2018-11-30 23:14:26
Φωτογραφία για Γιατί καθυστέρησαν τα αναδρομικά και γιατί θα δοθούν τελικά στις 14 Δεκεμβρίου
Τώρα που επιτέλους όλοι έμαθαν συγκεκριμένα πότε θα κατατεθούν τα αναδρομικά των Στρατιωτικών και σταμάτησε ο πλειστηριασμός ημερομηνιών από τα ΜΜΕ μπορούμε να μιλήσουμε

βάση χειροπιαστών συμπερασμάτων και να απαντήσουμε: Γιατί καθυστέρησαν τα αναδρομικά και γιατί θα δοθούν στις 14 Δεκεμβρίου.

Καταρχάς αν πιστέψουμε τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο τα χρήματα είχαν εξασφαλιστεί εδώ και καιρό, οπότε το ερώτημα που τέθηκε από την αρχή είναι «και τότε γιατί δεν τα δίνουν;». Οι λόγοι είναι δύο: Ο πρώτος λογιστικός και ο δεύτερος πολιτικός.

Η υπό εποπτεία κυβέρνηση – και έτσι θα γίνεται πλέον με κάθε κυβέρνηση – είναι πλέον υποχρεωμένη να λειτουργεί σαν μια καλοκουρδισμένη επιχείρηση που λειτουργεί με διαδικασίες.

Κι έτσι θα συνεχίσουν να ελέγχονται για πολλά ακόμα χρόνια (κάτι που έχουν αποφασίσει για όλη την ευρωζώνη, βλέπε Ιταλία) από το ευρωπαϊκό ιερατείο. Κάτι που σημαίνει ότι εκτός από τα αναγκαία λειτουργικά έξοδα σε όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να κάνει συγκράτηση ώστε να εξασφαλίσει ότι στο τέλος της χρονιάς ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός. Έτσι μόνο όταν εξασφαλίστηκε λοιπόν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έγινε και η σχετική ανακοίνωση.


Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η πολιτική διαχείριση – εκμετάλλευση του θέματος η οποία δεν ήταν άλλη από την ανακοίνωση ότι αποτελεί το πρώτο θετικό μέτρο της μεταμνημονιακής διακυβέρνησης και μάλιστα σε μια κοινωνική ομάδα που δεν αποτελεί το κυρίως στοχευμένο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα υπόλοιπα που ακολούθησαν είχαν μια κυβερνητική στρατηγική κλιμάκωση που ξεκίνησε από το σε πόσεις δόσεις, σε πόσους μήνες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή είναι σκέτη υπόσχεση. Άφησε έτσι διάφορους δημοσιολογούντες (δημοσιογράφους, εργατολόγους, συνδικαλιστικούς εκπροσώπους κ.α.) να «παίξουν» με την αγωνία των στρατιωτικών με άρθρα και ρεπορτάζ που ανεβοκατέβαζαν τις δόσεις, υπολόγιζαν με σοβαρούς νομικολογιστικούς τρόπους και δήλωναν βέβαιοι για διάφορους μήνες καταβολής όπως Γενάρη, Φλεβάρη …μέχρι και για Μάη γράφτηκε.

Κάπως έτσι εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας και ανακοίνωσε ότι τα αναδρομικά θα δοθούν εφάπαξ στα μέσα Δεκέμβρη, κι έτσι ακριβώς θα γίνει. Η σεναριολογία φυσικά συνεχίστηκε αλλά πλέον το νερό είχε μπει στο αυλάκι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από την αρχή είχε σχεδιάσει να ξεκινήσει την μεταμνημονιακή της αντεπίθεση με τα αναδρομικά των στρατιωτικών και να ξεδιπλώσει στη συνέχεια και τις υπόλοιπες παροχές.

Η επικοινωνιακή «καταιγίδα» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα νομοσχέδια μετά από αυτό των αναδρομικών να διαδέχεται το ένα μετά το άλλο και θα κορυφωθεί στα μέσα Δεκέμβρη όπου μέσα σε μία εβδομάδα θα εμφανιστεί να δίνει χρήματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ως χριστουγεννιάτικο μποναμά (αναδρομικά, μέρισμα, οικογενειακά επιδόματα και αυξήσεις σε 600.000 συνταξιούχους) και φυσικά δε θα δει κανείς πετσοκομμένη σύνταξη.

Με λίγα λόγια κανείς δε θα μείνει παραπονεμένος τις γιορτές. Μια τακτική που μπορεί να δίνει χρόνο για σχόλιο και μουρμούρες αλλά με συγκεκριμένο χειροπιαστό αποτέλεσμα που θα το καρπωθεί εκ των πραγμάτων μόνο η κυβέρνηση.

Φυσικά η αντιπολίτευση και το έχει καταλάβει και το ήξερε από την αρχή. Το έχουμε αναφέρει ξανά όμως ότι σε αρκετά από όσα κατηγορεί τη κυβέρνηση μπορεί να έχει δίκιο αλλά έχει το μεγάλο μειονέκτημα ότι πολύ απλά δεν έχει την εξουσία να καθορίσει τις εξελίξεις.

Υ.Γ.: Η υπόθεση της πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ για τα αναδρομικά και της επιστροφής των δώρων είναι ένα άλλο ζήτημα που έχει να κάνει γενικότερα με τις δικαστικές αποφάσεις και θα εξελιχθεί σε άλλο επίπεδο το επόμενο διάστημα.

armynow.net
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ