2018-12-01 08:20:14
Φωτογραφία για Μία... πόλη από αλλοδαπούς στην Κρήτη: Σχεδόν 33.000 άτομα με άδεια διαμονής
Στο Ηράκλειο το ποσοστό των ξένων υπηκόων αγγίζει το 38% επί του συνολικού πληθυσμού - Στο 30% στα Χανιά, μικρότερα, αλλά ικανά ποσοστά σε Ρέθυμνο και Λασίθι Σε 32.535 ανέρχονται οι νόμιμοι αλλοδαποί τρίτων χωρών με άδεια διαμονής σε ισχύ σε ολόκληρη την Κρήτη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 12418 άτομα (ποσοστό 38%) διαμένουν στο Ηράκλειο. Στα Χανιά διαμένουν 9652 (ποσοστό 30%), στο Ρέθυμνο 6225 (ποσοστό 19%) και στο Λασίθι 4240 (ποσοστό 13%).

Οι αλλοδαποί ζουν μόνιμα με τις οικογένειές τους και εργάζονται στο νησί έχοντας εκπληρώσει τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές τους εισφορές. Οι υπήκοοι Αλβανίας είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά ομάδα μεταναστών στην Κρήτη, η οποία ανέρχεται σε 22.025 άτομα, σχεδόν το 68% των νομίμων αλλοδαπών στο νησί. Επονται Ρώσοι, Ουκρανοί, Ινδοί, Γεωργιανοί, Σύροι, Πακιστανοί, Μολδαβοί, Σέρβοι και Κινέζοι, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, πως απ' τους 1.181 Ινδούς με άδεια διαμονής, το 98% αυτών βρίσκονται στο Ρέθυμνο, με ελάχιστη παρουσία στις άλλες περιοχές.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, υπάρχουν χώρες με παρουσία ενός μόνο ατόμου στην Κρήτη, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γουατεμάλα, το Λάος, η Μογγολία, η Μονζαβίκη, η Σιέρα Λεόνε, η Τζαμάικα και το Τουρκμενιστάν.

Στο νησί εμφανίζονται 295 αλλοδαποί επενδυτές-ιδιοκτήτες ακινήτων, από τους οποίους οι 177 διαμένουν στο νομό Χανίων (ποσοστό 60%).

Καθημερινά, η διεύθυνση Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξυπηρετεί συνολικά 390 περίπου άτομα σε ολόκληρη την Κρήτη, μέσω των υπηρεσιών που διαθέτει στους τέσσερις νομούς. Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη διεύθυνση Αλλοδαπών, με αφορμή συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, παρουσία της συντονίστριας Μαρίας Κοζυράκη, με θέμα το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους αλλοδαπούς, τη μετανάστευση και τις υποχρεώσεις των υπηρεσιών της .

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας, «τα θέματα των αλλοδαπών και της μετανάστευσης αποτελούν αντικείμενο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας με τις επτά αντίστοιχες διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Η διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχει έδρα το Ηράκλειο και αρμόδια τμήματα σε όλους τους νομούς της Κρήτης. Το κύριο αντικείμενο της διεύθυνσης, είναι η χορήγηση, ανανέωση και ανάκληση αδειών διαμονής υπό τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου με καταχωρημένα βιομετρικά δεδομένα σε υπηκόους τρίτων χωρών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή η έκδοση αδειών σε υπηκόους τρίτων χωρών με σκοπό την εργασία, σπουδές, έρευνα υψηλής ειδίκευσης, επενδύσεις, αγορά ακινήτων, σε οικονομικά ανεξάρτητα άτομα, οικογενειακή επανένωση και σε πολίτες τρίτων χωρών που είναι σύζυγοι ή μέλη οικογένειας Έλληνα. Από το έτος 2015, αρμοδιότητα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αποτελεί και η έκδοση αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν συνεχώς στη χώρα για επτά έτη, και είναι αναγκαία η παραμονή τους στη χώρα μας.

Από την επεξεργασία των στοιχείων υποθέσεων που χειρίζεται η διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα με αντίστοιχες κοινωνικό-οικονομικές προεκτάσεις. Η διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, προσπαθεί εκσυγχρονίζοντας τις δομές της, με τη συνεχή κατάρτιση του προσωπικού της, να επιτελέσει το δύσκολο έργο που έχει επωμιστεί, με στόχο την έγκυρη και άμεση ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ