2018-11-10 21:12:01
Φωτογραφία για Μία στις 10 γυναίκες υποφέρουν από ενδομητρίωση
Εμφανίζεται στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και το περιτόναιο (τη μεμβράνη που καλύπτει τα όργανα της πυέλου)

Η ενδομητρίωση είναι μια συχνή και επώδυνη κατάσταση του οργανισμού, στην οποία ο ιστός που φυσιολογικά βρίσκεται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (το ενδομήτριο), αναπτύσσεται έξω από αυτή.

Συχνότερα ενδομητρίωση εμφανίζεται στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και το περιτόναιο (τη μεμβράνη που καλύπτει τα όργανα της πυέλου).

Πιο σπάνια, ενδομητρίωση μπορεί να επεκταθεί σε άλλα όργανα, όπως στους συνδέσμους που συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της, το έντερο, το ορθό, την ουροδόχο κύστη ή σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπως τον πνεύμονα.

Ο ενδομητρικός ιστός, παρότι εκτός της μήτρας, συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις ορμονικές επιδράσεις του κύκλου σας και να συμπεριφέρεται όπως θα έκανε και αν βρισκόταν στη θέση του, επομένως, κατά το δεύτερο μισό του κύκλου θα αναπτυχθεί, και κατά την περίοδο θα αποδομηθεί ώστε να αποπέσει.


Επειδή όμως στα σημεία που βρίσκεται δεν έχει τρόπο εξόδου από το σώμα, παγιδεύεται σχηματίζοντας εστίες ή οζίδια. Όταν η ενδομητρίωση αφορά τις ωοθήκες, σχηματίζονται κύστεις που καλούνται ενδομητριώματα. Προκαλείται φλεγμονή στους γύρω ιστούς και τελικά σχηματίζονται ουλές και συμφύσεις (ταινίες συνδετικού ιστού που προσκολλώνται στα ενδοκοιλιακά όργανα και προκαλούν τη συγκόλλησή τους).

Πρόκειται για μία κατάσταση που επηρεάζει πολλές γυναίκες από τη στιγμή που έχουν περίοδο. Ενδέχεται να είναι εξαιρετικά επώδυνη, να είναι η αιτία υπογονιμότητας και δεν πρέπει να την αγνοούμε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ