2018-12-05 23:05:32
Φωτογραφία για Ποια είναι η Μαρία Ζαχάροβα, η «σιδηρά» εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ
Το διπλωματικό υπόβαθρο, οι σπουδές της και η διαρκής άνοδός της στην ιεραρχία, με θητεία σε θέσεις κλειδιά

Αυστηρή όπως προτάσσει ο ρόλος της στον επαγγελματικό τομέα, σέξι στην προσωπική της ζωή, fitness στην καθημερινότητά της, αλλά πάντως με διπλωματικό υπόβαθρο, όντας γόνος οικογένειας Ρώσων διπλωματών... Τα παραπάνω αποτελούν το περίγραμμα της προσωπικότητας της Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των τελευταίων γεγονότων με αφορμή την προειδοποίηση προς την Κύπρο για την περαιτέρω στρατικοποίηση του νησιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η 43χρονη Ρωσίδα, που ανέλαβε το πόστο της υπεύθυνης Επικοινωνίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών από το 2015, τοποθέτησε την Κύπρο στη μέση της διαμάχης που κυοφορείται τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Η Μαρία Βλαντιμίροβνα Ζαχάροβα, όπως είναι το πλήρες όνομά της, θα κλείσει τα 43 της χρόνια στις 24 Δεκεμβρίου και προέρχεται από οικογένεια διπλωμάτων, διανύοντας τις πρώτες μέρες της ζωής της στο Πεκίνο, όπου εργάζονταν οι γονείς της. Το 1998 αποφοίτησε ως δημοσιογράφος από το Faculty of International Journalism at MGIMO.


Το 2003 ανέλαβε πόστο στο γραφείο ενημέρωσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου κάθισε μέχρι το 2005, για να επανέλθει την περίοδο από το 2008 έως το 2011. Στο μεσοδιάστημα, 2005-2008 είχε αποσπαστεί ως υπεύθυνη Τύπου της Ρωσικής αποστολής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Από το 2011 έως το 2015 ήταν αναπληρώτρια υπεύθυνη Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, με αρμοδιότητα να αναλαμβάνειο την οργάνωση των συνεντεύξεων Τύπου και να προωθεί μέσω των social media τις ρωσικές θέσεις.

Στις 10 Αυγούστου 2015, ανέλαβε το πόστο της διευθύντριας Επικοινωνίας του ρωσικού ΥΠΕΞ. Η Μαρία Ζαχάροβα έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που ανήλθε στο συγκεκριμένο πόστο, στη Ρωσία.

Αποτέλεσμα της φρενήρης αυτής πορείας στην καριέρα της, ήταν το 2016 να συμπεριληφθεί στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες, στη λίστα επιλογής που δημοσιοποίησε το BBC.

Η Μαρία Ζαχάροβα είναι παντρεμένη με τον Αντρέι Μακαρόφ, τον οποίο γνώρισε στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της παραμονής στην αμερικανική πόλη ως υπεύθυνη Τύπου της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ. Έχει μία κόρη, τη Μαριάνα, ηλικίας οκτώ ετών.

Ως χαρακτήρας φημίζεται για τη διπλωματία της, αλλά και την κριτική που ασκεί στους αντιπάλους της Μόσχας, ενώ δεν δίστασε να καταφερθεί και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία κατηγόρησε για υποκρισία, καθώς, όπως είχε πει, οι Βρυξέλλες ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις περιπτώσεις της Κριμαίας και της Καταλονίας.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ