2018-11-10 23:37:15
Φωτογραφία για Παπακώστα:  Στα κράτη δικαίου οι πολίτες δεν εκτελούνται
 H Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 και στη δημοσιογράφο Ματίνα Ηρειώτου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης.

Δημοσιογράφος: Να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, κάλεσε την Αλβανία η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, όπου σημείωσε ‘Η Αλβανία οφείλει να παραδεχτεί το προφανές’, δηλαδή, όπως διεκδίκησε για τους Αλβανούς εκτός της χώρας του, την αυτονομία ή ακόμα και την ανεξαρτησία τους, οφείλει να παρέχει στην εθνική μειονότητα όλα τα δικαιώματά της. Τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Αλβανία από τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα έως και χθες που κήρυξε 52 Έλληνες πολίτες ως ‘persone no n grat a ’ στην Αλβανία, θα συζητήσουμε με την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Κατερίνα Παπακώστα, που είναι στο τηλέφωνο. Καλησπέρα κ. Παπακώστα.


 

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλό μεσημέρι, χαίρομαι που σας ακούω.

 

Δημοσιογράφος: Εδώ λοιπόν έχουμε ένα ζήτημα. Έχουμε την δολοφονία ενός ομογενούς, με τις συνθήκες να είναι υπό διερεύνηση και την Ελλάδα να έχει ζητήσει εξηγήσεις και έχουμε 15 μέρες μετά, να μην τις έχουμε πάρει και την Αλβανία από την πλευρά της να κλιμακώνει κηρύσσοντας 52 Έλληνες ανεπιθύμητους. Πως αντιδράει η Ελληνική Κυβέρνηση σε αυτό; Πέρα από την χλιαρή θα μου επιτρέψετε να πω, ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες και τι αναμένεται;

 

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακούστε, το Υπουργείο Εξωτερικών της Χώρας έκανε αυτό που έπρεπε κατά τη γνώμη μου. Δεν νομίζω πως ήταν χλιαρή αντίδραση να ζητάει τις απολύτως αναγκαίες διευκρινίσεις για λόγο για τον οποίο 52 Έλληνες πολίτες, αυτή τη στιγμή θεωρούνται πρόσωπα ανεπιθύμητα. Θα πρέπει οπωσδήποτε η Αλβανική Κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργείου, δηλαδή, του Υπουργείου Εξωτερικών της, να δώσει απαντήσεις και να αιτιολογήσει για ποιο λόγο αυτό συμβαίνει. Άρα νομίζω ότι ήταν μία ενδεδειγμένη αντίδραση. Από εκεί και πέρα θεωρώ όμως ότι γεννάται ένα άλλο ζήτημα, κατά τη γνώμη μου και θέλησα να το βάλω στη δημόσια συζήτηση.

 

Με αφορμή το τραγικό γεγονός, της απώλειας της ζωής ενός νέου, Έλληνα, τον οποίο πένθησε η οικογένειά του και μαζί της, μαζί με την οικογένειά του πάρα πολλοί Έλληνες. Όχι μόνο Έλληνες οι οποίοι κατοικούσαν εκεί και ήταν συμπολίτες του αλλά και Έλληνες από όλες τις μεριές της χώρας.

 

Δημοσιογράφος: Ασφαλώς δεν μένει κανείς ασυγκίνητος.

 

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως. Αυτό λοιπόν το τραγικό συμβάν, έδειξε δύο πράγματα. Πρώτο και νομίζω, από την αρχή τοποθετήθηκα ίσως πρώτη απ΄ όλους και είπα ότι στα κράτη δικαίου οι πολίτες δεν εκτελούνται, όποια πράξη και αν παραβιάσουν, όποιον κανόνα δικαίου και αν παραβιάσουν, αλλά συλλαμβάνονται και δικάζονται, αν η πράξη τους είναι παράνομη. Αυτό είναι το πρώτο. Και το δεύτερο που προκύπτει, κατά τη διάρκεια ακριβώς, αυτών των 10-15 ημερών που μεσολάβησαν από το τραγικό, αυτό, συμβάν, το οποίο μας άφησε όλους σοκαρισμένους, θα πρέπει να σας πω, ότι είδα και άκουσα, την εθνική μας μειονότητα, διότι δεν είναι ομογενείς, ακούω γύρω γύρω να συζητείται και είναι λάθος αυτό και οφείλω να το πω. Δεν είναι ομογενείς, δεν ήρθαν από κάπου αλλού και μετανάστευσαν, είναι αυτόχθονες.

 

Δημοσιογράφος: Σε αντιδιαστολή η Θράκη που είναι θρησκευτική μειονότητα, εδώ έχουμε να κάνουμε με εθνική μειονότητα.

 

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με εθνική μειονότητα την οποία μάλιστα έχει αναγνωρίσει η Αλβανία, το Αλβανικό Κράτος. Και υπό την έννοια αυτή, θέτω εγώ στη δημόσια συζήτηση αλλά και προς τη γειτονική χώρα, με την οποία τώρα συνεργαζόμαστε για να διερευνήσουμε ακριβώς και πλήρως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνετελέσθη το τραγικό συμβάν της απώλειας της ζωής ενός νέου ανθρώπου, με τον τρόπο που όλοι είδαμε, βιώσαμε, για να έχουμε ζήτημα το οποίο ανέδειξε είναι η εθνική μειονότητα, δηλαδή το εάν και κατά πόσο ασκούνται τα αναγνωρισμένα από το Αλβανικό κράτος δικαιώματα της εθνικής μειονότητας έτσι όπως πρέπει να ασκούνται και εδώ θα πρέπει να υπομνήσει η Ελλάδα έγκαιρα, και αυτό ακριβώς έκανα από την πλευρά μου, όχι μόνο ως Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αλλά και ως Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής, του Ν.Ε.Ο., θα πρέπει η Ελλάδα έγκαιρα να υπομνήσει, και αυτό θεωρούσα καθήκον μου ότι πρέπει να κάνω, ότι όπως η Αλβανία και ορθώς διεκδίκησε την αυτονομία ή ακόμα και την ανεξαρτησία των Αλβανών σε χώρες έξω από τα σύνορα της και την επέτυχε, όπως την διεκδίκησε λοιπόν σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, έτσι αναλογικά και αντίστοιχα θα πρέπει να τηρεί απολύτως και πλήρως να εφαρμόζονται και να φροντίσει πλήρως να τηρούνται και να εφαρμόζονται και να απονέμονται τα δικαιώματα της Εθνικής μειονότητας στην επικράτειά της.

 

Δημοσιογράφος: Η ρητορική που έχουν υιοθετήσει, τις τελευταίες μέρες, στελέχη της πολιτικής σκηνής στην Αλβανία, θεωρείτε ότι κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση; Ακόμα και η κηδεία χαρακτηρίστηκε γεγονός εξτρεμιστικό, στο οποίο πήραν μέρος εξτρεμιστές.

 

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακούστε ο εθνικισμός και το εμπόριο του εθνικισμού και των ακραίων ανθεί σε όλη την Ευρώπη ανθεί και στη γείτονα χώρα, ανθεί και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι θεσμικοί να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να απομονώνουμε τέτοια φαινόμενα. Θα έπρεπε με καθολικό τρόπο αυτό να συμβαίνει. Εγώ επίσης από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όποιος και αν είναι αυτός, δεν θα έκανε την δήλωση την οποία έκανε ο Αλβανός Πρωθυπουργός μόλις έσκασε το τραγικό γεγονός, ούτε στη συνέχεια η στάση του ήταν τέτοια που αν θέλετε δήλωνε αυτή τη διάθεση. Ενδεχομένως να είναι ο τρόπος του αλλά από ’κει και πέρα εμείς ως χώρα η οποία έχει δικαίωμα, ξέρετε από τη συνθήκη η Ελλάδα έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες δρα, λειτουργεί και εργάζεται η εθνική μειονότητα, η αναγνωρισμένη από το Αλβανικό κράτος αν της ζητηθεί και αν θεωρεί ότι θίγονται τα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας. Και πάντως, εγώ αυτό το οποίο λέω ξέρετε ποιο είναι; Θα πρέπει η Αλβανία η οποία επιθυμεί και πολύ καλά κάνει, την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της το γεγονός ότι η βασικότερη και θεμελιώδης προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να σέβεται πρωτίστως, μία απλή προϋπόθεση που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης όμως προϋπόθεση, τα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας στην επικράτειά της, δηλαδή στο Αλβανικό κράτος, εντός του Αλβανικού κράτους, με τέτοιο τρόπο που να μην έχει αφήσει κενά ως προς το αν ασκούνται πλήρως ή όχι.

 

Δημοσιογράφος: Ωστόσο, κυρία Παπακώστα, ακούσαμε φωνές συναδέλφων σας από τη βουλή, να μιλούν για νότια Αλβανία και όχι για Βόρειο Ήπειρο.

 

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το ζήτημα του πώς αντιμετωπίζει κανείς το θέμα αυτό, είναι θέμα συνθηκών∙ οι συνθήκες είναι συγκεκριμένες. Η Ελλάδα το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας ρητώς, δεν το έχει αναγνωρίσει. Πέραν αυτού πρέπει να σας πω, ότι η ουσία παραμένει αλλού. Ότι αν θα πούμε Βόρειος Ήπειρος ή Νότιος Αλβανία έχει τη σημασία της αλλά προσέξτε κάτι δεν θα πάμε σε αναθεωρητισμό των Συνθηκών αλλά λέω ποια είναι η πάγια στάση την οποία κρατάει το Ελληνικό κράτος απέναντι στο Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας και εκεί να προσθέσω και να πω ότι εμείς θέλουμε τις καλύτερες σχέσεις με τους γείτονες

 

Δημοσιογράφος: Το θέμα είναι εάν το επιδιώκουν και εκείνοι από την πλευρά τους, τις τελευταίες ημέρες δεν είναι απολύτως προς αυτήν την κατεύθυνση, θα συμφωνήσετε μαζί μου.

 

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ νομίζω ότι υπάρχουν και εκεί ακραίες φωνές, οι οποίες κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά. Θεωρώ ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η λογική λέει ότι η καλή γειτονία, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι προς το συμφέρον όλων αλλά περνάει και μέσω από την εφαρμογή των προϋποθέσεων που βάζει τόσο η Ελλάδα, ως η χώρα που είναι η ηγέτιδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Τα υπενθυμίζουμε έγκαιρα αυτά προκειμένου να μην έχουμε εκτροπή ή να μην έχουμε αστερίσκους και υποσημειώσεις στην πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας.

 

Δημοσιογράφος : Κυρία Παπακώστα σας ευχαριστούμε πολύ

 

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ, καλή συνέχεια, γεια σας.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ