2012-06-08 16:17:11
Φωτογραφία για Ψεύδεται η πρόεδρος του Κ.Ο.Ε. εδώ και 20 χρόνια απαγορεύεται η κοπή αυτιών και ουράς!
Μπορεί ο ακρωτηριασμός των αυτιών και της ουράς και στα σκυλιά, να απαγορεύεται εδώ και 20 χρόνια, όμως η Ιωάννα Γαλανού, που είναι πρόεδρος του... Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.), δεν θέλει, να το παραδεχτεί, και πασχίζει, να αποδείξει αλλά και να πείσει τους αδαείς για το αντίθετο.

Επιμένει σε συνέντευξη, που έδωσε στο περιοδικό «ΚΥΝΗΓΙ» του Ελεύθερου Τύπου στις 23 Μαΐου 2012, ότι δεν ήταν επαρκώς διευκρινισμένο, το τι εννοούσε ο νομοθέτης στο άρθρο 10 ενός νόμου, που ψηφίστηκε πριν από 20 χρόνια, αν και ο νομοθέτης έχει προβλέψει και πρόστιμα για όσους προχωρούν σε τέτοιες παράνομες επεμβάσεις «αισθητικής».

Θυμίζουμε δε, ότι πριν από δυο χρόνια είχε δοθεί και σχετική διευκρίνιση από το ΥΠ.Α.Α.Τ., για τι ακριβώς απαγορεύει ο νόμος 2016/1992 (που είναι η «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς») και γι’ αυτό είχε ενημερωθεί επισήμως ο Κ.Ο.Ε..


Η νομοθεσία το ξεκαθαρίζει εδώ και 20 χρόνια

Η δημοσιογράφος, Ειρήνη Κουτσαύτη, ρώτησε την κα Γαλανού σχετικά με τα κομμένα και η ερώτηση της ήταν η εξής: «Υπάρχει όμως και η αντίθετη φωνή μερίδας κυνοφίλων που ισχυρίζεται πως σύμφωνα με την παλαιότερα νομοθεσία θα έπρεπε να έχουν σταματήσει οι ακρωτηριασμοί των σκύλων εδώ και χρόνια».

Η κα Γαλανού απάντησε: «Ας μας δείξουν το νόμο αυτό γιατί ο ισχύων από 27/02/1992 νόμος 2016, στο άρθρο 10, με τίτλο “Χειρουργικές Επεμβάσεις”, αναφέρει: “Οι χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται για να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση του ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς πρέπει να απαγορευτούν” (το γαλλικό κείμενο του νόμου αναφέρει “doivent être interdites”).

Είναι νομικά παραδεκτό πως εκείνος ο νόμος είχε ασάφεια και τώρα, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, τέθηκε σε ισχύ ο νέος που πραγματικά απαγορεύει την κοπή αφτιών και ουρών.

Σας δηλώνω ανοιχτά ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 δεν υπήρχε καμία απαγόρευση κοπής αφτιών και ουρών και παρακαλώ πολύ να το γράψετε έτσι ακριβώς».

Θυμίζουμε, ότι ο νόμος 2016/1992, που κατά την κα Γαλανού είναι ασαφής, αναφέρει, ότι «οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 9, 10 και 11 της Σύμβασης που κυρώνεται με τον παρόντα νόμο τιμωρούνται με τις προβλεπόμενες από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν.1197/1981 (ΦΕΚ 240 Α’) ποινές».

Τιμωρούνται δηλαδή με συγκεκριμένες ποινές, όσοι παρανομούν, και κάνουν αυτό, που ο νόμος απαγορεύει!

Το ψεύδος

Αυτό, που δεν λέει στη δημοσιογράφο η κα Γαλανού – επειδή δεν τη συμφέρει, να το παραδεχτεί – είναι, ότι ο νόμος 2016/1992 όχι μόνο προβλέπει και πρόστιμα για τους παραβάτες αλλά και ότι δόθηκε σχετική διευκρίνιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί του θέματος στις 24 Σεπτεμβρίου 2010.

Η γνωμάτευση αυτή, που σας την παρουσιάζουμε στο www.zoosos.gr, είναι σε γνώση όλων των μελών του Κ.Ο.Ε., αφού τους δόθηκε εκτυπωμένη, για να πάψουν, να ισχυρίζονται, ότι ο νόμος δεν απαγόρευε πριν τον Φεβρουάριο του 2012 (αφού τέθηκε σε ισχύ ο 4039/2012) τις επεμβάσεις για λόγους αισθητικής (κόψιμο αυτιών, ουρών, εκτομή νυχιών, αφαίρεση φωνητικών χορδών).

Συγκεκριμένα η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., Χρυσούλα Δηλέ, στο σχετικό έγγραφο, που μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ, αναφέρει για τον νόμο 2016/1992:

«Σχετικά με τους ακρωτηριασμούς αυτιών και ουράς των σκύλων όσοι υποβάλλουν τα ζώα σε αυτές σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 12 τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης μέχρι 6 μήνες ή χρηματική ποινή από τριακόσια – χίλια πεντακόσια ευρώ ή και τα δύο, ως εκ τούτου απαγορεύονται πλην των περιπτώσεων που ο αρμόδιος κτηνίατρος κρίνει διαφορετικά».

Η κα Γαλανού επιμένει, να θεωρεί, ότι ήταν «θολό» το τοπίο πριν την εφαρμογή του νόμου 4039/2012 γιατί αυτό την βολεύει να λέει. Τη βολεύει, να το λέει, γιατί θέλει, να δικαιολογήσει το γεγονός, ότι ακόμα και τώρα εκτροφείς (νόμιμοι και παράνομοι), κτηνίατροι και ιδιοκτήτες σκυλιών (συνήθως ράτσας) ακρωτηριάζουν τα αυτιά και τις ουρές των ζώων τους για να τα ομορφύνουν, γιατί θέλουν, να τα προσαρμόσουν στα πρότυπα της φυλής!

Ας μη ξεχνάμε, ότι ο ακρωτηριασμός για «καλαισθητικούς» λόγους είναι ανώφελα επώδυνος για τα ζώα και γίνεται μόνο για λόγους ματαιοδοξίας των ιδιοκτητών τους και φυσικά κέρδους!

Αυτές τις επεμβάσεις «αισθητικής» οι υποτιθέμενα κυνόφιλοι λένε, ότι τις κάνουν στα ζώα τους, γιατί νιώθουν την ανάγκη, να συμμετέχουν στη διαδικασία της μορφολογικής εξέλιξης της φυλής σκύλου!

Προφανώς ήθελαν, να γίνουν γενετιστές και επειδή δεν τα κατάφεραν, αφού βρήκαν τα ζώα, που είναι του χεριού τους, είπαν να τα διαμορφώσουν ανάλογα! Όπως κάνει ο γλύπτης... στο άψυχο μάρμαρο!

Η απαγόρευση συμμετοχής των κομμένων σε εκθέσεις

Η δημοσιογράφος ρώτησε σε αυτή τη συνέντευξη την κα Γαλανού μεταξύ άλλων ποια είναι σήμερα μεγαλύτερα προβλήματα του Κ.Ο.Ε. και εκείνη απάντησε: «Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο καινούργιος νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πλήττει κατά μεγάλο ποσοστό την οργανωμένη κυνοφιλία και ειδικότερα τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος.

Ο νομοθέτης χρησιμοποίησε τις πιο ακραίες θέσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με αποθέωση το θέμα της απαγόρευσης συμμετοχής σε κυνολογικές εκδηλώσεις σκύλων που έχουν υποστεί κοπή αφτιών ή/και ουρών.Όντως, οι περισσότερες χώρες είτε έχουν ήδη απαγορεύσει είτε κινούνται προς την απαγόρευση κοπής αφτιών και ουρών.

Όμως, δεν έχει υπάρξει ούτε μία χώρα στον κόσμο που να θέσπισε την απαγόρευση και από την ίδια μέρα να πέταξε στα σκουπίδια τους σκύλους που ήδη είχαν υποστεί επεμβάσεις κοπής. Έχουμε την παγκόσμια πρωτιά! Είναι ειλικρινά ντροπή για την Ελλάδα και το λέω με πλήρη συναίσθηση.

Δεν γνωρίζω ποιους συμβουλεύτηκαν και ποιοι ήταν αυτοί που επηρέασαν τόσο τα γρανάζια του κράτους αλλά θα έπρεπε να ελέγχουν καλύτερα τους “συμβουλάτορές” τους και να ενημερώνονται επίσημα για τα ισχύοντα στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εκτός αυτού, ο νόμος χτυπά και την ερασιτεχνική εκτροφή.

Σύμφωνα με το νόμο, ένας απλός κυνόφιλος έχει το δικαίωμα να είναι κάτοχος δύο σκύλων αναπαραγωγής και να δηλώνει έως δύο γέννες το χρόνο. Αυτό είναι άλλο ένα καλοζυγισμένο χτύπημα κάτω απ’ τη μέση στον Όμιλο, αφού ελέγχονται μόνο οι εγγεγραμμένοι στον Κ.Ο.Ε. σκύλοι.

Άρα, ο καθένας δικαιούται να έχει όσους θηλυκούς σκύλους επιθυμεί, να τους κάνει “κουταβομηχανές”, να μη δηλώνει φυσικά τις γέννες και να μην τσιπάρει τα κουτάβια - γιατί ο “νομοθέτης” θεωρεί πως με το τσιπάρισμα θα πάψει παράλληλα και η ανεξέλεγκτη κουταβοπαραγωγή.

Στη συνέχεια, ο κουταβοπαραγωγός θα πουλά ελεύθερα τα κουτάβια και οι καινούργιοι ιδιοκτήτες θα τσιπάρουν μόνοι τους… “σκύλους που μάζεψαν στο δρόμο”. Με λίγα λόγια, όλοι όσοι δεν βρίσκονται υπό τη σκέπη του Κ.Ο.Ε., είναι “ευλογημένοι” και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν».

Απεχθή αξεσουάρ για τους ανθρώπους οι ουρές και τ’ αυτιά των σκυλιών!

Εμείς αναρωτιόμαστε διαβάζοντας τις δηλώσεις της κας Γαλανού, γιατί άραγε τα σκυλιά, που είναι κομμένα, και δεν μετέχουν σε εκθέσεις πετάχτηκαν στα σκουπίδια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει; Οι ιδιοκτήτες τους δεν τα αγαπούν πια; Δεν τα έχουν πια για να τους κάνουν συντροφιά;

Αν η απαγόρευση της συμμετοχής σε εκθέσεις των ήδη ακρωτηριασμένων ζώων οδηγήσει σε τρομερή υποβάθμιση της ίδια της ζωής των σκυλιών – όπως παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, ότι ήδη συμβαίνει, η πρόεδρος του Κ.Ο.Ε. – τότε αυτό συμβαίνει, γιατί όσοι πετσοκόβουν τα ζώα τους, θέλουν, να βγάζουν χρήματα από αυτά και δεν αρκούνται απλά να συμβιώνουν με τους τετράποδους συντρόφους τους.

Η κα Γαλανού επί της ουσίας επιβεβαιώνει εκείνο για το οποίο εμείς βροντοφωνάζουμε.

Γιατί κόβουν τα ζώα τους;

Αναρωτιόμαστε συχνά, γιατί άραγε αρκετοί κόβουν τ' αυτιά και τις ουρές των ζώων τους; Για να φαίνονται τα φυσιολογικά ζώα ομορφότερα; Μήπως αγριότερα; Ίσως για να τα πουλούν εκείνοι, που τα εμπορεύονται, ακριβότερα;

Ή για να σταματήσουν επιτέλους οι σκύλοι, να γεννιούνται με αυτά τα «απεχθή» γι’ αυτούς τους ανθρώπους «αξεσουάρ»;

Κάθε άνθρωπος με μυαλό στο κεφάλι του γνωρίζει, ότι το γενετικό υλικό των ζώων, το DNA, τα κάνει να γεννιούνται αρτιμελή και με αυτιά και με ουρά – γιατί τους είναι απαραίτητα – και όσο και να κόβεις, αυτά θα «φυτρώνουν»!

Αν θέλεις ζώο χωρίς αφτιά και ουρά πάρε παπαγάλο!

Το πόσο αγαπά κάποιος ένα ζώο, που το πετσοκόβει, για να το ομορφύνει, θα το κρίνει η ψυχιατρική επιστήμη. Εμείς θα περιοριστούμε σε αυτά, που λέει η νομοθεσία και η κοινή λογική.

Όμως θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πόσο τελικά οι σχετικές απαγορεύσεις πλήττουν το παράνομο και το νόμιμο εμπόριο γύρω από τα σκυλιά ράτσας!

Η κα Γαλανού και όσοι κόβουν τα ζώα τους έρχονται αντιμέτωποι με την απαγόρευση συμμετοχής των ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις ομορφιάς, διαγωνισμούς ικανοτήτων υπακοής, εξετάσεις σκύλων εργασίας, κ.ο.κ..

Και εκεί είναι το πρόβλημα! Οι άνθρωποι, που συνήθως θέλουν ντε και καλά ζώο ράτσας, επιδιώκουν να βγάλουν κάποιο κέρδος είτε συστηματικά κάνοντας εμπόριο με τα καθαρόαιμα κουτάβια, είτε από τα ενήλικα ζώα, για τις κτηνιατρικές εξετάσεις (γνησιότητας, DNA, κ.ά.) αλλά και για την εκπαίδευση των οποίων πληρώνουν ένα σωρό λεφτά.

Αυτά τα στάδια εκπαίδευσης πληρώνονται πολύ ακριβά από τους ιδιοκτήτες προς τους εκπαιδευτές. Τα χρήματα, που εισπράττονται για τη διαρκή εκπαίδευση του σκύλου μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, είναι συνήθως «μαύρα» και άραχνα δηλαδή αφορολόγητα.

Ο ιδιοκτήτης του ζώου, που έχει πληρώσει τόσα, για να το εκπαιδεύσει, θέλει φυσικά και να εισπράξει. Οι εισπράξεις και τα έπαθλα εξασφαλίζονται από την συμμετοχή σε εκθέσεις, αγώνες και διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδας!

Και αν το ζώο τώρα είναι κομμένο, αυτό με νόμιμο τρόπο δεν μπορεί, να γίνει. Τελικά και εδώ καταλήγουμε, ότι οι άνθρωποι στοχεύουν στο κέρδος μέσω του ζώου γι’ αυτό και τόσο κόπτονται για την απαγόρευση που ισχύει και για μια πρακτική που παράνομα εφαρμόζουν εδώ και 20 χρόνια κάποιοι εξ αυτών, που λέγονται φιλόζωοι γενικώς και κυνόφιλοι ειδικότερα!
zoosos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ