2018-11-21 18:36:16
Φωτογραφία για ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2,5% ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ανάπτυξη 2,5% για το 2019, από 2,1% εφέτος, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, εφέτος θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ, επισημαίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών, δίνει στην κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος στις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες. Στα 910 εκατ.ευρώ το νέο πακέτο των θετικών μέτρων για το 2019.

Προστίθεται, δε, ότι οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015- 2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρόνιων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.


Ειδικότερα: Για το 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων:

1. Από την πλευρά των εσόδων: 

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά Τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών Τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών Τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ' έτος.2. Από την πλευρά των δαπανών 

Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών Την εισαγωγή ενός νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια Την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».Το συνολικό κόστος των περιγραφόμενων μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του φακέλου για το επίδομα στέγασης, ανέρχεται σε 0,5% του ΑΕΠ. Είναι μάλιστα αυξημένο κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ, έναντι των αντίστοιχων δημοσιονομικών παρεμβάσεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η υιοθέτηση των ανωτέρω θετικών δημοσιονομικών παρεμβάσεων γίνεται χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των προσωπικών διαφορών κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των αντίστοιχων εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019- 2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1/1/2018. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με τον δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022. Ο πρώτος προϋπολογισμός από το 2008 που περιλαμβάνει καθαρή δημοσιονομική επέκταση 0,5% του ΑΕΠ

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε το μεσημέρι τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2019 και την εισηγητική του έκθεση. Κατέθεσε επίσης έκθεση επί των φορολογικών δαπανών, εκθέσεις των γενικών διευθυντών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της φορολογικής διοίκησης, τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών, την ετήσια έκθεση ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, καθώς και τις δηλώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 58 του Ν. 4270/2014, όπως αυτό ισχύει.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε 4 συνεδριάσεις. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ν.Δ.: Το κύκνειο άσμα τησ διακυβέρνησης

Για το «κύκνειο άσμα» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει λόγο ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2019 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «ανευθυνότητα, τυχοδιωκτισμό και αναποτελεσματικότητα». «Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει, υποστηρίζοντας ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, όταν οι βαριές πολιτικές λιτότητας συνεχίζουν να υφίστανται, οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν για πολλά χρόνια υψηλοί, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα και, η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πρωτόγνωρα αυστηρό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα, όταν αυτά οφείλονται στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στις κατασχέσεις, στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και στην εσωτερική στάση πληρωμών» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας σε σχετική δήλωση και προσθέτει:

«Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί θα μειώσει κάποιους φόρους, μη υλοποιώντας τα περίφημα αντίμετρα και γκρεμίζοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν η ίδια επέβαλε 29 νέους φόρους, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό των μέτρων λιτότητας μέχρι σήμερα στα 9,5 δισ. ευρώ. Ο συνδυασμός ανικανότητας, αλαζονείας και θράσους έχει αποκόψει την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα από την πραγματικότητα» υπογραμμίζει και εξηγεί:

«Η αλήθεια είναι, όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό, ότι το Πρόγραμμα απέτυχε, αφού η χώρα δεν μπορεί να βγει με ασφάλεια στις αγορές, οι οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, οι επιστροφές φόρων προς ιδιώτες λιμνάζουν, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτεται.

Η αλήθεια είναι, όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό, ότι η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων έχει οδηγήσει σε αναιμική και χαμηλότερη των προβλέψεων ανάπτυξη, με σημαντική υποχώρηση των επενδύσεων.

Η αλήθεια είναι ότι η κανονικότητα στη χώρα δεν έχει ακόμη επιστρέψει, αφού το χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει, οι τραπεζικές μετοχές έχουν εξαϋλωθεί, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνεχώς υποχωρεί, το χάσμα καινοτομίας διευρύνεται, η οικονομική ελευθερία συρρικνώνεται, οι θεσμοί διακυβέρνησης υποβαθμίζονται, οι καταθέσεις των πολιτών δεν επιστρέφουν με ουσιαστικό τρόπο στο τραπεζικό σύστημα και η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται».

«Συμπερασματικά, το Σχέδιο του Προϋπολογισμού συνιστά το κύκνειο άσμα της σημερινής διακυβέρνησης. Σφραγίζει το τέλος ενός τετραετούς κύκλου της Ελληνικής οικονομικής ιστορίας που τον χαρακτηρίζει η αυταπάτη, η ανευθυνότητα, ο τυχοδιωκτισμός, η αναποτελεσματικότητα και οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ενός κύκλου που κόστισε πανάκριβα στη χώρα και τους πολίτες της, ειδικά στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα. Ευτυχώς, αυτός ο κύκλος κλείνει. Και οι Έλληνες πολίτες, με την απόφασή τους στις προσεχείς εκλογές, θα ανοίξουν έναν νέο κύκλο ευθύνης, ρεαλισμού, σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας. Και αυτόν τον κύκλο θα τον πορευθούν με τη Νέα Δημοκρατία», καταλήγει ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ.

Ποτάμι: Προϋπολογισμός με το μυαλό στις κάλπες

«Το μυαλό τους είναι μόνο στις εκλογές. Το μέλλον της χώρας, τους είναι αδιάφορο», αναφέρει ''Το Ποτάμι'', σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή. «H κυβέρνηση κατέθεσε έναν καθαρά προεκλογικό προϋπολογισμό. Η μοναδική επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι να κερδίσει εκλογικό ακροατήριο κι αυτή την επιδίωξη υπηρετούν οι επιλογές του. Η αναίρεση του μέτρου μείωσης των συντάξεων που οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν ψηφίσει ως συνέπεια των τυχοδιωκτικών επιλογών τους, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Όπως δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς και για τα υπερπλεονάσματα που προκύπτουν από τη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών, την αντιαναπτυξιακή περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την μη πληρωμή οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες» υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση ''Το Ποτάμι'' και προσθέτει:

«Επιπλέον η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τα σήματα κινδύνου που έρχονται από παντού. Οι άνεργοι που βρίσκονται στις λίστες του ΟΑΕΔ, έφθασαν τους 1.012.264 έναντι 947.907 ένα χρόνο πριν. Ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του προβλέπει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% για το 2019, από 2,5% που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση και ακόμη χαμηλότερους στο 2,1% για το 2020. Επισημαίνει δε ότι κι αυτή η ανάπτυξη είναι εύθραυστη λόγω των αβέβαιων επενδύσεων. Η αναταραχή λοιπόν αυξάνεται αντί να μειώνεται. Η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών, οι ξένοι επενδυτές ξεπουλούν ελληνικές μετοχές, τα χρέη των πολιτών μεγαλώνουν. Οι Υπουργοί και μέσω του προϋπολογισμού θα έπρεπε να απαντούν σε όλα αυτά τα ξεχωριστά αλλά τελικά αλληλένδετα προβλήματα. Δυστυχώς όμως το μυαλό τους είναι μόνο στις εκλογές. Το μέλλον της χώρας, τους είναι αδιάφορο», καταλήγει ''Το Ποτάμι''.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ