2018-12-05 14:03:42
Φωτογραφία για Αλ. Τσίπρας: Από 1 Ιανουαρίου σε όλα τα νησιά το μεταφορικό ισοδύναμο
Tην αποκατάσταση των μνημονιακών αδικιών παρουσίασε ως πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κάλυμνο. Όπως πρόσθεσε: «Το καθήκον αυτό πρέπει να συνδυαστεί με τον σχεδιασμό του μέλλοντος αυτού του τόπου», ενώ χρησιμοποιώντας τη ναυτική ορολογία, πρόσθεσε: «Να επισκευάσουμε τις ζημιές που προκάλεσαν στο καράβι μας οι φουρτούνες» και να αποφασίσουμε «τον προορισμό και τη διαδρομή του καραβιού». Τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του έχει απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, εμφάνισε ως όραμα «μία Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισομερούς και δίκαιης ανάπτυξης».

Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ακόμα και στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας, η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά μία συνειδητή επιλογή εγκατάλειψης των περιοχών εκτός των αστικών κέντρων και, φυσικά, των νησιών, για τα οποία το μοναδικό ενδιαφέρον των κυβερνήσεων αφορούσε μόνο τον τουρισμό». Στον αντίποδα, είπε, η κυβέρνησή του στηρίζει έμπρακτα τα νησιά, «αναβαθμίζοντας τις υποδομές, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις, στηρίζοντας τις δομές υγείας και παιδείας στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου».


Επιδότηση καυσίμων

Σ' αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, του οποίου η πιλοτική εφαρμογή σε 49 νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κάλυμνος, «τρέχει» ήδη, ενώ από 1/1/2019 θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε: 

«Από 1/1/2019, επίσης, θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά. Το μέτρο επιδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, ύψους 570 εκατ. ευρώ, έως και το 2021. Η περίπτωση της Καλύμνου αποδεικνύει τα οφέλη αυτού του μέτρου. Από 1/7/2018 μέχρι τώρα (3/12/18) γράφτηκαν στην πλατφόρμα του μέτρου περίπου 5.000 κάτοικοι και πραγματοποίησαν περίπου 2.000 ταξίδια. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του νησιού, στο μέτρο συμμετέχουν 139 επιχειρήσεις και έχουν καταχωρηθεί 2.487 παραστατικά (τιμολόγια μεταφοράς), δαπάνη που αντιστοιχεί σε 262.646,48 ευρώ. Οι επιχειρήσεις, για το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής, πρόκειται να λάβουν επιστροφή, χάρη του μέτρου, 150.620 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 57,35% της συνολικής δαπάνης για μεταφορικά που έχουν πληρώσει. Κατά μέσο όρο, η κάθε επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί με 2.642,46 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής. Αν κάποιος κάνει την αναγωγή στο έτος, ο μέσος όρος προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε πολιτικές ειδικά για την Κάλυμνο, ασφαλτοστρώσεις Δημοτικού Οδικού Δικτύου, παραλιακή οδός, προμήθειες σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 4 εκατ. ευρώ, προμήθεια ψηφιακού ακτινογραφικού μηχανήματος κόστους 120.000 ευρώ, προμήθεια αξονικού τομογράφου κόστους 350.000 ευρώ για το Κέντρο Υγείας Καλύμνου, νέο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο, συντήρηση και αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου, έργα στο δίκτυο ύδρευσης, λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας με υπηρεσίες και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα για πολίτες και ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, βρεφονηπιακός σταθμός, έργα αφαλάτωσης κ.ά..

Σε λειτουργία η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Αναφερόμενος στην αφορμή που τον έφερε στην Κάλυμνο, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε περσινή δέσμευσή του για ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. «Σήμερα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά, η δέσμευση αυτή γίνεται πράξη», είπε, με την επισήμανση ότι έχουν ήδη προβλεφθεί 12 συνολικά θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού.

Στην Ακαδημία θα φοιτήσουν για το έτος 2018-2019, 70 σπουδαστές. Αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί 55 και αναμένεται να γίνουν μετεγγραφές πρωτοετών σπουδαστών από άλλες ΑΕΝ που επιθυμούν να φοιτήσουν στο νησί. Με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσουν δύο τμήματα πλοιάρχων, αντί για το ένα που είχε αρχικά υπολογιστεί.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ