2018-11-11 15:23:26
Φωτογραφία για Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή για πρόσληψη πρωτεΐνης, η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο;
Βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής αποτελεί η πρόσληψη πρωτεΐνης.

Αν και η μπορεί να ληφθεί από μια ποικιλία πηγών, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι από τις πιο δημοφιλείς τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Αυτό το άρθρο εξετάζει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες της γαλοπούλας και του κοτόπουλου και συζητά ποια μπορεί να είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Πρωτεΐνη σε λευκό κρέας

Το μεγαλύτερο μέρος του λευκού κρέατος σε κοτόπουλο και γαλοπούλα είναι από τα στήθη και τις φτερούγες. Το χρώμα εμφανίζεται πιο λευκό σε σύγκριση με τα πιο σκούρα μέρη των πουλερικών λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας της πρωτεΐνης μυοσφαιρίνης. Η μυοσφαιρίνη μεταφέρει και αποθηκεύει οξυγόνο εντός του μυός και είναι υπεύθυνη για την κοκκινωπή-καφέ απόχρωση των πιο σκουρόχρωμων τεμαχίων κρέατος.

Κρέας από το στήθος

Το κρέας από το στήθος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια πουλερικών, ιδιαίτερα μεταξύ όσων αγαπούν τη γυμναστική και των διαιτολόγων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.


Μία σύγκριση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ανά 28 γραμμάρια ψημένου στήθους δείχνει ότι το στήθος κοτόπουλου περιέχει 9 γραμμάρια και το στήθος γαλοπούλας 8 γραμμάρια.

Το κοτόπουλο παίρνει την πρωτιά με ένα γραμμάριο πρωτεΐνης περισσότερο από  τη γαλοπούλα ανά 28 γραμμάρια κρέατος. Ωστόσο, από άποψη διατροφής, αυτή η διαφορά είναι αμελητέα.

Κρέας φτερούγας

Το λευκό κρέας από τα φτερά του κοτόπουλου και της γαλοπούλας είναι αρκετά παρόμοιο διατροφικά με το κρέας του στήθους. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ειδικότερα, είναι σχεδόν η ίδια και για τα δύο πτηνά σε σύγκριση με το κρέας του στήθους. Τόσο το κοτόπουλο, όσο και το κρέας φτερούγων γαλοπούλας παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης ανά 28 γραμμάρια που είναι 9 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Πρωτεΐνη στο σκούρο κρέας

Ο όρος «σκούρο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα κομμάτια κρέατος που έχουν κοκκινωπό-καφέ χρώμα. Τα μέρη αυτά έχουν αυτή τη χρωστική ουσία λόγω της υψηλής συγκέντρωσης της πρωτεΐνης μυοσφαιρίνης. Καθώς η μυοσφαιρίνη βοηθά στη μεταφορά και αποθήκευση οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα, το σκούρο κρέας συνήθως βρίσκεται σε πιο ενεργές μυϊκές ομάδες, όπως τα πόδια και οι μηροί κοτόπουλου και γαλοπούλας.

Κρέας-μπούτι

Το κρέας από το μπούτι κοτόπουλου και γαλοπούλας βρίσκεται ακριβώς πάνω από το πόδι. Ανά 28 γραμμάρια κρέατος, η γαλοπούλα παρέχει ένα επιπλέον γραμμάριο πρωτεΐνης σε σύγκριση με το κοτόπουλο.

Κοτόπουλο μπούτι:7 γραμμάριαΓαλοπούλα-μπούτι:8 γραμμάρια

Αν και το κρέας από μπούτι γαλοπούλας είναι τεχνικά η υψηλότερη πηγή πρωτεΐνης σε αυτήν τη σύγκριση, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά 28 γραμμάρια είναι απίθανο να κάνει μεγάλη διαφορά συνολικά. Κάθε επιλογή θα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.

Ποιο είναι πιο υγιεινό

Τόσο το κοτόπουλο, όσο και η γαλοπούλα παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και μπορούν να αποτελέσουν υγιές συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Αλλά λάβετε υπόψη ότι πάρα πολλά από τα μεμονωμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας.

Η ενσωμάτωση μέτριων ποσοτήτων κοτόπουλου ή γαλοπούλας στη διατροφή σας μπορεί να είναι  υγιής τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες, αν και η πρωτεΐνη δεν είναι η μόνη θρεπτική ουσία γαλοπούλας και κοτόπουλου.

Όταν αποφασίσετε ποια επιλογή μπορεί να ικανοποιήσει καλύτερα τις προσωπικές σας ανάγκες διατροφής και τους στόχους υγείας, το συνολικό περιεχόμενο διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των θερμίδων, του λίπους, των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων, πρέπει να εξεταστεί παράλληλα με τις πρωτεΐνες.

Θερμίδες και λίπος

Η προσοχή στις θερμίδες και την περιεκτικότητα σε λιπαρά των τροφίμων μπορεί να κριθεί απαραίτητη ανάλογα με τους στόχους υγείας σας. Το λίπος είναι ένα βασικό συστατικό υγιεινής διατροφής και τα πουλερικά περιέχουν διαφορετικούς τύπους υγιών λιπών.

Ωστόσο, το λίπος είναι μια πυκνότερη πηγή θερμίδων σε σύγκριση με την πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι τα τεμάχια κρέατος υψηλότερου λίπους θα έχουν περισσότερες θερμίδες από ό,τι οι πιο λιτές κοπές.

Συνολικά, το σκούρο κρέας στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα έχει περισσότερο λίπος από το λευκό. Αυτό τείνει να ισχύει και για άλλα είδη πουλερικών. Τα σκούρα κομμάτια κρέατος κοτόπουλου έχουν ελαφρώς περισσότερο λίπος και θερμίδες από αυτά της γαλοπούλας. Το ίδιο ισχύει για το λευκό κρέας αυτών των δύο τύπων πουλερικών, καθώς η γαλοπούλα είναι ελαφρώς πτωχότερη σε θερμίδες από το κοτόπουλο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εάν τρώτε την πέτσα, θα δείτε ένα άλμα, τόσο σε λίπος, όσο και σε θερμίδες σε οποιοδήποτε είδος πουλερικών.

Κανένα από αυτά δεν σημαίνει ότι η επιλογή είναι αναγκαστικά καλύτερη από την άλλη, αλλά μπορεί να αξίζει να εξεταστεί ανάλογα με το τι θέλετε να πετύχετε με τη διατροφή σας.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Αν και δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα μεταξύ κοτόπουλου και γαλοπούλας, μπορεί να υπάρξουν ορισμένες παραλλαγές αυτών των θρεπτικών ουσιών μεταξύ λευκού και σκούρου κρέατος εν γένει.

Για παράδειγμα, το στήθος κοτόπουλου περιέχει περισσότερη νιασίνη και βιταμίνη Β6 από το μπούτι κοτόπουλου, ενώ το μπούτι περιέχει σημαντικά μεγαλύτερο ψευδάργυρο από το στήθος κοτόπουλου. Επομένως, εάν προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη ψευδαργύρου, το σκούρο κρέας μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή, ενώ εάν θέλετε ενίσχυση βιταμίνης Β, το λευκό κρέας μπορεί να είναι πιο κατάλληλο.

Κατά την εξέταση διατροφικών επιλογών όπως αυτές, είναι καλό να διατηρήσετε το «δάσος» στο μυαλό σας. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, ακόμη και στην κατανάλωση κρέατος μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Πηγή: iatronet.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ