2018-11-12 12:28:33
Φωτογραφία για Πρώτη ήττα ΕΦΚΑ σε Εφετείο: Συνταξιούχοι παίρνουν δώρα και τους επιστρέφονται μειώσεις από 2013 (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Δικαστικές αποφάσεις- «βόμβες» για αναδρομικά

Έχασε ο ΕΦΚΑ την πρώτη έφεση που εκδικάστηκε για αναδρομικά συντάξεων και υποχρεώνεται να καταβάλει Δώρα και παράνομες μειώσεις σε συνταξιούχους από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή τα δικαστήρια επιστρέφουν και μειώσεις πέραν αυτών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικράτειας, όπως συνέβη με συνταξιούχους του ΝΑΤ οι οποίοι πήραν αναδρομικά από τη μείωση 7% που επιβλήθηκε στις συντάξεις τους από 1/1/2012.

Τις δυο αυτές αποφάσεις αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και φέρνουν τα πάνω - κάτω σε όλα όσα ήταν γνωστά μέχρι τώρα, καθώς:

• Με την πρώτη απόφαση, την υπ' αριθμόν 1296/2018 του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που εκδόθηκε μόλις πριν από ένα μήνα στις 5/10/2018, απορρίφθηκε η έφεση που είχε ασκήσει ο ΕΦΚΑ σε πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε τρεις συνταξιούχους του ΝΑΤ με την επιστροφή αναδρομικών από μειώσεις του νόμου 4093 στις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις και την επαναφορά των κομμένων Δώρων
. Είναι η πρώτη απόφαση Διοικητικού Εφετείου που δικαιώνει συνταξιούχους με «οριστικά» αναδρομικά στις συντάξεις απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του ΕΦΚΑ! Οι δικαιωθέντες συνταξιούχοι του ΝΑΤ παίρνουν πίσω από μειώσεις του νόμου 4093 μηνιαία ποσά ύψους 424,75 ευρώ ο πρώτος, 443,41 ευρώ ο δεύτερος και 427,89 ευρώ ο τρίτος, με αναδρομικότητα από τον Ιούνιο του 2013 που είχαν ασκήσει την προσφυγή τους κατά του ΝΑΤ. Σημειώνεται ότι στις συντάξεις ΝΑΤ δεν επιβάλλεται η μείωση νόμου 4051 και δεν τις διεκδίκησαν οι συνταξιούχοι. Το ποσό των αναδρομικών που παίρνουν αφορά στη μεγάλη περικοπή του νόμου 4093 και η αναδρομικότητα υπερβαίνει και την 5ετία και φτάνει στους 63 μήνες (Ιούνιος 2013-Σεπτέμβριος 2018). Ο πρώτος παίρνει πίσω 26.760 ευρώ, ο δεύτερος 27.935 ευρώ και ο τρίτος 26.960 ευρώ. Επιπλέον και στους τρεις επιστρέφονται και τα Δώρα που κόπηκαν από το 2013 σε κύρια και επικουρική σύνταξη! Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (Δ' Τριμελές) είναι καταπέλτης για τον ΕΦΚΑ καθώς λέει ότι «ορθώς έγινε δεκτό ότι οι εφεσίβλητοι δικαιούνται να λάβουν από το ΝΑΤ τα ποσά των συντάξεων κύριας και επικουρικής, χωρίς τις μειώσεις του ν. 4093/2012, καθώς και το Δώρο Πάσχα και η έφεση πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμη».

• Με τη δεύτερη απόφαση (υπ΄ αριθμόν 1840/2018) του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, που επίσης εκτελέστηκε από τον ΕΦΚΑ για πρώτη φορά, δικαστήριο πρώτου βαθμού ακυρώνει την περικοπή 7% που είχε επιβληθεί στις συντάξεις του ΝΑΤ από 1/1/2012 για την προστασία των αποθεματικών του Ταμείου όχι με νόμο αλλά με υπουργική απόφαση. Η μείωση αυτή απορρίφθηκε δικαστικά παρότι δεν υπήρχε προηγούμενη κρίση περί αντισυνταγματικότητας από το Συμβούλιο της Επικράτειας! Το Πρωτοδικείο στο οποίο προσέφυγαν οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έκρινε παράνομη τη μείωση κατά 7% και διέταξε το ΝΑΤ-ΕΦΚΑ να επιστρέψει σε 36 συνολικά συνταξιούχους αναδρομικά, ποσά από 3.000 ευρώ ως 9.650 ευρώ με τόκο 6%, από τις 16 Δεκεμβρίου 2015 μέχρις οριστικής τους εξόφλησης.

• Μια τρίτη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (υπ' αριθμόν 17563/2018) έρχεται να δικαιώσει μαζική αγωγή από συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ, με αναδρομικά από τους νόμους που έκρινε αντισυνταγματικούς το ΣτΕ, δηλαδή τις μειώσεις του νόμου 4051 και του Νόμου 4095. Η αγωγή έγινε στις 16/1/2014 και η απόφαση εκδόθηκε στις 29/8/2018. Το δικαστήριο δίνει αναδρομικότητα και πριν από την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή πριν από τον Ιούνιο του 2015 και ζητά από τον ΕΦΚΑ να προσκομίσει εντός 90 ημερών τα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων, ώστε να προσδιοριστούν επακριβώς τα αναδρομικά που τους επιστρέφονται. Οι νέες αποκαλύψεις, που έρχονται σήμερα στο φως από τη δημοσιογραφική έρευνα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ανοίγουν το δρόμο για να έρθουν πίσω τα αναδρομικά των συνταξιούχων πιο γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει πλέον και εφετειακή απόφαση που ακυρώνει τον ΕΦΚΑ και δικαιώνει οριστικά τους συνταξιούχους στις αγωγές που είχαν κάνει διεκδικώντας επιστροφή των παράνομων μειώσεων.

(ΠΗΓΗ: Ε.Τ.Κ. 11/11/2018 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - [email protected] - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ