2018-11-19 09:55:51
Φωτογραφία για Διαπραγματεύσεις μέσω…δικηγόρων του υπουργείου Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό! Τι ζητά ο κλάδος
Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Μια νέα τακτική φαίνεται ότι εφαρμόζει πια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να υιοθετηθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού από το ιατρικό προσωπικό των δημοσίων δομών. Έτσι τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μέσω δικηγόρων του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ).

Οι δύο πλευρές συνομιλούν για θέματα πιθανής εφαρμογής του νέου θεσμού του οικογενειακού γιατρού μέσω νομικών, δεδομένου ότι ο κλάδος αρνείται να αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο ενώ έχει προσφύγει και στη δικαιοσύνη. Να σημειωθεί ότι οι γιατροί έχουν ζητήσει εδώ και καιρό συνάντηση τετ-α-τετ με τον υπουργός αλλά εκείνος σύμφωνα με πληροφορίες προτίμησε τις συνομιλίες μέσω δικηγόρων. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ: «Τετ α τετ γιατρών των Κέντρων Υγείας με τον υπ.Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό! Όλες οι πληροφορίες»

Να σημειωθεί ότι ο νέος τρόπος του διαλόγου γίνεται έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.


Τι ζητούν οι γιατροί για να γίνουν οικογενειακοί

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να μη δεχθούν την αλλαγή του ρόλου τους εάν δεν ικανοποιηθούν κάποιες παράμετροι.

Ειδικότερα ζητούν μεταξύ άλλων:

-Να μην είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στο θεσμό του οικογενειακού γιατροί, ώστε όσοι γιατροί το επιθυμούν να το επιλέγουν

-Να μην είναι πλήρους ωραρίου οικογενειακοί γιατροί, αλλά μόνο κάποιες από τις πρωινές ώρες και στη συνέχεια να επιστρέφουν κανονικά στα συνηθισμένα ιατρικά τους καθήκοντα

-Να προβλέπεται ειδική αμοιβή για όσους γίνουν και οικογενειακοί γιατροί

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας- όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr– δεν προτίθεται να δώσει επιπλέον κονδύλια για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, καθότι αυτό θα άνοιγε το δρόμο για επιπλέον διεκδικήσεις και από άλλους γιατρούς.

Στο μεταξύ όμως οι γιατροί των Κέντρων Υγείας συνεχίζουν να στηρίζουν τις ελπίδες τους στη Δικαιοσύνη στην οποία έχουν προσφύγει για δυσμενή αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτες αποφάσεις.

Κατά τα άλλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας – σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– αναμένεται να προωθήσει τροπολογία ώστε να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία ακόμη και εκείνοι οι γιατροί του πρώην ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) που έχουν επιστρέψει στο δημόσιο σύστημα μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου του 2017 και δεν επηρεάζονται. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Νέα τροπολογία για να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία έως τέλος Μαρτίου 2019 όλοι οι γιατροί του ΠΕΔΥ!»

Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου οι γιατροί των Κέντρων Υγείας έχουν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση του κλάδου όπου θα συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα καθώς και η αποχώρηση των 800 γιατρών από το δημόσιο σύστημα στο τέλος του έτους.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ