2018-11-11 18:11:14
Φωτογραφία για ΚΥΠΡΟΣ: «ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ» Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ EXXONMOBIL
Θωρακίζουν πολιτικά και στρατιωτικά τις γεωτρήσεις τους οι Αμερικανοί στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που το πλωτό γεωτρύπανο «Stena IceMax» αναμένεται τη Δευτέρα στο λιμάνι της Λεμεσού. Τα μηνύματα έχουν σταλεί προς την Άγκυρα μέσα από διάφορα κανάλια, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός της εβδομάδας θα επισκεφθεί τη Λευκωσία ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον.

Η επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού, τον οποίο συνάντησε στην Ουάσινγκτον προ ημερών ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συμπίπτει με την ενεργειακή δραστηριότητα της ExxonMobil και αυτό δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο. Ο κ. Φάνον θα επισκεφθεί κι άλλες χώρες της περιοχής, όχι όμως την Τουρκία.

Στη γεωπολιτική σκακιέρα, οι κινήσεις είναι για τους Αμερικανούς καθορισμένες, δεν είναι ξεκάθαρο, όμως, στο τακτικό κομμάτι, πώς θα κινηθούν οι Τούρκοι. 


Σε ό,τι αφορά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, η ExxonMobil θα προχωρήσει σε δυο γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 10». Η πρώτη ξεκινά εντός των ημερών και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θα αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου. 

Το ζητούμενο είναι το μέγεθος των ανακαλύψεων καθώς από αυτό θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα. Σημειώνεται συναφώς ότι τους επόμενους δέκα μήνες θα υπάρξουν κι άλλες γεωτρήσεις από δυο εταιρείες, την ΤΟΤΑL και την ΕΝΙ. Συνεπώς, από τώρα μέχρι και το ερχόμενο φθινόπωρο, του 2019, θα υπάρξει έντονη κινητικότητα στα ενεργειακά.

Παράλληλα, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πυκνή είναι η κίνηση πολεμικών σκαφών. Οι Αμερικανοί, πέραν από τον στόλο που «εδρεύει» μονίμως, υπάρχει ανοικτά της Κύπρου μια φρεγάτα. Υπάρχει, επίσης, ελληνική παρουσία, μεταξύ άλλων, παρακολουθείται το «Μπαρμπαρός», που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, γαλλική, ρωσική και μια σειρά άλλων χωρών που μετέχουν στην UNFIL (Γερμανία, Ιταλία κ.λπ).

Philenews

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ