2018-11-23 14:02:11
Φωτογραφία για ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΤΟ CONCEPT ΤΗΣ ΤτΕ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Αποδεκτό επί της αρχής, τόσο από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) όσο και από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), είναι το concept της Τράπεζας της Ελλάδος για τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων, με μέσο εγγύησης μέρος από τις υφιστάμενες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των Τραπεζών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτE έχει ήδη διενεργήσει την αναγκαία προεργασία με τον SSM και την DG Comp, ώστε ο προτεινόμενος μηχανισμός να πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις και να κινείται εντός της περιμέτρου, ώστε να μη θεωρηθεί έμμεση κρατική ενίσχυση.

Η συζήτηση έχει μπει στις τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα κρίνουν εν πολλοίς το κατά πόσο μπορεί να καταστεί η πρόταση ένα λειτουργικό «εργαλείο» για τις Τράπεζες, χωρίς την ίδια στιγμή να επιβαρυνθεί άμεσα το Δημόσιο με την εγγραφή της υποχρέωσης που καλείται να αναλάβει έναντι της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού.

Η αποδοχή του σχεδίου από την κυβέρνηση θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ καθώς το Δημόσιο αποτελεί τον εγγυητή των εκδόσεων τιτλοποίησης και τον βασικό ιδιοκτήτη της προτεινόμενης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (SPV), στην οποία μεταβιβάζονται τα δάνεια και προχωρεί στις τιτλοποιήσεις
. Στα εκ των ων ουκ άνευ συμπεριλαμβάνεται και η καθολική αποδοχή του σχεδίου από τις Τράπεζες, οι οποίες εμφανίζονται επί της αρχής θετικές.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί του σχεδίου μεταξύ SSM - DG Comp- κυβέρνησης, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η τελευταία θα υιοθετήσει την πρόταση της TτΕ. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός αποτελεί ένα ακόμη «εργαλείο» για την υποβοήθηση της προσπάθειας των Τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους από τα NPEs και ως εκ τούτου δεν πρέπει να θεωρείται ανταγωνιστικό με το σχέδιο του ΤΧΣ για παροχή κρατικής εγγύησης, με βάση το ιταλικό μοντέλο (APS Scheme).

Euro2Day

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ