2018-12-06 21:07:04
Φωτογραφία για «Κουρεμένα» κατά 40% τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια. Τι ισχύει για αποστράτους (ΠΙΝΑΚΕΣ)
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ:Το παρακάτω κείμενο και ΠΙΝΑΚΕΣ κυκλοφορεί με το σημερινό (06/12/2018) φύλο της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και συντάκτη τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗ. Το ιστολόγιό μας το μετέτρεψε σε κείμενο (όπως κάνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των) με σκοπό την ενημέρωση των Αναγνωστών μας. Τονίζεται ότι για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα. Καλή σας ανάγνωση:

•Με την παρακράτηση φόρου 20% που θα γίνει με την πίστωση εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.

Σε όλες τις προβλεπόμενες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών καθώς και σε παρακράτηση φόρου εισοδήμα­τος 20% θα υπαχθούν τα αναδρομικά που δικαιούνται περίπου 250.000 εν ενεργεία λειτουργοί του Δημοσίου αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια: οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενι­κοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι καθηγητές και ερευνητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ καθώς και οι μουσικοί των κρατικών ορχηστρών.


Το «κούρεμα» που θα υποστούν τα ακα­θάριστα ποσά θα φθάνει περίπου το 40% όπως προκύπτει από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις για την καταβολή τους, οι οποί­ες εκδόθηκαν και δημοσιεύθηκαν προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις 5 συ­νολικά κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για τους εν ενεργεία δημοσίους λειτουργούς, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των αναδρομικών ανέρχεται σε 979,25 εκατ. ευρώ, όμως το καθαρό ποσό που θα φθάσει, τελικά, στα χέρια των δικαιούχων θα είναι 592,178 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είναι μειωμένο κατά 39,52%.

Τα καθαρά ποσά των αναδρομικών θα πρέπει να έχουν καταβληθεί εφάπαξ έως τις 27 Ιανουαρίου 2019. Θα θεωρηθούν εξολοκλήρου εισοδήματα του έτους 2018, όμως οι δικαιούχοι δεν θα επιβαρυνθούν γι’ αυτά με φόρους εισοδήματος κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Κι αυτό διότι με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπεται ότι η φορολογική υποχρέω­ση για τα αναδρομικά των συγκεκριμένων δικαιούχων θα εξαντλείται με την παρα­κράτηση φόρου εισοδήματος 20% που θα γίνεται κατά την καταβολή τους.

Οι αποφάσεις

Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ανάβει το «πράσινο φως» για την πληρωμή των αναδρομικών έως τις 27/1/2019 στους εν ενεργεία δικαιού­χους εκδόθηκαν και δημοσιεύθηκαν προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα κείμενα των αποφάσεων είναι όπως ακριβώς τα παρουσίασε σε αποκλειστικό δημοσίευμά του ο «Ε.Τ.» της Κυριακής.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις προβλέπουν ότι σε περίπτωση θανάτου προσώπου που βρισκόταν στην ενέργεια για ολόκληρο ή μέρος του οριζόμενου κατά περίπτωση χρονικού διαστήματος, το χρηματικό ποσό που του αναλογεί, ενόσω ήταν στη ζωή, θα καταβληθεί στους νόμιμους κληρονό­μους με την υποβολή στον εκκαθαριστή τον προβλεπόμενων κατά τις κείμενες διατάξεις νομιμοποιητικών εγγράφων. Η εν λόγω καταβολή θα διενεργείται με την έκδοση χρηματικού εντάλματος και δύναται να λάβει χώρα και πέραν της 27ης Ιανουαρίου 2019.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε επικοινωνία που είχε το ιστολόγιο μας με τον συντάκτη του παρόντος άρθρου κ. Γιώργο Παλαιτσάκη (βλ. παρακάτω) μας απάντησε τα παρακάτω σχετικά με το βαθμό του Λοχία (και αντίστοιχοι): «Για τον βαθμό του Λοχία, έχω διαπιστώσει από παλιά ότι η αλλαγή που έγινε στο μισθολόγιο το 2012 επηρέασε με ελάχιστη αύξηση τον βασικό μισθό του σε αντίθεση με όλους τους άλλους βαθμούς της ιεραρχίας, όπου υπήρξε μείωση βασικών μισθών. Συνεπώς με την επαναφορά στα επίπεδα του 2012 δεν προκύπτουν αυξήσεις και αναδρομικά ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ στον συγκεκριμένο βαθμό (το 0 στις αυξήσεις και τα αναδρομικά εμφανίζεται μόνο στον βασικό μισθό κι όχι και στα επιδόματα του συγκεκριμένου βαθμού)».

Κόστος

Το καθαρό κόστος που θα προκαλέσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό η καταβολή των αναδρομικών στις παραπάνω 5 κατηγορίες εν ενεργεία λειτουργών του Δημοσίου θα ανέλθει σε 592,178 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

• 63 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς,

• 14,3 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν στο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ,

• 9,1 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στο προσωπικό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ

• 4,308 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν στους δικαστικούς,

• 47 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους μουσικούς που απασχολούνται στις κρατικές ορχήστρες.

Στις 19 Δεκεμβρίου οι πληρωμές για απόστρατους και συνταξιούχους

Η ΚΟΙΝΗ υπουργική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών στους 115.000 συνταξιούχους δημοσίους λειτουργούς των 5 επίμαχων κατηγοριών δεν είχε εκδοθεί μέχρι χθες. Σύμφωνα όμως με το κείμενο της, το οποίο αποκάλυψε ήδη από την περασμένη Κυριακή ο «Ε.Τ.», και τα αναδρομικά των συνταξιούχων-αποστράτων θα είναι «κουρεμένα» έως και 40% καθώς επί των ακαθάριστων ποσών θα υπο­λογιστούν όλες οι μνημονιακές μειώσεις τεσσάρων νόμων, θα επιβληθεί εισφορά ασθένειας 6% αλλά και φόρος 20%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά των συνταξιούχων-αποστράτων θα πληρωθούν πριν από τα Χριστού­γεννα μαζί με τις συντάξεις του Δημοσίου, δηλαδή στις 19 Δεκεμβρίου, θα είναι όμως σε ξεχωριστό ενημερωτικό και όχι στο εκκαθαριστικό με την πλη­ρωμή της σύνταξης.

Σε περίπτωση συνταξιούχων που έχουν δικαιωθεί ή πρόκειται να δικαιωθούν με δικαστικές αποφάσεις και έλαβαν ή θα λάβουν αναδρομικά για μεγαλύτερο διάστημα, δηλαδή και πέραν του Μαΐου του 2016, τα αναδρομικά που θα δοθούν συμψηφίζονται. Αν δηλαδή ένας συνταξιούχος πάρει τώρα εφάπαξ επί­δομα 5.000 ευρώ, ενώ το δικαστήριο τον δικαιώσει με 9.000 ευρώ, θα πάρει επιπλέον 4.000 ευρώ ώστε στο σύνολο να έχει 9.000 ευρώ, ήτοι 5.000 ευρώ από τα αναδρομικά που προβλέπει ο νόμος και άλλα 4.000 από τη δικαστική απόφαση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ[email protected]

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ - 06/12/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ειδικά Μισθολόγια: 2 ΚΥΑ «ανοίγουν δρόμο» για τα οφειλόμενα-Χρονοδιάγραμμα πληρωμών (ΠΙΝΑΚΑΣ)
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ