντίστοιχοι σε Ναυτικό, Αεροπορία, Σώματα Ασφαλείας) θα είχε καθαρή αύξηση 54 ευρώ με αναπροσαρμογή σύνταξης βάσει του μισθολογίου που ήταν σε ισχύ ως 30/7/2012, και θα έπαιρνε και ανα­δρομικά 2.916 ευρώ. Με το κόλπο της τροπολογίας τού δίνουν εφάπαξ αναδρομικό επίδομα 2.376 ευρώ χω­ρίς αύξηση σύνταξης. Παίρνει δηλαδή 540 ευρώ λιγότερα από τα αναδρο­μικά και δεν θα έχει καμία μεταβολή στη σύνταξη.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ[email protected]

 (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-09/11/2018)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ: «Αποκατάσταση» με επίδομα και αφαίρεση 24 μηνών. Πως «ψαλιδίζουν» τα ποσά (ΠΙΝΑΚΑΣ)
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ