2018-12-02 20:01:28
Φωτογραφία για Μυκηναϊκός Πολιτισμός - Εκθέματα στο μουσείο της Καρλσρούης
Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πολλαπλών επωνύμων επισκεπτών του αρχαιολογικού, κρατικού και πνευματικού χώρου πραγματοποιήθηκε στις 30.11.2018 η εορταστική έναρξη

της έκθεσης «Μυκηναϊκός Πολιτισμός» στη Καρλσρούη της Γερμανίας.

Μεγαλειώδης Έκθεση Μυκηναϊκή Ελλάδα στη Καρλσρούη της Βάδης

Με πάνω από 400 εκθέματα που δανείστηκαν κυρίως από Ελλάδα, ανάμεσα τους ευρήματα από τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλίμαν, το Κρατικό Μουσείο της Βάδης έλαμψε με πρωτόγνωρο τρόπο υπό του Ελληνικού φωτός.

Στις συγκινητικές ομιλίες τους τόσο οι Έλληνες φορείς, όπως η Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, όσο και οι γερμανοί οικοδεσπότες υπογράμμισαν την πολυετή και επίπονη συνεργασία που οδήγησε στη κορυφαία αυτή εκδήλωση. 

 

Επισημάνθηκε πως τα πρώτα μεγάλα βήματα της αγαστής επικοινωνίας έγιναν με τον επαναπατρισμό δυο αξιόλογων αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού από γερμανικά μουσεία στην Ελλάδα. Μάλιστα η Γερμανίδα υφυπουργός κυρία Ολσόφσκι τόνισε πως τα γερμανικά μουσεία θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε τέτοιου είδους ζητήματα.


 

Ο γενικός διευθυντής του Κρατικού Μουσείου της Βάδης και ταυτόχρονα πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Μουσείων, Prof.Dr. Eckhard Köhne, ευχαρίστησε με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο προσωπικά όλους όσους συντέλεσαν στην επίτευξη της λαμπρής έκθεσης χαρίζοντας πανέμορφα λευκά τριαντάφυλλα. 

 

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Στουτγάρδη κυρία Ελένη Λιανίδου καθ όλη τη διάρκεια της τελετής έναρξης καθοδηγούσε τους υπεύθυνους της αποστολής ενημερώνοντας τους.

Μετά την περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο που στεγάζεται στο παλάτι μπαρόκ ρυθμού ακολούθησαν στην ευαγγελική εκκλησία της πόλης παρουσίαση, ομιλίες και μουσική ενότητα με συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών να ερμηνεύουν Χατζιδάκι και Θεοδωράκη .

Παράγοντες από τον ακαδημαϊκό, πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό χώρο έδωσαν το παρών και εστίασαν την προσοχή τους στη συμβολή του μυκηναϊκού πολιτισμού και των εκθεμάτων. 

Τελικά φαίνονται να είναι ατέλειωτες οι μεταθανάτιες τιμές που αποδίδουν τα ελληνικά πολιτιστικά δώρα των θολωτών τάφων στους διάσημους νεκρούς της αρχαιότητας αλλά και στους αρχαιολόγους που τα ανέσκαψαν χαρίζοντας στην ανθρωπότητα ανεκτίμητους θησαυρούς και γνώσεις.

Ο «αρχαιολόγος» Ερρίκος Σλίμαν παραμένει κορυφαίος έχοντας κατορθώσει να μεταφέρει τον Όμηρο και τους ήρωές του από την αφάνεια του παραμυθένιου χώρου, όπου εσφαλμένα είχε παραμεριστεί, στην πραγματικότητα της πολιτιστική Ιστορίας.

Ο πλούτος των εκθεμάτων με παραστάσεις, αγγεία, κοσμήματα, ανακτορικά αποθέματα συμπλεγμάτων και το ανακουφιστικό τρίγωνο να προβάλλει την παράσταση δύο ανάγλυφων αντιμέτωπων λιονταριών που στηρίζουν τα μπροστινά τους πόδια σε ένα αμφίκοιλο βωμό και περιβάλλουν έναν κίονα μινωικού τύπου, μαγνητίζουν τραβώντας επιβλητικά την προσοχή των επισκεπτών.

 

Η επιβλητική πύλη ήταν το έμβλημα των μυκηναίων ηγεμόνων και το σύμβολο της ισχύος τους. Η έκταση της συμβολής της έκθεσης είναι ορμητήρια δύναμη να κεντρίσει το ενδιαφέρον της ομογένειας.

Ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός, με τα εκθέματα μας να προβάλλονται σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Βάδης, ας συστρατεύσει την ομογένεια ώστε να υπάρξει μεγάλη κίνηση επισκεψιμότητας και ενδιαφέροντος για τα πολύτιμα αποδεικτικά στοιχεία που μαρτυρούν την επιβλητική περίοδο του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

Εκτενή ενημέρωση, περιγραφή και διάθεση οπτικού υλικού θα παρατεθούν στο περιοδικό  το οποίο θα εκδοθεί εντός του μηνός όπου οι αναγνώστες θα περιηγηθούν γλαφυρά στην εποχή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

Την έναρξη κάλυψαν δημοσιογραφικά το ελληνόγλωσσο περιοδικό  με το διαδικτυακό ράδιο ΕΝ ΠΛΩ 

πηγή: enplo.de
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ