2018-12-03 16:02:13
Φωτογραφία για Οι χρυσές δουλειές, ο Ριχάρδος και ο «βλάχος»
Η έρευνα της Ασφάλειας Αμαρουσίου για τη δράση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού ξεκίνησε την 7η Ιουνίου. Το πρωί εκείνης της μέρας αστυνομικοί έθεσαν υπό επιτήρηση τα γραφεία

της εταιρείας που διατηρεί στον οδό Πατησίων ο γνωστός από τις συχνές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μ.

Αστυφύλακας που μετείχε στην παρακολούθηση περιγράφει τις κινήσεις όσων εκείνο το πρωινό επισκέφθηκαν τα γραφεία της εταιρείας και τη διαδικασία ταυτοποίησής τους: «Μέσω φωτογραφιών του ηλεκτρονικού μας αρχείου και της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook εξακριβώσαμε την ταυτότητά τους». Η υπόθεση αποτελεί «ουρά» έρευνας που διεξήγαγε το 2016 η ίδια υπηρεσία για την εξάρθρωση της «σπείρας των Ρομά», τα μέλη της οποίας έκαναν διαρρήξεις και διοχέτευαν κοσμήματα και ρολόγια σε δίκτυα κλεπταποδόχων. «Αρχές Ιουνίου περιήλθε στην υπηρεσία μας πληροφορία για συγκεκριμένα άτομα που διατηρούν νομιμοφανείς επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας και την τελευταία διετία εξάγουν παράνομα ρολόγια, κοσμήματα και πολύτιμους λίθους (...) κάποια από τα άτομα αυτά είχαν κατηγορηθεί τον Νοέμβριο του 2016 για κλεπταποδοχή στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης που έγινε γνωστή από τα ΜΜΕ ως “Σπείρα των Ρομά”» αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα.


Μετά έξι μήνες ερευνών, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε την Τρίτη στη σύλληψη 63 ατόμων για συμμετοχή σε δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν παράνομα στην Τουρκία μεγάλες ποσότητες χρυσού, με ημερήσιο τζίρο 400.000 ευρώ. Τα δύο κυκλώματα είχαν υπό τον έλεγχό τους πάνω από 200 καταστήματα εμπορίας χρυσού και μπορούσαν να συγκεντρώνουν το σύνολο σχεδόν των κοσμημάτων που οι πολίτες καθημερινά πωλούσαν ή άφηναν ως ενέχυρα. Χρησιμοποιούσαν μάλιστα «πειραγμένους» φασματογράφους ώστε να εμφανίζουν μειωμένη κατά 15% με 20% την περιεκτικότητα των κοσμημάτων σε χρυσό και να μειώνουν την τιμή αγοράς τους. Τα κοσμήματα μετέτρεπαν σε ράβδους χρυσού, σε κρυφό χυτήριο που είχαν εγκαταστήσει στην οδό Στουρνάρη, δίπλα στο Πολυτεχνείο και αποθήκευαν προσωρινά χρήματα και χρυσάφι σε διαμέρισμα-κρησφύγετο στην οδό Αριστείδου 6. Εξήγαγαν το παράνομο εμπόρευμά τους στην Τουρκία είτε αεροπορικώς, μέσω του τελωνείου του «Ελ. Βενιζέλος», είτε οδικώς με τουριστικά πούλμαν που εκτελούσαν καθημερινά δρομολόγια Αθήνα - Κωνσταντινούπολη.

«Τον είδαμε να βγαίνει από το κεντρικό κατάστημα του Ριχάρδου και να κατευθύνεται στο αεροδρόμιο. Φτάνοντας εκεί πήγε στο τελωνείο κρατώντας μια μεγάλη μπλε σακούλα, η οποία φαινόταν γεμάτη και βαριά και περιείχε κουτιά διαφόρων μεγεθών. Είκοσι λεπτά αργότερα έφυγε από το τελωνείο κρατώντας την ίδια σακούλα, πλην όμως, άδεια και επέστρεψε στο κατάστημα του Ριχάρδου», περιέγραψε σε κατάθεσή του αστυνομικός του Τ.Α. Αμαρουσίου. Αντίστοιχα δρομολόγια έχουν καταγραφεί και προς υπαίθριο πάρκινγκ, όπου σταθμεύουν τα πούλμαν με προορισμό την Τουρκία.

Ο γνωστός «τηλε-ενεχυροδανειστής» μαζί με 36χρονο Σύρο, πρώην διακινητή μεταναστών, φέρεται να διηύθυνε το ένα από τα δύο κυκλώματα λαθρεμπορίας.

Παρείχε κάλυψη

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 51χρονος μέσω του δικτύου των περίπου 90 καταστημάτων αγοράς χρυσού που ήλεγχε παρείχε κάλυψη και νομιμοφάνεια στη δράση της σπείρας. Εξέδιδε εικονικά τιμολόγια και εμφάνιζε τους συνεργούς του ως υπαλλήλους ή και μετόχους των εταιρειών του. Οταν για παράδειγμα το καλοκαίρι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έκαναν στο κέντρο της Αθήνας έλεγχο σε 30χρονο συνεργό του που μετέφερε κρυμμένα κάτω από τη σέλα της μοτοσικλέτας 20.000 ευρώ, εκείνος δήλωσε ότι τα χρήματα προέρχονταν από νόμιμες συναλλαγές της εταιρείας του Ριχάρδου Μ., στην οποία –όπως δήλωσε– εργαζόταν. Ο 51χρονος είχε αναλάβει προσωπικά τη διαφήμιση της επιχείρησής του. Η δράση ήταν αναγκαία προκειμένου το κύκλωμα να συνεχίζει να συγκεντρώνει και να εξάγει μεγάλες ποσότητες χρυσού, πετυχαίνοντας έτσι υψηλή ρευστότητα και κέρδη εκατομμυρίων. «Από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση εξήγαγε παράνομα στην Τουρκία χρυσό εκτιμώμενης αξίας 5,4 εκατ. ευρώ» διευκρινίζεται σε επίσημα έγγραφα. Μέρος από τα κέρδη ο 51χρονος επένδυε σε προωθητικές ενέργειες και διαφημίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας. Στη δικογραφία υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες, στις οποίες ο έμπορος χρυσού διαπραγματεύεται απευθείας με τηλεπαρουσιαστή το ύψος της αμοιβής του για την προώθηση της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων. Επιπλέον, για να ενισχύσει το προφίλ του συμμετείχε σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2018 στη Μύκονο, παρουσία της Πάρις Χίλτον. Ρόλο «συνδιοικητή» αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. στον 36χρονο Σύρο συνεργό του Ismail Α. Ο τελευταίος ήταν αυτός που είχε (συγγενική) σχέση με τους παραλήπτες του χρυσού στην Τουρκία, ενώ διατηρούσε υψηλές διασυνδέσεις, όπως με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης: «Λόγω πτώσης της λίρας στην Τουρκία του έστειλε 130.000 ευρώ χωρίς να προκύπτουν πληροφορίες για την περαιτέρω διαχείριση των χρημάτων», επισημαίνεται στη δικογραφία.

Επικεφαλής του δεύτερου κυκλώματος λαθρεμπορίας ήταν ένας 60χρονος έμπορος χρυσού με το ψευδώνυμο «Βλάχος». Ο ημερήσιος τζίρος της «ομάδας» του, που είχε ως «βιτρίνα» εταιρεία εμπορίας χρυσού στην οδό Πραξιτέλους, υπολογίζεται στις 150.000 ευρώ. Στη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι εξήγαγε παράνομα στην Τουρκία χρυσό αξίας 2,5 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κύκλωμα εξασφάλιζε πρόσβαση σε κοσμήματα και τιμαλφή μέσω ενός δικτύου «συνεργαζόμενων» ενεχυροδανειστηρίων αλλά και εταιρείας-«κράχτη» που είχε συστήσει με ειδίκευση στη φασματομέτρηση πολύτιμων μετάλλων.

«Ξέπλεναν» τα χρήματα μέσω κινέζικων ρούχων

«Ξέπλεναν» τα χρήματα αγοράζοντας κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ, ακίνητα, σκάφη αλλά και με ένα μοναδικής έμπνευσης τέχνασμα, που απαιτούσε τη συνεργασία Κινέζων εμπόρων ρούχων. Στα επίσημα έγγραφα περιγράφεται ότι τα χρήματα από την πώληση του χρυσού στην Τουρκία δεν επέστρεφαν με τη μορφή χαρτονομισμάτων.

Αντίθετα, μετατρέπονταν σε κινέζικο νόμισμα και με αυτά Κινέζοι χονδρέμποροι προέβαιναν σε αγορές ρούχων που εισήγαγαν στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέλος του κυκλώματος πήγαινε στα καταστήματα των Κινέζων εμπόρων στο κέντρο της Αθήνας και εισέπραττε τα χρήματα που του όφειλαν από την αγορά των ρούχων.

Εμπλοκή στην υπόθεση είχε ένας πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ και τουλάχιστον ένας εν ενεργεία αστυνομικός. Ο τελευταίος υπηρετούσε στην Ασφάλεια του «Ελ. Βενιζέλος» και τον Οκτώβριο τοποθετήθηκε στην ασφάλεια του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Διατηρούσε «υπαλληλική» σχέση με τον 51χρονο Ριχάρδο Μ. και μάλιστα, φέρεται να του αποκάλυψε ότι βρισκόταν στο επίκεντρο έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. Από κατάθεση του επικεφαλής της έρευνας διοικητή του Τ.Α. Αμαρουσίου Φώτη Τζελέπη προκύπτει ότι η επιχείρηση εξάρθρωσης των δύο κυκλωμάτων ήταν προγραμματισμένη για την 25η Οκτωβρίου και αναβλήθηκε όταν άκουσαν τον αστυφύλακα να μεταφέρει μέσω τηλεφώνου στον ενεχυροδανειστή πληροφορίες και στοιχεία που είχαν συζητηθεί σε κλειστή σύσκεψη της ΕΛ.ΑΣ.! «Τους είπαν να έρθετε εδώ. Θα μαζευτούμε και θα πάμε. Θα μάθετε εκείνη τη στιγμή (...) Παίζει να ήταν για όλη την ομάδα, δεν θα ζήταγαν όλους για ένα (...) Ηταν για σήμερα αλλά ακυρώθηκε», ακούγεται να λέει στον έμπορο χρυσού. Μέσω ενός από τους συνηγόρους του, του Πέτρου Πανταζή, ο 51χρονος αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες και υποστηρίζει ότι οι μόνες εξαγωγές χρυσού που πραγματοποίησε έγιναν μέσω του «Ελ. Βενιζέλος» και διαθέτει γι’ αυτές τα νόμιμα παραστατικά. Ο έτερος εκ των συνηγόρων του, Αλέξης Κούγιας, τόνισε ότι «δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας στην υπόθεση, διότι στις εξαγωγές χρυσού από την Ελλάδα προς μη κοινοτικές χώρες, όπως η Τουρκία, δεν επιβάλλεται ΦΠΑ». «Η κατηγορία που αποδίδεται στον εντολέα μας δεν στοιχειοθετείται από κανένα στοιχείο της υπό κρίση δικογραφίας», επεσήμαναν από την πλευρά τους οι κ. Γιάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης, συνήγοροι ατόμου που κατηγορείται για συμμετοχή σε ένα από τα κυκλώματα.

Γιάννης Σουλιώτης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ