2018-12-05 09:18:05
Φωτογραφία για Αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ μέχρι 27.1.2019 και φορολογημένα κατά 20%! Όλη η απόφαση της κυβέρνησης
Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Φορολογημένα θα καταβληθούν τελικά τα αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Ειδικότερα όπως προβλέπεται στην απόφαση, το ποσό θα δοθεί εφάπαξ σε όσους γιατρούς του ΕΣΥ ήταν εν ενεργεία το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά θα φορολογηθεί με 20% και μάλιστα στο έτος 2018 παρότι τα χρήματα στους γιατρούς θα δοθούν έως τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Πάντως διευκρινίζεται ότι η παρακράτηση 20% θα είναι οριστική και δε θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι γιατροί από τα αναδρομικά αφού όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, σε συνέχεια της ψήφισης από τη Βουλή των νομοθετικών διατάξεων για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και ενόψει της έκδοσης των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή του ως άνω ποσού στους δικαιούχους, το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεση, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις (άρθρο 60 του ν.4172/2013)
. Δείτε ΕΔΩ τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ για να λάβουν σίγουρα τα αναδρομικά τους: «Πως θα δοθούν τα αναδρομικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς! Όλη η διαδικασία»

Τι προβλέπει η απόφαση για τα αναδρομικά

Η απόφαση που εκδόθηκε σε ΦΕΚ προβλέπει:

Καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ., Ιατρούς και Οδοντιάτρους Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., Επικουρικούς Ιατρούς και Ειδικευόμενους Ιατρούς.

Το χρηματικό ποσό που απορρέει από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4575/2018 (Α’ 192) για τους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ., Ιατρούς και Οδοντιάτρους Δημό- σιας Υγείας Ε.Σ.Υ., Επικουρικούς Ιατρούς και έμμισθους Ειδικευόμενους και Εξειδικευόμενους Ιατρούς και για όσο χρόνο αυτοί ήταν στην ενέργεια,κατά το χρονικό διάστημα από 13-11-2014 έως και 31-12-2016, θα κατα-βληθεί εφάπαξ μέχρι την 27-1-2019.

Στις περιπτώσεις που κατά τους σχετικούς υπολογισμούς προκύψει, συνολικά, αρνητικό χρηματικό ποσό αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη.

2. Η καταβολή του ανωτέρω ποσού θα γίνει με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση, όπου το εν λόγω ποσό θα εμφανίζεται συνολικά για κάθε δικαιούχο, από τους οικείους εκκαθαριστές των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Ο.Τ.Α., των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των Υ.ΠΕ.. Η εν λόγω κατάσταση αποστέλλεται μέχρι την 21η του μήνα καταβολής στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής κατά τα ισχύοντα.

3. Στις περιπτώσεις που δικαιούχοι ήταν λειτουργοί κατά ένα μόνο μέρος του ανωτέρω χρονικού διαστήματος (από 13-11-2014 έως και 31-12-2016), η εκκαθάριση και πληρωμή του εν λόγω χρηματικού ποσού για το διάστημα αυτό θα γίνει από τον φορέα, στον οποίο υπηρέτησαν κατά το χρόνο της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένου του χρονικού διαστήματος των τριμήνων αποδοχών, σε περίπτωση επιλογής τους).

4. Για τον υπολογισμό του ποσού της παρ. 1 λαμβάνονται υπόψη ενδεχόμενες υπηρεσιακές μεταβολέςτων λειτουργών που είχαν μισθολογικές συνέπειες και έλαβαν χώρα κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, οπότε και προσαρμόζεται αναλόγως το ποσό που αφορά το εν λόγω διάστημα.

Άρθρο 2

1. Το εφάπαξ χρηματικό ποσό του προηγούμενου άρθρου υπόκειται στις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ασφαλιστικές και λοιπές κρατήσεις που ίσχυαν κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα από 13/11/2014 έως 31/12/2016.

2. Επί του καταβαλλόμενου εφάπαξ χρηματικού ποσού διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% τοις εκατό (20%), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 60 του ν. 4172/2013 (Α’ 167). Ως χρόνος κτήσης του ως άνω ποσού θεωρείται το φορολογικό έτος 2018, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4172/2013.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ