2018-11-14 18:36:29
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κυρ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί την Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο

«Η πρότασή μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει ως κύριο σκοπό την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Ακόμη, επιχειρεί να απαντήσει και στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε οργανωμένη δημοκρατία στην αυγή του 21ου αιώνα. Λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς κράτους και θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από τον λαό», πρόσθεσε μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της λήψης απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της.

«Καλώ τα κόμματα να μην θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας»


Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων να μην θέσουν στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. «Να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα», εξήγησε. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Σύνταγμα έχει χαρακτηριστεί και ως το «Δίκαιο Της Πολιτικής». «Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα και την υποχρέωση να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισής της. Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους και να αντλήσουμε διδάγματα», συμπλήρωσε. «Η οικονομική κρίση μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες και έφερε στο προσκήνιο, με ένταση, λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, ισότητα, κοινωνική προστασία. Το αίτημα για την ριζική μεταρρύθμιση του κράτους», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Είπε επίσης ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κορυφαία διαδικασία, ανεξαρτήτως συγκυρίας. «Σήμερα όμως η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί έρχεται σε μια μεταβατική στιγμή για την κοινωνία, τη χώρα και την οικονομία», συνέχισε. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μια πρόταση «που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό», καθώς όπως διευκρίνισε, «δεν εξαρτώνται όλα από το Σύνταγμα, το Σύνταγμα θέτει τα όρια». Τόνισε εξάλλου ότι «δεν επιχειρούμε να επιβάλουμε τις δικές προτάσεις, τις καταθέτουμε αναζητώντας συναινέσεις».

Επεσήμανε, δε, ότι μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών εναντίον και ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και εγκαθιδρύει καθεστώς αδιαφάνειας. «Η οργανωτική δυσμορφία του κράτους δεν ήταν αποτέλεσμα δήθεν ανεπάρκειας των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Ούτε φυσικά έχει να κάνει με την δήθεν αποτυχία της ίδιας της μεταπολίτευσης. Ήταν πολιτική επιλογή», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε μια τεχνολογία εξουσίας. Ήταν η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς, από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού. Ήταν ακόμη προϋπόθεση για την ανοχή στην γενικευμένη φοροδιαφυγή, που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα».

«Η προοπτική άμεσης εκλογής ΠτΔ από τον λαό, του δίνει μια ιδιαίτερη ισχύ»

Αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν είναι πρόθεσή μας μας να δημιουργήσουμε κίνδυνο δυισμού κορυφή της Πολιτείας». Όπως ανέφερε, η προοπτική άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, του δίνει μια ιδιαίτερη ισχύ. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. «Συναίνεση θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε και ως προς την ανάγκη να ενισχύσουμε την άμεση συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων. Όχι γιατί ο λαός έχει πάντα δίκιο, αλλά γιατί είναι η πηγή κάθε εξουσίας», διευκρίνισε.

Περιγράφοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως είναι η ώρα και για την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης Υπουργών. «Να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», εξήγησε. Επίσης, όπως είπε, είναι ώρα να τεθεί όριο αριθμού βουλευτικών θητειών. «Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, είπε πως πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι και προϋποθέσεις για να διακριθούν οι ρόλοι τους. «Η Πολιτεία, η Εκκλησία, το κοινοβούλιο, οι πολίτες, οι πιστοί, έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας, επιλύοντας ιστορικές εκκρεμότητες. Ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό & τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος», πρόσθεσε. Είπε εξάλλου πως «ούτε η Εκκλησία, ούτε η Πολιτεία επιθυμούν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί συγχύσεις».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη θωράκισης του κοινωνικού κράτους. «Οφείλουμε να κινηθούμε στη κατεύθυνση της στήριξης, της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Να προστατεύσουμε νερό και ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Να κατοχυρώσουμε την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων. Να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους».

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί την Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο

«Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της λήψης απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της. 

 Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη: «Η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση χρειάζεται ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις. Το Σύνταγμα προβλέπει πως πρέπει να υπάρχει ομαλή πολιτική ατμόσφαιρα, η χώρα όμως έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο». «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να πλήξει τους αντιπάλους της, ο κ. Τσίπρας εισήλθε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η συζήτηση για την Αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει μέσα σε δύο μήνες. 

 Παράλληλα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν υπάρχει κομματική πειθαρχεία. «Θέλω να δω αν θα υπάρχουν βουλευτές που θα ξεφύγουν από τη δική σας γραμμή», διερωτήθηκε. «Το 2006 η διαδικασία της Αναθεώρησης είχε ξεκινήσει με προσδοκίες, ωστόσο, ήταν αδιάφορη. Το ΠΑΣΟΚ είχε υπαναχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε το ίδιο λάθος», ανέφερε. «Είχα πει ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο Σύνταγμα, όταν έγινα Πρόεδρος της Ν.Δ. και 43 χρόνια μετά το Σύνταγμα του 1975, χρειάζεται μια τολμηρή επαναξιολόγησή του. Επαναλαμβάνω την πρόταση. Αυτή η Βουλή να ψηφίσει όσο μεγαλύτερο αριθμό άρθρων γίνεται, προκειμένου να γίνει μια μεγάλη συζήτηση και να τεθεί στην κρίση της επόμενης βουλής και η οποία θα κρίνει τον αριθμό των αναθεωρητέων άρθρων», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. 

 Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως με αυτή την πρόταση δίνεται η δυνατότητα «να ψηφίσουν οι πολίτες και τον δρόμο που θα ακολουθήσει το νέο Σύνταγμα. Τι ποιο δημοκρατικό να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για το περιεχόμενο της Αναθεώρησης. Ποιος τρέμει κ. Τσίπρα την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», επεσήμανε. «Δεν σας ενδιαφέρει η ουσιαστική Αναθεώρηση κ. Τσίπρα, θέλετε να μεταθέσετε τη συζήτηση, από τη διάλυση της μεσαίας τάξης, από τα μνημονιακά μέτρα που ψηφίσατε, από τις εθνικές ήττες στην εξωτερική πολιτική με κυριότερο παράδειγμα το Σκοπιανό», υπογράμμισε ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρότασή του, δεν αναφέρεται καθόλου «στα άρθρα της Δημόσιας Διοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Ανάπτυξης, της Δικαιοσύνης και της Δημοσιονομικής Σταθερότητας». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, ακόμη, επικίνδυνες προτάσεις τα δημοψηφίσματα ή τις ατελέσφορες επί εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ είπε ότι είναι ευθέως διαλυτική η πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία. 

Μιλώντας για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας είπε ότι δεν χρειάζονται αναθεώρηση. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης- Αρχιεπισκοπής λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας ακόμη και την Εκκλησία την εργαλειοποιεί με ένα θέμα όπως το μισθολογικό των κληρικών και η περιουσία της Εκκλησίας, σαν ένα διμερές παζάρι που ξεσηκώνει τους ιερείς και προκαλεί αντιδράσεις από το Πατριαρχείο. 

 Χαρακτήρισε συνολικά αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό το κείμενο της πρότασης της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και προσέθεσε ότι καταθέτει την πρότασή της Ν.Δ. για μία μεγάλη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που αφορά 57 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος σε αντιδιαστολή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά 23. 

Ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα συμμετάσχουμε κανονικά στη διαδικασία, θα είμαστε παρόντες παντού» και προσέθεσε πως «με αυτό το πνεύμα η Ν.Δ. προσέρχεται σαν υπεύθυνη δύναμη με τρεις αρχές»: 

«Το νέο Σύνταγμα να είναι λιτό, να εξασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους και να θωρακίζει το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι καθιερώνεται σταθερός τετραετής κύκλος, καταργείται η καταχρηστική επίκληση εθνικού θέματος για πρόκληση εκλογών, ενώ οι πρόωρες εκλογές θα αφορούν τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας. Η εκλογή ΠτΔ αποσυνδέεται πλήρως από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση η εκλογή από τον λαό αφού θα προσδώσει αυξημένη νομιμοποίηση. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε προτάσεις όπως η εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα ή με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά τις αρμοδιότητές του και θα δύναται να συγκαλεί τον Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εξεταστικές επιτροπές θα μπορούν αν συστήνονται μόνο δύο ανά κοινοβουλευτικό περίοδο αλλά και με τα δύο πέμπτα της πλειοψηφίας, που θα δίνει τη δυνατότητα και στη μειοψηφία. Αλλαγή του άρθρου περί ασυλίας βουλευτών, που θα αφορούν αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και, του άρθρου περί ευθύνης υπουργών. Τέλος η Δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση. Καταργείται το Ειδικό Δικαστήριο Μισθολογικών Διαφορών Δικαστών. Όλοι οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος και για μία τριετία αποκλείονται από κυβερνητικές θέσεις, ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα όπως ο διορισμός δικαστών σε θέσεις κυβερνητικών συμβούλων την επόμενη ημέρα της συνταξιοδότησής τους. Η πρόταση της Ν.Δ. εγγυάται το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Καθιερώνονται μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά αυτοτελείς πόρους και μηχανισμούς διαφάνειας και λογοδοσίας. Αλλάζει το άρθρο 16 και αποκτά και η χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το άσυλο ιδεών περιφρουρείται και τα ιδρύματα επιστρέφουν στους καθηγητές και τους φοιτητές τους. ''Εσείς θεωρείται ακαδημαϊκή ελευθερία να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, Ρουβίκωνες, βαποράκια και μπαχαλάκηδες'', είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα. Το Σύνταγμα πρέπει να εξασφαλίζει την ισότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Κανείς πολίτης δεν θα είναι απροστάτευτος και προβλέπεται η καθιέρωση ενός πλαισίου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παράλληλα συνταγματική καθιέρωση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις και την αξιολόγηση. Η ενημέρωση αναγνωρίζεται σαν δημόσιο αγαθό, η αδειοδότηση των καναλιών γίνεται αποκλειστικά από το ΕΣΡ». Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, τέλος, ότι δεν θα συναινέσει σε εργαλειακή αναθεώρηση και δεν θα επιτρέψει να πάει χαμένη μία ακόμη ευκαιρία γενναίας αναθεώρησης που θα εμποδίσει τις αλλαγές για μία δεκαετία.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ

ΤΡΙΤΟΛΟΓΙΕΣ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ