2018-12-03 14:50:19
Φωτογραφία για Ζάεφ: Η «μακεδονική γλώσσα» θα διδάσκεται στην Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης τροπολογιών στη βουλής των Σκοπίων, έκαναν λόγο για διδασκαλία της «Μακεδονικής γλώσσας» στη Ελλάδα, καθώς κι ότι από εδώ και στο εξής η χώρα τους, θα αποτελεί το βόρειο τμήμα της «Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε πως «με την τροπολογία 36 εξασφαλίζεται η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού», συμπληρώνοντας ότι εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των υπηκόων που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθούν τους δεσμούς τους με την πατρίδα.

«Η τροπολογία ορίζει ότι η Δημοκρατία φροντίζει επίσης τα μέλη του μακεδονικού λαού που ζουν στο εξωτερικό, χωρίς παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές υποθέσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «με τη νέα διατύπωση του άρθρου 49 παρέχονται εγγυήσεις για την προστασία της ταυτότητας της χώρας. Η ταυτότητα του μακεδονικού λαού προστατεύεται. Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην ταυτότητα».


Σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο, ο Ζόραν Ζάεφ απαντώντας σε αιτιάσεις του βουλευτή του VMRO-DPMNE, Τράιτσο Ντίμκοφ, ότι με την αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δημιουργείται νέο κράτος και νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους «Μακεδόνες» στις γειτονικές χώρες, είπε:

«Η χώρα παραμένει, φυσικά, η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η ‘Μακεδονία’ θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών».

Όσον αφορά τους «Μακεδόνες» σε Ελλάδα και Βουλγαρία, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι για αυτούς, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε από την ημέρα της ανεξαρτησίας της «Μακεδονίας» το 1991. Μετά, όμως, από τη συμφωνία των Πρεσπών όπως αναφέρει η εφημερίδα Βέτσερ υπάρχουν πολλές πιθανότητες η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος τόνισε ότι με τη Συμφωνία που υπογράφηκε για την αλλαγή της ονομασίας αποτυπώνεται το γεγονός ότι η χώρα «δεν είναι ολόκληρη η περιοχή της Μακεδονίας, αλλά βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της, χωρίς αυτό να μας κάνει λιγότερο Μακεδόνες και λιγότερη Μακεδονία».
cnn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ