2018-12-01 14:30:38
Φωτογραφία για Ποινή παύσης στον Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Ζακύνθου
Την ποινή παύσης ενός έτους από τα καθήκοντά του, επέβαλε το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ, στον Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου.

https://www.imerazante.gr/

Η είδηση έγινε γνωστή από τον ίδιο τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη με ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και στην οποία αναφέρει πως

“Με απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Γιατρών ΕΣΥ, με ψήφους 6 υπέρ έναντι 1 κατά, ετέθη σε ΠΑΥΣΗ ενός χρόνου, αρχομένης από σήμερα ο Παύλος Καψαμπέλης διευθυντής χειρουργικής του Νοσοκομείου Ζακύνθου λόγω άρνησης να χειρουργήσει 2 ασθενείς. Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία που τα χειρουργεία στη Ζάκυνθο παρέμειναν κλειστά για πέντε μήνες μετά το περιστατικά μετεγχειρητικών επιπλοκών (το ένα με δυστυχώς θανατηφόρα κατάληξη) το Δεκέμβριο του 2016 όταν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και την επαναπιστοποίηση των κυκλωμάτων αερίων του Νοσοκομείου ο εν λόγω διευθυντής συνέχιζε πεισματικά και παράλογα να αρνείται να χειρουργήσει επιβάλλοντας και στους υφιστάμενους του να κάνουν το ίδιο
. Το πόσο άδικο είχε αποδείχθηκε περίτρανα όταν αναγκάστηκα να πάω εγώ μαζί με συνάδελφο χειρουργό από την Κυπαρισσία και αναισθησιολόγο από τα Ιωάννινα για να χειρουργήσουμε επιτυχώς χωρίς καμιά επιπλοκή ή πρόβλημα τρεις ασθενείς αρχές Μαΐου του 2017, ώστε να μπουν ξανά μπροστά τα χειρουργεία στο δημόσιο νοσοκομείο του νησιού”.

Αντιδράσεις από ιατρούς και εργαζομένους

Μετά τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης τόσο η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ζακύνθου σε κοινή τους ανακοίνωση εκφράζουν την απογοήτευση αλλά και τον αποτροπιασμό τους για την απόφαση που αφορά στην ετήσια παύση από τα καθήκοντά του σαν χειρουργού και διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής, του κ. Παύλου Καψαμπέλη.

“Δεν θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να θυμίσουμε την ιατρική και χειρουργική του δεινότητα και επάρκεια του γιατρού, που μαζί με αίσθημα ευθύνης και οργανωτικής ικανότητας διεύθυνε για δεκαετίες τη Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου μας. Ζωντανή απόδειξη για τα παραπάνω αποτελούν οι μερικές χιλιάδες χειρουργημένοι Ζακυνθινοί που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τον γιατρό και την ομάδα της κλινικής του που διεύθυνε σε συνθήκες όχι πάντα εύκολες και ομαλές (νύχτα, το νησί σε απαγορευτικό, προβλήματα σε υλικά η εξοπλισμό, και με ελλειμματική στελέχωση) αλλά και για ασθένειες η ατυχήματα σοβαρότατα και κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς.

Δεν μπορούμε επίσης να μην αναγνωρίσουμε τον σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του νέου Νοσοκομείου, τόσο όσο αφορά την αύξηση των προβλεπόμενων κλινών, την επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτήθηκε, την αυξημένη επιστασία στο έργο σαν υποδιοικητής της τότε Υγειονομικής περιφέρειας και την εν γένει συμβολή του στην μεταφορά και την εγκατάστασή μας σε αυτό.

Σε επίπεδο Ιατρικού Συλλόγου καταλυτική υπήρξε η συμβολή του στη διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων στη Ζάκυνθο αλλά και του 1ου Ιατρικού συνεδρίου που έγινε πρόσφατα με επιτυχία στο νησί μας. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι ετύγχανε για πολλά χρόνια και συνεχίζει να απολαμβάνει της σχεδόν πλήρους αποδοχής και αναγνώρισης από τους συναδέλφους του, μέσα από δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες, αποτελώντας τον μακροβιότερο πρόεδρο Ιατρικού συλλόγου στη χώρα.

Η απόφαση για απομάκρυνση του από το Νοσοκομείο υπήρξε άδικη και στοχοποιημένη όταν είναι γνωστό ότι για το σοβαρότατο πρόβλημα με τα χειρουργεία πριν δύο χρόνια, την απόφαση για κλείσιμο των χειρουργείων την έλαβε η Διοίκηση σε συνεννόηση με το Επιστημονικό συμβούλιο το οποίο είχε ρόλο μόνο γνωμοδοτικό και του οποίου την ομόφωνη απόφαση εξέφρασε , ως όφειλε, τότε ο πρόεδρός του κ. Καψαμπέλης. Θεωρούμε ότι η απουσία του συγκεκριμένου κλινικού γιατρού από το ΕΣΥ στη Ζάκυνθο θα αποτελέσει ένα πλήγμα τόσο στη λειτουργία της χειρουργικής κλινικής, που το πρόγραμμα για τις εφημερίες δυσκολεύεται πια δραματικά, όσο και συνολικά για τη Δημόσια υγεία στο νησί μας”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Μάλιστα, απαιτούν την άμεση αποκατάστασή του στη θέση του Διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής με πλήρη επάνοδο στα καθήκοντά του αλλά και στη θέση του εκλεγμένου αντιπροσώπου των γιατρών στο ΔΣ του Νοσοκομείου και στο Επιστημονικό Συμβούλιο.

Και καταλήγουν “Εμείς, αλλά και τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εργατικά σωματεία που μας εκπροσωπούν σε πανελλαδικό επίπεδο, ζητήσαμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο, να σταματήσουν οι διώξεις και να αποκατασταθεί η ηρεμία και η συνεργασία στο Νοσοκομείο μας, ενώ σε αντίθεση εισπράττουμε περαιτέρω μηνύσεις και εξευτελιστικές αποφάσεις για γιατρούς μέλη μας προκειμένου για την επαγγελματική και ηθική τους εξόντωση”.

Κάπου στη μέση η αλήθεια

Αδιαμφισβήτητα, όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες ειδήσεις και ακούει για πειθαρχικά, παύσεις και ποινές μόνη λύπη και απογοήτευση μπορεί να νιώσει. Ωστόσο, αν θέλει να αναζητήσει την αλήθεια, τότε σίγουρα θα διαπιστώσει πως αυτή δεν βρίσκεται στα άκρα, αλλά στη μέση κάθε υπόθεσης.

Ο Παύλος Καψαμπέλης

Ο κ. Καψαμπέλης, είναι σοβαρός επιστήμονας έχοντας καταγράψει στην καριέρα του χιλιάδες περιστατικά και έχοντας σώσει πολλές ζωές. Υπηρετεί μέχρι σήμερα προσφέροντας το επιστημονικό έργο του στο νοσοκομείο Ζακύνθου και εκλέγεται επι πολλά χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Συνέβαλε στη Διοίκηση του ΕΣΥ ως Υποδιοικητής και Διοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας. Εκλέχθηκε για ένατη θητεία ως Πρόεδρος από το 1993 οπότε και αναδιοργάνωσε τον Ιατρικό Σύλλογο, χαίροντας της εκτίμησης των συναδέλφων του. Συνέβαλε στην διοργάνωση πολλών ιατρικών και διεθνών συνεδρίων προβάλλοντας τη Ζάκυνθο στο πλαίσιο του συνεδριακού τουρισμού. Επι των ημερών του δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν το Κέντρο Πρόληψης “ΣΤΟΡΓΗ” του οποίου ο Ιατρικό Σύλλογος είναι μόνιμο μέλος στη Διοίκηση μαζί με άλλους φορείς της Ζακύνθου, και στη δημιουργία, κατασκευή και λειτουργία νέου νοσοκομείου και μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κατασταρίου, Βολιμών, Αγροτικά Ιατρεία κ.λ.π.).

Σεβαστή προσωπικότητα με επιστημονικό κύρος.

Η δημόσια υγεία

Από την άλλη και σήμερα, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, η εφημερίδα μας, όταν η τοπική κοινωνία αμφιταλαντεύονταν μεταξύ “Σκύλας και Χάρυβδης” για το θέμα των κλειστών χειρουργείων (θέμα που έκρινε ολόκληρο το μοναδικό ίδρυμα υγείας του νησιού το νοσοκομείο του) είχε καταθέσει κάθετη την αντίθεσή της, σε τέτοιες πρακτικές που δεν πρόσφεραν αλλά δημιουργούσαν ανασφάλεια στους πολίτες.

Ευαίσθητο ζήτημα στο οποίο δεν χωράει πολιτική αντιπαράθεση, δεν χωράνε λογικές και πρακτικές ιδιοτέλειας και δεν αποτελεί χώρο οποιασδήποτε αντιπαράθεσης ή διαφορών.

Η άποψή μας ήταν ότι από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να είχε βρεθεί άμεση λύση, να κρατηθεί το κύρος και η αξιοπιστία μακριά από την βορά της δημοσιότητας και των social. Δυστυχώς όλα έγιναν λάθος που σήμερα οδηγούν σε τέτοιες λυπηρές καταστάσεις.
ΗτΖ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ