2018-12-04 16:02:16
Φωτογραφία για Ο Nικ. Ρωμανός, η «ατομική τρομοκρατία» και η χρονική σύμπτωση μιας μεταγωγής
Ο Νίκος Ρωμανός είναι ένα από πιο «εμβληματικά» πρόσωπα της αποκαλούμενης «γενιάς του Δεκέμβρη» που σημαδεύτηκε από όσα έγιναν στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 2008. Άλλωστε, ήταν

το πρόσωπο που στεκόταν δίπλα στον Αλέξη Γρηγορόπουλο το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου στα Εξάρχεια, όταν έπεσε νεκρός από τον πυροβολισμό του Επαμ. Κορκονέα.

Δέκα χρόνια μετά, ακριβώς δύο μέρες πριν τις διαδηλώσεις μνήμης που διοργανώνονται κάθε χρόνο για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη, που συνήθως συνοδεύονται από επεισόδια, ο νεαρός κρατούμενος (όπως και δύο συγκατηγορούμενοί του) είναι πιθανόν να μεταχθεί τον Άρειο Πάγο.

Η μεταγωγή, εφόσον πραγματοποιηθεί, προκαλεί πονοκεφάλους στην αστυνομία αφού δεν αποκλείεται από αστυνομικές πηγές να επιχειρηθεί να υπάρξουν από υποδοχή έως και έναρξη των «διαμαρτυριών» από σήμερα.

«Ατομική τρομοκρατία»

Ο Ρωμανός, δια του συνηγόρου του Θ
. Μαντά, έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά της απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία παρότι κρίθηκε αθώος με τελεσίδικη απόφαση από το αδίκημα του 187Α ΠΚ περί ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση (Συνωμοσία Πυρήνων της φωτιάς), καταδικάστηκε σε 18ετή κάθειρξη για μεμονωμένα αδικήματα με το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου Αθηνών να κάνει λόγο περί ατομικής τρομοκρατίας.

Η ποινή και το χρηματικό πρόστιμο αφορούν κατασκευή και κατοχή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, πρόκληση τριών εκρήξεων, μία εκ ων οποίων στο σπίτι του Γιάννου Παπαντωνίου στην Κηφισιά, και διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας.

Παραδοξότητα

Ο δικηγόρος Θεόδ. Μαντάς είπε στο protothema.gr:

«Ο Άρειος Πάγος καλείται να επιλύσει ένα πολύ σοβαρό νομικό ζήτημα που αναφύεται όταν ο κατηγορούμενος έχει αμετακλήτως αθωωθεί για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (άρθρο 187Α Ποινικού Κώδικα) ενώ παράλληλα καταδικάζεται για σοβαρά ποινικά αδικήματα με την επιβαρυντική περίσταση ότι αυτά τελέστηκαν στα πλαίσια ατομικής τρομοκρατίας… Η αθώωση όμως για συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί ταυτόχρονα να οδηγεί στην καταδίκη για ατομική τρομοκρατία κατά το άρθρο 187Α Ποινικού Κώδικα. Μια τέτοια ερμηνεία προσανατολισμένη καθαρά σε μια κατασταλτική και τιμωρητικού χαρακτήρα αντίληψη, βρίθει νομικής και ουσιαστικής παραδοξότητας και έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με το κράτος Δικαίου», καταλήγει ο  κ. Μαντάς.

Ο δικηγόρος κ. Θεόδωρος Μαντάς*

dikastiko.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ