2018-12-04 00:29:20
Φωτογραφία για Στο «στόχαστρο» του ΣΥΡΙΖΑ ο Άδωνις Γεωργιάδης
Συντάκτης: Virus

Την ύπαρξη ενδείξεων για ηθική αυτουργία του αντιπροέδρου της ΝΔ στα αδικήματα που διέπραξαν διοικητικοί υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, διαπιστώνει η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής. Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντά ο ίδιος.

Σε βασικό πολιτικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης ΚΕΕΛΠΝΟ ανάγουν τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και πρώην υπουργό Υγείας, στο πόρισμα που παρέδωσαν στους εκπροσώπους των κομμάτων, oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή.

Στο 158 σελίδων κείμενο, η πλειοψηφία της Εξεταστικής κάνει λόγο για ύπαρξη ενδείξεων περί ηθικής αυτουργίας του Άδωνι Γεωργιάδη σε 23 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι βουλευτές επισημαίνουν δε ότι ο Άδ. Γεωργιάδης ομολόγησε στην κατάθεσή του ότι ως υπουργός Υγείας γνώριζε και απασχόλησε στο γραφείο του 13 από τους 18 διοικητικούς υπαλλήλους, σε μια εποχή που δεν μπορούσε να προσλάβει επιπλέον άτομα στο γραφείο του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι βουλευτές υπογραμμίζουν την ανάγκη το πόρισμα να σταλεί στην Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση.


Δηλαδή, ο κος Γεωργιάδης κατηγορείται ουσιαστικά μόνο για τις προσλήψεις των προαναφερόμενων συμβασιούχων, πράγμα που είχαν κάνει λίγο-πολύ όλοι οι προκάτοχοι του.

Μία άλλη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το όνομα του αντιπρόεδρου της ΝΔ αφορά στην υπόθεση του E-Health Forum 2014, τη διοργάνωση του οποίου το υπουργείο Υγείας την ανέθεσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αντί να απευθυνθεί στην εταιρείαHIMSS, όπως έκαναν οι άλλες χώρες της ΕΕ όταν κλήθηκαν να διοργανώσουν το αντίστοιχο συνέδριο. Σύμφωνα με τους βουλευτές της πλειοψηφίας, ο λόγος που προτιμήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν για να παρακαμφθούν οι διαδικασίες των δημόσιων συμβάσεων, καθώς το πόσο ήταν άνω των 230.000 € και αναγκαστικά χρειαζόταν ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Καταλήγοντας το πόρισμα αναφέρει: «Προτιμήθηκαν οι διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων με τελικό ευνοούμενο την εταιρεία Mindwork η οποία στην ελεγχόμενη περίοδο είχε αναλάβει σειρά έργων από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η εν λόγω εταιρία ανήκει ή είναι συμφερόντων της κ. Νικολοπούλου- Στουρνάρα».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το 2015 συνδιοργανωτής στην εν λόγω εκδήλωση υπήρξε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Στο άκουσμα του πορίσματος ο κος Γεωργιάδης δήλωσε: «Η ελληνική Δικαιοσύνη ήδη έχει αποφανθεί ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη ηθικής αυτουργίας δικής μου σε οποιουδήποτε είδους αδίκημα, είτε σε βαθμό πλημμελήματος, είτε σε βαθμό κακουργήματος». Περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη. Δείτε τι έγραψε στο twitter:

Τι απαντά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σχολίασε με ανάρτηση στο προσωπικό του Twitter ότι εξεπλάγη: «Δεν το περίμενα....να ξέρουν πάντως ότι διατηρώ το δικαίωμα της μηνύσεως για συκοφαντική δυσφήμιση, για όσους βάλουν υπογραφή σε φαντασιώσεις που δεν προέκυψαν από καμμία κατάθεση κανενός μάρτυρα και κανενός εγγράφου. Κάπου η πλάκα πρέπει και να τελειώνει!»

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία της Εξεταστικής ζητά να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και του πρώην υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και μαζί της τότε διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την αγορά θερμικών καμερών το 2009. Το πόρισμα αναφέρει πως, οι κάμερες οι οποίες κόστισαν 7,7 εκατ. ευρώ και λειτούργησαν μόνο για 4 μήνες, αγοράστηκαν ενόψει μιας αναμενόμενης έξαρσης της επιδημίας γρίπης η οποία τελικά αποδείχτηκε ελάχιστα σοβαρή. Όπως επισημαίνει, οι θερμικές κάμερες αγοράστηκαν χωρίς σύμβαση, η τιμή τους (5,2 εκατ. ευρώ) ήταν «αδικαιολόγητα υψηλή», ενώ το κόστος συντήρησή της για τους μόλις τέσσερις μήνες λειτουργίας τους (2,5 εκατ. ευρώ) ήταν «ανεξέλεγκτο».

Η πλειοψηφία της Εξεταστικής κάνει ακόμα αναφορά σε μια σειρά υποθέσεις που σχετίζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη διαχείρισή του από προηγούμενες κυβερνήσεις:

Την «μη σύννομη» αγορά του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ που κόστισε 17,5 εκατ. ευρώ με αντικειμενική αξία 3 εκατ. ευρώ, ενώ στον «φωτογραφικού χαρακτήρα» διαγωνισμό προσήλθε μόνο ένας ενδιαφερόμενος.

Το δάνειο των 225 εκατ. ευρώ για την προκαταβολική παραγγελία 16 εκατ. εμβολίων το 2009 για την πανδημία γρίπης.

Τα 810.000 ευρώ που δεν μπορούν να εντοπιστούν στο υπόλοιπο του αντικαρκινικού εράνου.

Την «μη νόμιμη» σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ παρότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε την καταστατική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Τις συμβάσεις σίτισης και συντήρησης του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα 89 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τέλος, η πλειοψηφία της Εξεταστικής αναφέρεται στα εικονικά τιμολόγια για τα οποία ήδη υπάρχει δικαστική διαδικασία στα διοικητικά δικαστήρια, την «πάγια τακτική» της κατάτμησης συμβάσεων, αλλά και την υπόθεση της χορηγίας ενός εκατ. ευρώ προς την μητρόπολη Καισαριανής, ενώ ο ίδιος ο μητροπολίτης ήταν μέλος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πηγή: amna.gr, newpost.gr, news247.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ