2018-11-11 15:02:17
Φωτογραφία για Μια ωραία οικογένεια - Του Κωνσταντίνου Τζέκη
Έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στις κεφαλές του κατώτερου κλήρου, αλλά και στις κεφαλές πολλών επισκόπων. Ίσως και στην Αγία κεφαλή του Πατριάρχη. 

Οι ιερείς και γενικά ο κλήρος θα μισθοδοτείται από την ίδια την εκκλησία, επιχορηγούμενη από το κράτος. Θα πάψουν να καλύπτονται από την προστασία της μονιμότητας, όπως αυτή που επιβάλλει το Σύνταγμα. Θα είναι υπάλληλοι μιας Δημόσιας Επιχείρησης, ουσιαστικά κάτι σαν ΔΕΚΟ, που λέει ο λόγος.

Η ερωτήσεις πάμπολλες, ιδίως, προς τον Αρχιεπίσκοπο, που συμφώνησε με την Κυβέρνηση, για τη συμφωνία αυτή.

Ο Ηγέτης της Ελληνικής Εκκλησίας, ρώτησε κανέναν; Ενημέρωσε τους ιερείς, την Ιερά Σύνοδο, τους συνοδικούς Μητροπολίτες, τον Πατριάρχη για τις νέες χώρες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη;

Ενημερώθηκαν οι Μουφτήδες, οι προκαθήμενοι της Καθολικής Εκκλησίας, οι εκπρόσωποι του Παλαιού ημερολογίου;

Ενήργησε ο Αρχιεπίσκοπος μόνος του κατά το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»;


Ποιοί λόγοι τον ανάγκασαν να συμφωνήσει σε μια συνδιαλλαγή κατά την οποία θα φορτωθεί χιλιάδες αντιρρήσεις, ενώ θα στρώσει σ’ έναν Πρωθυπουργό, που δηλώνει άθεος, χαλί να παίξει προεκλογικά χοντρό παιχνίδι;

Ας γίνουμε σαφείς. Η νίκη ανήκει ολοκληρωτικά στον Τσίπρα. Ικανοποιεί αίτημα μερίδας οπαδών του για τον διαχωρισμό κράτους- Εκκλησίας και του δίνει έναν μποναμά δέκα χιλιάδων θέσεων προεκλογικά. Ούτε ψηφοφόρος του να ήταν ο Αρχιεπίσκοπος.

Βέβαια, τρίζουν τα σαγόνια του Μητσοτάκη, που σαν αρμόδιος Υπουργός κάποτε, απέλυσε καθαρίστριες και Δημοτικούς Αστυνόμους, για να μειώσει τον αριθμό των Υπαλλήλων του κράτους. Δεν το σκέφθηκε ή δεν τόλμησε να πλησιάσει την εκκλησία; Λάθος του, που το πλήρωσε ολόκληρη η παράταξή του.

Από την άλλη, ο Αρχιεπίσκοπος με τη συμφωνία αυτή λύνει δύο βασικά άλυτα και ακανθώδη προβλήματα.

Από τη μια θα μπορέσει να αξιοποιήσει την τεράστια περιουσία της Εκκλησίας, που είτε δεν τολμά, αφού δεν είναι επιχειρηματίας, είτε είναι μπερδεμένη με αξιώσεις του Δημοσίου επί της περιουσίας. Από την άλλη, θα μπορέσει να αποκαταστήσει τους νέους κληρικούς, που ενώ τους χειροτονεί, αδυνατεί να τους πληρώσει, αφού δεν μπορεί να προσλάβει ούτε έναν ιερέα, ενώ οι τελευταίοι που χειροτονούνται, μισθοδοτούνται από χρήματα των Μητροπόλεων, που διακονούν. Σοβαρά επιχειρήματα και ακλόνητα.

Η όποια αμφισβήτηση τίθεται περί του αν εγκριθεί η συμφωνία από την Ιερά Σύνοδο, είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού ο Αρχιεπίσκοπος ελέγχει πλήρως την Ιερά Σύνοδο.

Ουσιαστικά για να πούμε και του στραβού το δίκιο, χάνουν οι ιερείς και μακάρι να τεθούν δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην κινδυνεύουν από τον ....Δεσποτισμό του Δεσπότη τους, ενώ δεν θα πρέπει να απολέσουν δικαιώματα συνταξιοδοτικά και άλλα.

Σαφώς κερδίζει η κεφαλή της Εκκλησίας, που γίνεται ισχυρότερη, έναντι των διακονούντων σ’ αυτήν  και σαφώς κερδίζει η Κυβέρνηση, που ξεφορτώνεται δέκα χιλιάδες υπαλλήλους, αφού οι οργανικές θέσεις του κλήρου θα καταργηθούν, ενώ ικανοποιεί και τους στενούς συντρόφους της, που αλληθωρίζουν όταν βλέπουν ιερωμένο.

Το παράξενο είναι ότι η Αντιπολίτευση είναι αρνητική στις προσλήψεις, κάτι που αντιβαίνει στην επιθυμία των ψηφοφόρων της.

Αλλά μάλλον στραβά αρμενίζω.

Είναι αρνητική στις προσλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ γιατί , όπως έλεγε και τέως Υπουργός: «Να μην βολέψουμε και τα δικά μας παιδιά;»

 Να την η αλήθεια, ολόγυμνη μπροστά μας!!!
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ