2018-12-06 13:00:33
Φωτογραφία για Ελβετία: Μπλόκο στο άνοιγμα λογαριασμών του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου
Εμπόδια συναντά το αίτημα των Ελληνικών δικαστικών αρχών για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του κουμπάρου του πρώην υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου, καθώς το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας στέκεται ενάντια στο αίτημα.

Οι δικαστικές αρχές υποστηρίζουν ότι μέσω των λογαριασμών του κουμπάρου διακινήθηκαν 1,3 εκ.ευρώ, τα οποία έφτασαν τελικά στα χέρια της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου. Ο επίμαχος λογαριασμός αποκαλύφθηκε μετά την δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ.

Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας έκρινε ότι τα στοιχεία του λογαριασμού δεν μπορούν να δοθούν γιατί είναι προϊόντα υποκλοπής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανώτατοι δικαστές ισχυρίζονται ότι η ελβετική Εισαγγελία όφειλε να ζητήσει από την Ελλάδα απαντήσεις για την προέλευση των στοιχείων. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων.


Ο δικηγόρος υπογραμμίζει ότι «η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων».

Στη συνέχεια, προσθέτει: «Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές αρχές».
topontiki
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ