2012-06-08 16:52:09
Φωτογραφία για O Hollande απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού;
Η ανεργία χτύπησε το 10%, η ανάπτυξη έχει παγώσει και η κρίση της ευρωζώνης πήρε δυσοίωνη τροπή. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δίνουν μία καθησυχαστική εικόνα για τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande, μόλις τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές για το κοινοβούλιο της χώρας. 

 Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της BVA, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το 53% των Γάλλων δηλώνει βέβαιο για το οικονομικό μέλλον της χώρας - που αντιστοιχεί σε άλμα 20 μονάδων από την προηγούμενη δημοσκόπηση προτού αναδειχθεί στην προεδρία ο κ. Hollande. 

Φαίνεται πως πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην υπόσχεση του νεοεκλεγέντος προέδρου για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, για πιέσεις ενάντια στη γερμανική πολιτική λιτότητας και για αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Βάσει του γαλλικού πολιτικού συστήματος, το οποίο διαχωρίζει την ισχύ του Μεγάρου των Ιλισίων και τη νομοθετική εξουσία, ο νέος πρόεδρος δεν μπορεί να υλοποιήσει πλήρως τα σχέδιά του εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει συνολικό έλεγχο του κοινοβουλίου. 


Για τον κ. Hollande ο εφιάλτης θα ήταν να διατηρήσει το κεντροδεξιό κόμμα UMP την πλειοψηφία του, γεγονός που θα τον ανάγκαζε να προχωρήσει σε μία άβολη διακομματική «συγκατοίκηση». 

Αυτό το σενάριο μοιάζει πλέον απίθανο, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έδειξαν οι δημοσκοπήσεις αυτήν την εβδομάδα, βάσει των οποίων οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους οι Πράσινοι όπως και άλλες αριστερές ομάδες θα αποκτήσουν τον έλεγχο του κοινοβουλίου των 577 εδρών.

«Συγκατοίκηση» υπήρξε στο παρελθόν. Οι Σοσιαλιστές ήλεγχαν την κυβέρνηση πριν από μία δεκαετία υπό την προεδρία του κεντροδεξιού Jacques Chirac. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Viavoice, το 59% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του κ. Hollande. 

«Δεν αναμένω κάποια έκπληξη», δήλωσε ο Zaki Laidi, καθηγητής πολιτικών επιστημών και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι οι Σοσιαλιστές θα κερδίσουν με πλειοψηφία και θα έχουν τον έλεγχο ανεξάρτητα ή μαζί με τους Πράσινους». 

Καθώς πλησιάζει η ώρα των εκλογών, όμως, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες που καθιστούν τη διατύπωση προβλέψεων δύσκολη και σχετίζονται κυρίως με το μεγάλο ποσοστό που έλαβε στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και -σε ένα μικρότερο βαθμό- με το ποσοστό της παράταξης Αριστερό Μέτωπο, που στηρίζεται από το Κομουνιστικό Κόμμα. 

Ο κ. Hollandeσίγουρα δεν θα θέλει να εξαρτάται από το Αριστερό Μέτωπο, του οποίου ηγείται ο Jean-Luc Mélenchon, που έχει να δώσει την προσωπική του μάχη εναντίον της Marine Le Pen, της εξίσου χαρισματικής ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου. 

Η ανάγκη να περιοριστεί το Αριστερό Μέτωπο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ο κ. Hollandeεπικεντρώθηκε περισσότερο στην επαναφορά του δικαιώματος για συνταξιοδότηση στα 60 για ορισμένους εργαζόμενους και γιατί αρνήθηκε να εξηγήσει πόσο βαθιές περικοπές απαιτούνται στις δημόσιες δαπάνες ώστε να ανταποκριθεί η Γαλλία στις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις. 

Ο κ. Melenchon θέλει να μείνει εκτός κυβέρνησης και ενεργεί σαν φρένο ενάντια στην πολιτική λιτότητας. Ακόμη, όμως, κι αν τα ποσοστά του Αριστερού Μετώπου αποδειχθούν υψηλά, ο καθηγητής Laidiεπισημαίνει ότι στα εσωτερικά της παράταξης κυριαρχεί το Κομουνιστικό Κόμμα, το οποίο ιστορικά συνεργάζεται με τους Σοσιαλιστές στη Γαλλία. 

«Θα ήταν λάθος να νομίζει κανείς ότι ακόμη και εάν ο κ. Hollandeαναγκαστεί να στηριχθεί στο Αριστερό Μέτωπο οι βουλευτές του θα μείνουν στη γραμμή Melenchon», δηλώνει. 

Όπως έγινε και στις εκλογές του Απριλίου, έτσι και τώρα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ενδέχεται να μονοπωλήσει η Marine Le Pen. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εθνικό Μέτωπο θα πάρει περίπου 15% των ψήφων. Η κ. Le Pen, όμως, πήρε το 18% στις προεδρικές εκλογές και φιλοδοξεί σε νέα υπέρβαση. 

Το κόμμα της, που προς το παρόν δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, εμποδίζεται από το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που λειτουργεί κατά των μικρότερων κομμάτων, αν δεν μπορούν να συνεργαστούν με μεγαλύτερες παρατάξεις. 

«Μία έδρα θα ήταν επιτυχία, δύο έδρες θα ήταν θρίαμβος, δέκα έδρες θα ήταν επανάσταση» δήλωσε η κ. Le Pen. 

Ο βασικός της στόχος είναι το κεντροδεξιό UMP. Ελπίδα της από τις εκλογές της Κυριακής είναι να μπορέσει να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο για τα 150 εκλογικά σώματα (θα συμμετάσχουν όσοι πάρουν πάνω από 12,5% των ψήφων), γεγονός που ασκεί πιέσεις στο UMP να συνάψει συμφωνίες, ώστε να υπάρξει κοινό μέτωπο εναντίον της αριστεράς.

Η ηγεσία του UMP έχει ρητά απορρίψει τις διαπραγματεύσεις. Σε τοπικό επίπεδο, όμως, ορισμένα μέλη του κόμματος είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε συμφωνία. 

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ