2012-06-08 15:49:12
Φωτογραφία για Μια εβδομάδα χωρίς φάρμακα χρόνια πάσχοντες ασθενείς της Χίου
Χωρίς φάρμακα παραμένουν εδώ και μια εβδομάδα οι καρκινοπαθείς στη Χίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου «Ελπίζω», Δημήτρη Μυωτέρη, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν φτάσει ακόμα φάρμακα στο νησί. Ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό εντοπίζονται και για άλλες ομάδες χρόνια πασχόντων, όπως νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, ψυχικά πάσχοντες.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα του νησιού, δραματική έκκληση για αποστολή φαρμάκων στη Χίο έγινε χθες απ' τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, οι φορείς του νησιού πραγματοποιούν για 2η συνεχόμενη ημέρα κινητοποιήσεις με αίτημα την παροχή φαρμάκων για τις ευπαθείς ομάδες μέσω του φαρμακείου ΙΚΑ-ΕΟΠΠΥ και του νοσοκομείου.

Χθες, οι φορείς πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία του Αντιπεριφερειάρχη.

«Εμείς οι φορείς της Χίου που συμμετέχουμε στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την αποδόμηση της Υγείας από την κυβερνητική πολιτική, έχουμε προβεί από σήμερα Πέμπτη 7 Ιουνίου στην κατάληψη του γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.


«Δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε εδώ έως ότου ο ΕΟΠΥΥ αποφασίσει τη διάθεση των φαρμάκων από το Φαρμακείο του, σε όλους τους χρόνια πάσχοντες, ανεξάρτητα από την τιμή του αναγκαίου σκευάσματος, τουλάχιστον μέχρι το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης επανέλθει στην προτέρα του κατάσταση, δηλαδή να προμηθεύονται οι ασθενείς τα απαιτούμενα για την υγεία τους σκευάσματα από τα φαρμακεία» τονίζουν. «Η Υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί δημόσιο, κοινωνικό αγαθό για όλους και αναφαίρετο δικαίωμα του λαού. Ο αγώνας είναι μονόδρομος» καταλήγουν.

Ελλείψεις σε αναλώσιμα στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, ελάχιστα είναι τα αποθέματα αναλώσιμων ειδών στα νοσοκομεία, όπως επισημαίνει στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών, Κώστας Κουδούνας. Ο κ. Κουδούνας χαρακτηρίζει τραγική την κατάσταση να υπάρχουν χρήματα στα ταμεία των νοσοκομείων και να μην φτάνουν στους προμηθευτές εξαιτίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για εμπάργκο αλλά για αδυναμία των ίδιων των προμηθευτών να προπληρώσουν τα εισαγόμενα προϊόντα, ενώ προσθέτει ότι οι εταιρείες του κλάδου που έχουν πελάτη το Δημόσιο ανέρχονται στις 40 και σταδιακά το εγκαταλείπουν.
tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ