2018-11-17 22:23:07
Φωτογραφία για Γιατί αργούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου;
Μια τεράστια νομική εκκρεμότητα η οποία επί της ουσίας κρατά σε ομηρία τους συνταξιούχους, περιμένει την επίλυσή της εδώ και δεκατρείς μήνες στο Συμβούλιο Επικρατείας. Συγκεκριμένα, τόσο

διάστημα έχει περάσει από την εκδίκαση των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας δεν έχει ακόμη εκδώσει τις αποφάσεις του για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016).

Με δεδομένο πως η συγκεκριμένη υπόθεση (προφανώς και πέραν άλλων ζητημάτων που είχαν υπάρξει), είχε οδηγήσει πριν από 7 μήνες σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο του ΣτΕ Νικ. Σακελλαρίου, για «διαρροές από τις διασκέψεις», όλες οι πληροφορίες κατατείνουν στην κατεύθυνση πως οι διασκέψεις του δικαστηρίου έχουν προ μηνών ολοκληρωθεί και οι αποφάσεις του έχουν ουσιαστικά ληφθεί. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται, είναι, γιατί αυτές δεν δημοσιεύονται;

Η πολιτική συγκυρία


Η πρόσφατη απόφαση(;) των ευρωπαίων εταίρων για την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, προφανώς είναι μια πολιτική εξήγηση για το θέμα, αλλά επίσης προφανώς και στο ΣτΕ, ουδείς θέλει να διανοηθεί πως υπήρξε τέτοια αιτιολογία για την καθυστέρηση.

Άλλωστε η συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Κατρούγκαλου θα κρίνει τελικά και το ύψος των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλλει το δημόσιο για τις κομμένες συντάξεις του 2011-12

Η απόφαση

Η απόφαση αυτή, αποτελεί ουσιαστικά την νέα πλατφόρμα πάνω στην οποία θα δομηθεί το θέμα των αναδρομικών, για την επίλυση του οποίου δεν αρκούν -ως φαίνεται- οι ειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί της αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2011-2012.

Κι αυτό γιατί οι αποφάσεις του ΣτΕ για τον νεότερο ασφαλιστικό νόμο, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2016, θα είναι κομβικές για το ύψος των αναδρομικών και τη δημοσιονομική τρύπα. Έτσι:

-Αν ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί συνταγματικός τότε το δημοσιονομικό κόστος μίας δυνητικής επιστροφής των «αναδρομικών» θα είναι πολύ λιγότερο (2,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με την περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός  (έως και 12 δισ. ευρώ).

Οι αποφάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από διασκέψεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πολλά κομβικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου -πιθανόν- θα κριθούν αντισυνταγματικά και κυρίως, όπως εκτιμάται:

-Ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων, δηλαδή των συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 12/5/2016. Συνεπώς θα τεθεί θέμα επιστροφής των περικοπών τις οποίες υπέστησαν μέσω του περιορισμού της αρνητικής «προσωπικής διαφοράς» τους.

-Ο τρόπος με τον οποίο έλαβε υπόψιν την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των νομοθετικών παρεμβάσεων του 2011-2012.

Έτσι, θα τεθεί θέμα ακύρωσης του επανυπολογισμού των συντάξεων που ήδη καταβάλλονταν κατά την 12η/5/2016 (σ.σ. των «παλιών» συντάξεων), επιστροφής των περικοπών τις οποίες υπέστησαν τουλάχιστον για την περίοδο μετά το 2015, αλλά και επαναφοράς των συντάξεων στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν τις περικοπές του 2011.

Σε αυτή την περίπτωση όμως θα επέλθει προφανής «δημοσιονομικός εκτροχιασμός».

dikastiko.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ