2018-11-18 07:45:11
Φωτογραφία για Πόθεν έσχες: Αντισυνταγματικός και ο νέος νόμος λόγω διαζευγμένων και περιουσιακών στοιχείων εκτός τραπεζών;
 Τι λένε δικαστικές ενώσεις για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης για τα τιμαλφή εκτός

τραπεζικών καταστημάτων - Η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ και η αναδιατύπωση της πρόβλεψης να δηλώνονται στο πόθεν έσχες τα μετρητά που είναι κρυμμένα στο... στρώμα και τα τιμαλφή μεγάλης αξίας

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας εκφράζει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τα «πόθεν έσχες» επαναφέροντας τον κίνδυνο να καταπέσουν οι διατάξεις του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το σχέδιο νόμου εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια για συζήτηση και οι συντάκτες της έκθεσης εστιάζουν στις διατάξεις για την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης των εν διαστάσει συζύγων αλλά και της υποχρεωτικής δήλωσης μετρητών και τιμαλφών που βρίσκονται εκτός τραπεζικών καταστημάτων.

Αναλυτικά υποστηρίζουν πως σε κατάσταση διάστασης, το δεύτερο μέρος παύει να αποτελεί στενά συνδεόμενο πρόσωπο με τον υπόχρεο και ως εκ τούτου η σχετική υποχρέωση εκλείπει
. Η έκθεση μάλιστα υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και τον Αστικό Κώδικα «καθένας από τους πρώην συζύγους είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλο ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής», και μόνον για τον λόγο αυτό.

Παράλληλα σε κοινό υπόμνημα που απέστειλαν στη Βουλή τέσσερις ενώσεις Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών («Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας»,  «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», «Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και «Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος») αμφισβητούν τη συνταγματικότητα και της νέας διάταξης για τα μετρητά - τιμαλφή εκτός τραπεζών.

Η προηγούμενη προβληματική διάταξη για μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή

Υπενθυμίζεται πως η αρχική διάταξη προέβλεπε την υποχρεωτική δήλωση μετρητών άνω των 15.000 ευρώ τα οποία βρίσκονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή σε θυρίδες, αλλά και κινητών αξίας πάνω από 30.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική απο το ΣτΕ και σε μια προσπάθεια συμμόρφωσης το Υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε νέο νομοσχέδιο, χωρίς όμως να αφαιρέσει την επίμαχη διάταξη.

Προτίμησε να περιοριστεί σε επαναδιατύπωση αυξάνοντας απλώς τα σχετικά όρια. Συγκεκριμένα η υποχρέωση δήλωσης για μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος και σε θυρίδες ανέβηκε από τα 15.000 στα 30.000 ευρώ ενώ αντιστοίχως η αξία των κινητών ανέβηκε από τα 30.000 ευρώ στα 40.000 ευρώ.

Στο υπόμνημα των τεσσάρων ενώσεων ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως το νέο νομοσχέδιο δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και επί της ουσίας ζητά την κατάργηση της διάταξης προαναγγέλλοντας -σε διαφορετική περίπτωση- νέο γύρο δικαστικής αντιπαράθεσης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ