2018-12-04 10:29:51
Φωτογραφία για Ο Ζάεφ προκαλεί αμηχανία στο Μαξίμου και πονοκέφαλο στον ΣΥΡΙΖΑ -Αναταράξεις στο δρόμο της συμφωνίας των Πρεσπών
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ -  NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί να θεωρείται βέβαιη η έγκριση από την Σκοπιανή βουλή των προς αναθεώρηση άρθρων του συντάγματος, όπως προβλέπεται στην συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ο δρόμος προς τα εκεί είναι όλο… λακκούβες και επικίνδυνες στροφές.

Και το «ατύχημα», παρά τις επεμβάσεις του ευρωατλαντικού παράγοντα και τις ανοχές της ελληνικής πλευράς, δεν μπορεί να αποκλεισθεί, όπως κατέδειξε και το τελευταίο «επεισόδιο» με τις δηλώσεις Ζάεφ για την μακεδονική γλώσσα που… θα διδάσκεται και στην Ελλάδα!

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, κατάφερε αρχικά να εξουδετερώσει (με αμφίβολης δημοκρατικής νομιμότητας τρόπους και εκβιασμούς…) τις αντιρρήσεις 10 βουλευτών του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, και να εξασφαλίσει στα τέλη Οκτωβρίου την απαραίτητη πλειοψηφία για την επί της αρχής έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης. Αλλά απομένουν ακόμη οι κατ’ άρθρον ψηφοφορίες (αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο) που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία. Και προσπαθεί με κάθε μέσο να την εξασφαλίσει.


Στην προσπάθειά του αυτή, πολύ συχνά προβαίνει σε εξαγγελίες και δεσμεύσεις, έναντι των μελών της βουλής, οι οποίες όχι μόνο υπερβαίνουν τα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στην ουσία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν.

Το τελευταίο κρούσμα Ζάεφ

Τελευταίο κρούσμα, η δήλωση του κ. Ζάεφ σ ’απάντηση ενστάσεων της αντιπολίτευσης ότι «με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους «Μακεδόνες» στις γειτονικές χώρες».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την βουλή ότι «η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών», αλλά πρόσθεσε ακόμη ότι «δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στη βόρεια Ελλάδα». Και δεν σταμάτησε καν σ’ αυτό.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει επιπροσθέτως πως «ειδικά για τους «Μακεδόνες» του Αιγαίου, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας»- και με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στην βόρεια Ελλάδα, στους Μακεδόνες…».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για τους Σκοπιανούς «Μακεδονία του Αιγαίου» αποκαλείται η ελληνική Μακεδονία, η οποία τους ανήκε και το 1913 «κατακτήθηκε», κατ’ αυτούς από την Ελλάδα, που στη συνέχεια εφάρμοσε πολιτικές «εθνοκάθαρσης» κατά των «Μακεδόνων» που είτε «εκδιώχθηκαν» στα Σκόπια, είτε αφομοιώθηκαν στη συνέχεια.

Άλλη μια τέτοια «λαθροχειρία» είχε επιχειρήσει ο κ. Ζάεφ και κατά την συζήτηση για της επί της αρχής υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης, όταν σε άρθρο που προβλέπεται από τη συμφωνία να αλλάξει, ως «αλυτρωτικό», παρέμεινε η συνταγματική δέσμευση εκπροσώπησης αλλά και προστασίας σε «Μακεδόνες, που ζουν σε γειτονικές χώρες». Και μετά τις εντονότατες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις τοποθετήσεις αυτές του Σκοπιανού πρωθυπουργού, υπήρξε παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, και ο κ., Ζάεφ υποχρεώθηκε να αλλάξει την διατύπωση Η έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το ελληνικό υπουργείο των εξωτερικών, του οποίου επικεφαλής είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αρχικά δεν προέβη σε καμιά απολύτως αντίδραση, ούτε φυσικά σε επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία για το ατόπημα Ζάεφ. Ενώ άμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση της ΝΔ (με ανακοίνωση της Πειραιώς, αλλά και δηλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη) καθώς επίσης και του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και της ίδιας της κ. Γεννηματά. Και… ακολούθως ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας τους διπλωματικούς συντάκτες είπε ότι… «δεν έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης Ζάεφ, όταν θα την έχουμε και αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά…».

Ο Κ. Μητσοτάκης

Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε, με αφορμή τις δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ ότι ίσως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας», και αναρωτήθηκε: «Έτσι λύνουμε τις διαφορές μας;»

«Θέλαμε συμφωνία αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία», συμπλήρωσε εξηγώντας πως είναι άκρως προβληματικές οι πτυχές της συγκεκριμένης συμφωνίας για τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ούτε τώρα, ούτε μετά από εκλογές.

«Έχουμε εξηγήσει και στους Αμερικάνους φίλους μας ποια είναι η θέση μας και η άποψή μας είναι σεβαστή», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, το γραφείο Τύπου της ΝΔ, είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση: «Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα». 

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά 

«Άρχισαν τα όργανα…» επεσήμανε στο δηκτικό της σχόλιο η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και σημείωσε: 

«Κατά τον κ. Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε την δήθεν Μακεδονική γλώσσα στα Ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία κ. Τσίπρα . «Ιστορική» η συμφωνία σας!».

Και… τελευταίος ο κ. Κατρούγκαλος

Στην καθυστερημένη και εμφανώς αμήχανη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε:

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας», σημείωσε.

Και προσέθεσε: «Απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Εμφύλιος Καραγιαννίδη-Μιχελογιαννάκη

Άγριο και πρωτοφανή εμφύλιο μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Χρήστου Καραγιαννίδη προκάλεσε η δήλωση του κ. Μιχελογιαννάκη κατά του Πρωθυπουργού των Σκοπίων για την αναφορά του περί της διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης με γραπτή ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων «Είναι ντροπή, ο Ζάεφ, να παραποιεί ενσυνείδητα την συμφωνία των Πρεσπών, και εντός του κοινοβουλίου της FYROM να δηλώνει ψευδώς ότι υπάρχει πιθανότητα να διδάσκεται η σλαβική γλώσσα, που ο ίδιος ονομάζει «μακεδονική», στην Ελλάδα, και να μιλάει για μειονότητα των μακεδόνων του Αιγαίου. Όπως πιστεύουν οι Σκοπιανοί, η Μακεδονία κατακτήθηκε το 1913 και μετά έγινε εθνοκάθαρση. Πρόκειται για τη γνωστή Σκοπιανή προπαγάνδα και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρέπει να ανακαλέσει άμεσα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του κ. Μιχελογιαννάκη. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει σε δεύτερη ανακοινωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου, έκανες λόγο για «ρυπαρογραφήματα» και για δηλώσεις που εμφορούνται από τη λογική της Χρυσής Αυγής και αξίζει να δημοσιεύονται μόνο στην εφημερίδα «Μακελειό». Μάλιστα ο κ. Καραγιαννίδης - σύμφωνα πάλι με τον κ. Μιχελογιαννάκη - έκανε γνωστές τις απόψεις του κατά του κ. Μιχελογιαννακη και στα άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος προκειμένου να διαγραφεί ο κ. Μιχελογιαννάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οταν δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Καραγιαννίδη να τους δημοσιοποιήσει το κείμενο της δήλωσής του που έστειλε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «εσωτερικό θέμα της κοινοβουλευτικής ομάδας». Οταν του είπαν ότι ο κ. Μιχελογιαννάκης με δήλωσή του, δημοσιοποιεί τις απόψεις του, ο κ. Καραγιαννίδης απάντησε: «Θα έπρεπε να ντρέπεται».

Ο βουλευτής Ηρακλείου με τη σειρά του απάντησε με την ίδια σφοδρότητα με νέα γραπτή ανακοίνωση του.

«Απαντώντας στον κ. Καραγιαννίδη, θέλω πρωτίστως να δηλώσω, ότι οι απόψεις μου δεν έχουν ουδεμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και δεν δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Το Μακελειό».

Πηγή: Ο Ζάεφ προκαλεί αμηχανία στο Μαξίμου και πονοκέφαλο στον ΣΥΡΙΖΑ -Αναταράξεις στο δρόμο της συμφωνίας των Πρεσπών | iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ