2018-11-16 12:58:30
Φωτογραφία για «Ένα brexit για το συμφέρον του βρετανικού λαού»
Τη συμφωνία για το Brexit υπερασπίστηκε για ακόμη μία φορά η Τερέζα Μέι στις δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας μίας θυελλώδους ημέρας για τη βρετανική πολιτική σκηνή. Παραιτήσεις υπουργών και παρασκηνιακές διεργασίες για «καρατόμηση» της πρωθυπουργού από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος. Ο λόγος για το Brexit περνάει πλέον στους βουλευτές.

Την πεποίθηση ότι η έκανε ό,τι ήταν σωστό για τη χώρα της εξέφρασε η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την θυελλώδη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας υπεραμύνθηκε για ακόμη μία φορά τη συμφωνία για το Brexit και ξεκαθάρισε ότι η ίδια έκανε το καθήκον της και πλέον οι ευθύνες περνούν στα χέρια των βουλευτών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η θέση της έχει πολύ μεγάλες ευθύνες και εξήγησε ότι η διαπραγμάτευση του Brexit επηρεάζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας στη Βρετανία.


Επανέλαβε ότι έβαλε το εθνικό συμφέρον σε προτεραιότητα και δήλωσε ότι λυπάται για τις παραιτήσεις των συναδέλφων της από την κυβέρνηση.

«Αυτό είναι ένα Brexit εναρμονισμένο με τις προτεραιότητες του βρετανικού λαού και με τη ψήφο του στο δημοψήφισμα. Έπρεπε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Μόνο εάν ενωθούμε πίσω από την απόφαση τη συμφωνία αυτή θα μπορέσουμε να είμαστε ασφαλείς» δήλωσε η κ. Μέι προσθέτοντας «ο βρετανικός λαός θέλουν το Συντηρητικό Κόμμα να ολοκληρώσει τη συμφωνία».

Ερωτηθείσα για τις ακραίες διαφωνίες εντός του κόμματός της και την πρόθεση των σκληρών του Brexit να της «πάρουν τη συμφωνία από τα χέρια» η Μέι απάντησε: «Θα κάνω τη δουλειά μου και θα φέρω τη συμφωνία. Μετά οι βουλευτές θα κάνουν τη δουλειά τους και θα έχουν την ευθύνη για τις αποφάσεις που θα πάρουν».

«Πιστεύω ότι θα επιβιώσω» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται για διεργασίες περί πρότασης μομφής και «αποκαθήλωσής» της από την ηγεσία των Τόρις και υπογράμμισε ότι «κανένας άλλος δεν έφερε σχέδιο που να ανταποκρίνεται στο δημοψήφισμα για την Ε.Ε. και να μην περιλαμβάνει "σκληρά σύνορα" με την Ιρλανδία».

Στην ερώτηση εάν μπορεί να αντέξει τον διχασμό που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματός της η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι βουλευτές συζητούν για το Brexit από την ημέρα του δημοψηφίσματος. Όταν έρει η ώρα της ψηφοφορίας θα επικεντρωθούν στο τι είναι καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο».

 Τα επόμενα βήματα μετά από μία θυελλώδη ημέραΠαρά την προσπάθειά της να εμφανιστεί ως μια ισχυρή πρωθυπουργός και την εκτίμησή της ότι οι βουλευτές των Τόρις θα στηρίξουν τη συμφωνία εντός Βουλής, η Τερέζα Μέι αναμένεται να περάσει πολύ δύσκολα τις επόμενες ημέρες.

Οι σημερινές συζητήσεις χαρακτηρίζονται από γνώστες της βρετανικής πολιτικής σκηνής ως «άνευ προηγουμένου θυελλώδεις», ενώ η Μέι έχασε ακόμη τέσσερις υπουργούς της, οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Προτεραιότητα για την πρωθυπουργό είναι να καλύψει τις εν λόγω θέσεις και, κυρίως, να βρει τον επόμενο υπουργό υπεύθυνο για το Brexit, ο οποίος θα κληθεί να ολοκληρώσει την επίμαχη συμφωνία.

Το προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Δεκέμβριο και η Μέι έχει μόλις λίγες ημέρες για να πετύχει την έγκριση από τους βουλευτές της, καθώς το κόμμα των Τόρις παραμένει βαθιά διχασμένο για το ζήτημα.

 Η πρόταση μομφήςΜέσα σε όλα αυτά η Τ. Μέι δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη και με πιθανή ανταρσία στο εσωτερικό της, καθώς δεν είναι λίγα εκείνα τα σημαίνοντα στελέχη που έχουν καταθέσει επιστολές για πρόταση μομφής και απομάκρυνση της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Πρόταση μομφής υφίσταται εάν 48 βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος στείλουν επιστολές για αποπομπή της Τερέζα Μέι. Στη συνέχεια όμως, θα πρέπει μετά να ψηφίσουν υπέρ οι 158 από τους 315 βουλευτές της. Εαν η πρόταση μομφής απορριφθεί, τότε ι «αντάρτες» δεν θα μπορούν να την προκαλέσουν ξανά για ένα χρόνο.

Μπορεί η πιθανότητα απομάκρυνσης της λοιπόν, να θεωρείται ακραία, όμως ακόμη και το γεγονός ότι επικρατεί τόσο μεγάλη αναστάτωση δείχνει ότι η εξουσία της Μέι εντός του κόμματος αμφισβητείται εντόνως.

 Δημοσκόπηση-κόλαφος για το BrexitΤα ακόμη χειρότερα νέα για την πρωθυπουργό είναι πως, σε δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα το YouGov, καταγράφεται η αντίθεση των πολιτών στο προσχέδιο συμφωνίας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Το 42% αντιτίθεται της συμφωνίας, ενώ μόλις το 19% τη στηρίζει. Βέβαια υπάρχει κι ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 39% που δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.

Η ίδια, πάντως, κατά την τοποθέτησή της εντός Βουλής φέρεται να διαφώνησε με την εγκυρότητα τέτοιων δημοσκοπήσεων σημειώνοντας ότι το 585 σελίδων κείμενο δόθηκε μόλις χθες στη δημοσιότητα.

 Οι πολίτες προτιμούν δεύτερο δημοψήφισμα;Την ίδια στιγμή, δεύτερη δημοσκόπηση του SkyNews καταγράφει ότι σε ποσοστό 55% οι πολίτες υποστηρίζουν την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για αποχώρηση ή μη της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η ίδια η πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι εκτός πλάνων.

http://www.efsyn.gr/arthro/ena-brexit-gia-symferon-toy-vretanikoy-laoy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ