2018-11-27 12:48:48
Φωτογραφία για ΟΗΕ: Το πιο φονικό μέρος για τις γυναίκες είναι το σπίτι τους
Παγκόσμια αύξηση των θανάτων γυναικών που σκοτώθηκαν από τον σύντροφο ή κάποιο συγγενή τους διαπιστώνει ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), το σπίτι είναι το πιο φονικό μέρος για μια γυναίκα.

Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 2017 περίπου 50.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν παγκοσμίως από έναν νυν ή έναν πρώην σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους. Αυτό σημαίνει 137 δολοφονίες γυναικών την ημέρα ή έξι την ώρα.

Στην ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC, Γιούρι Φεντότοφ, αναφέρει ότι «ενώ η τεράστια πλειονότητα των θυμάτων ανθρωποκτονιών είναι άνδρες, οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα ως αποτέλεσμα της ανισότητας των φύλων, των διακρίσεων και των αρνητικών στερεοτύπων».

Και αυτό σε μια εποχή που είναι σε εξέλιξη εκστρατείες όπως το #ΜεΤοο, που έχουν και μεγάλη δημοσιότητα και πολλές γυναίκες καταγγέλλουν δημόσια τη σεξουαλική παρενόχληση, ο κίνδυνος να δολοφονηθούν από τον σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους σε σχέση με τους άνδρες παραμένει πολύ υψηλός.


Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού, ο συνολικός αριθμός αυτών των δολοφονιών αυξήθηκε από το 2012 έως το 2017.

Η αναλογία των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονιών που σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους ή μέλη των οικογενειών τους αυξήθηκε από λιγότερο από τις μισές το 2012 σε σχεδόν έξι στις δέκα πέρυσι. Μεταξύ αυτών, πολλές δολοφονήθηκαν από συντρόφους τους που τις κακοποιούσαν, ενώ άλλες ήταν θύματα των λεγόμενων εγκλημάτων τιμής ή διαφορών για θέματα προίκας, προστίθεται.

Ενδοοικογενειακή βία

Όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης, οι δολοφονίες από συντρόφους ή μέλη της οικογένειας δεν είναι η πρώτη και μοναδική επίθεση. Συχνά είναι η κορύφωση προϋπάρχουσας ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τη Σάρα Μάστερς, διευθύντρια στην ομάδα προάσπισης δικαιωμάτων Womankind Worldwide, «αυτά τα σοκαριστικά ευρήματα δείχνουν τις καταστροφικές συνέπειες της ανισότητας των φύλων που διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών».

Η έκθεση του Παγκόσμιου Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα καλεί για περισσότερη δράση προκειμένου να καταπολεμηθεί η βία με βάση το φύλο.

Στις προτάσεις της περιλαμβάνει το μεγαλύτερο συντονισμό ανάμεσα στην αστυνομία, τους γιατρούς, τις κοινωνικές υπηρεσίες από κοινού με την εργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης θα είναι διαθέσιμες για τις γυναίκες που κινδυνεύουν.

Επίσης, τονίζει ότι οι άνδρες θα πρέπει επίσης να εμπλακούν σε προγράμματα για την καταπολέμηση των καταστροφικών ρόλων των φύλων από την εκπαίδευση κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και σε όλη τη διάρκειά της.

http://www.efsyn.gr/arthro/oie-pio-foniko-meros-gia-tis-gynaikes-einai-spiti-toys
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ