2012-06-08 14:34:49
Φωτογραφία για ΣΤΟ 6,5% Η ΥΦΕΣΗ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012
Σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης βρέθηκε και το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) να μεταβάλει επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της και να εκτιμά τώρα ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,5% έναντι των αρχικών προβλέψεων για πτώση της ανάπτυξης κατά 6,2%, καθώς επιδεινώθηκαν τα μεγέθη που αφορούν στον τζίρο στις υπηρεσίες. 

Η νέα μεγάλη μείωση του ΑΕΠ (μετά την πτώση κατά 8% το α΄ τρίμηνο πέρυσι και κατά 6,95% στο σύνολο του 2011), προβληματίζει έντονα τους παράγοντες της οικονομίας, που πλέον εκφράζουν φόβους ότι η ύφεση εφέτος θα προσεγγίσει το 5%, αντί της εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 4,7%. Στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο θα επιβαρυνθεί πρόσθετα το δημοσιονομικό έλλειμμα και είναι πιθανόν να ζητηθούν νέα μέτρα από την τρόικα.

Σε απόλυτα μεγέθη, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος σε 40,612 δισ. ευρώ και μειώθηκε κατά περίπου 2,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο 2011 και κατά περίπου 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο πέρυσι. Σύμφωνα, επίσης, με την ΕΛΣΤΑΤ, τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά 6,5% προκάλεσε η συρρίκνωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης.


Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 7,5%, ενώ ειδικά η ιδιωτική κατανάλωση περιορίστηκε περαιτέρω κατά 8,5%. Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 21,3% και οι επενδύσεις στο σύνολό τους κατά 33,4%.

Στον αντίποδα, μείωση 41,9% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μόνον μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ. Ειδικότερα, αύξηση 1,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,1%). Ενώ, μείωση 16,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 18% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 10,5%).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ