2018-12-07 03:03:22
Φωτογραφία για Πώς και πόσα αναδρομικά θα λάβουν οι γιατροί - Οι πίνακες με τους βαθμούς
Δήμητρα Ευθυμιάδου - ethnos.gr

Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει αυτόματα στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, χωρίς να χρειάζεται αίτηση

Χρήματα στους λογαριασμούς τους αναμένεται να δουν οι νοσοκομειακοί γιατροί πριν από την Πρωτοχρονιά, καθώς ήδη έχει δρομολογηθεί η καταβολή και των δικών τους αναδρομικών, μετά από αυτά των ενστόλων και των πανεπιστημιακών.

To «Έθνος» παρουσιάζει βήμα προς βήμα τι πρέπει να γνωρίζουν οι γιατροί, αλλά και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί πριν δουν το χρώμα του χρήματος, ενώ με αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες καταγράφονται τα ποσά που θα φθάσουν στις τσέπες τους με βάση τη βαθμίδα στην οποία ανήκουν.

Έως 27 Δεκεμβρίου

Όπως προβλέπεται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή, η καταβολή των αναδρομικών θα είναι εφάπαξ, σε μία δόση εντός του 2018, και για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Μάλιστα, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες φαίνεται ότι τρέχουν και δεν φθάνουν προκειμένου να υπολογίσουν όλα τα ποσά που αντιστοιχούν στους γιατρούς, δεδομένων και των διαφορετικών κατηγοριών και βαθμίδων που υπάρχουν μέσα στα νοσοκομεία.


Στόχος, σύμφωνα και με τα όσα έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι να δοθούν τα αναδρομικά στις 27 Δεκεμβρίου, που είναι και η τελευταία ημέρα πληρωμής από το Δημόσιο. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει αυτόματα στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, χωρίς να χρειάζεται εκ μέρους του γιατρού κάποια αίτηση ή άλλη ενέργεια. Να σημειωθεί ότι τα αναδρομικά αφορούν στην περίοδο από 13/11/2014 έως 31/12/2016.

Οι γιατροί που πλέον δεν εργάζονται στο ίδιο νοσοκομείο με την περίοδο στην οποία έχουν υπολογιστεί τα αναδρομικά θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες μισθοδοσίας των νοσοκομείων που εργάζονταν σε εκείνη τη χρονική περίοδο, ώστε εάν έχει αλλάξει ο τραπεζικός λογαριασμός μισθοδοσίας τους να τον ενημερώσουν και να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κάποιο λάθος.

Ήδη πάντως τα αρμόδια τμήματα του ΕΣΥ έχουν αρχειοθετήσει και έχουν εντοπίσει όλους τους γιατρούς που απασχολούνταν εκείνη τη περίοδο στα νοσοκομεία τους και μπορεί να έχουν αποχωρήσει.

Πρόκειται κυρίως για ειδικευόμενους που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους και αποχώρησαν μετά τη λήψη της ειδικότητάς τους, για επικουρικούς γιατρούς που έχουν αποχωρήσει λόγω της λήξης των συμβάσεών τους, αλλά και για γιατρούς που συνταξιοδοτήθηκαν ή μετακινήθηκαν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα ή στον ιδιωτικό τομέα.

Με κρατήσεις 20% έως 35%

Όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, τα καθαρά ποσά που θα φθάσουν στις τσέπες των γιατρών προκύπτουν έπειτα από αφαίρεση κράτησης 20% έως 35%, ανάλογα με τη βαθμίδα του γιατρού.

Όπως έχει εκτιμήσει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών, εάν στη χρονική περίοδο που υπολογίζονται τα αναδρομικά κάποιος γιατρός είχε βαθμό:

Διευθυντή: Το καθαρό ποσό που θα φθάσει στον λογαριασμό του θα κυμαίνεται από 14.000 έως 15.000 ευρώ.

Επιμελητή Α’: Από 7.000 έως 8.500 ευρώ.

Επιμελητή Β’: Από 4.000 έως 5.000 ευρώ

Επικουρικού Ιατρού: Από 4.000 έως 5.000 ευρώ.

Ειδικευόμενου: Από 1.500 έως 1.700 ευρώ.

Οι συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ υπολογίζουν ότι τα ποσά που αναλογούν με βάση και τις περικοπές που είχαν γίνει την περίοδο εκείνη προκύπτουν μεικτά ως εξής (μεικτά ποσά τακτικών αποδοχών ανά μήνα για όσο χρονικό διάστημα εργάστηκε ο γιατρός από 13/11/2014 έως 31/12/2016):

Συντονιστής διευθυντής με 60% χρονοεπίδομα: 760 ευρώ/μήνα.

Διευθυντής με 60% χρονοεπίδομα: 875,2 ευρώ/μήνα.

Επιμελητής Α’ με 36% χρονοεπίδομα: 423,7 ευρώ/μήνα.

Επιμελητής Β’ και επικουρικός με 16% χρονοεπίδομα: 244 ευρώ/μήνα.

Ειδικευόμενος με 8% χρονοεπίδομα: 88,3 ευρώ/μήνα.

Πιέσεις

Μπορεί το ποσό να φαντάζει σαν εορταστικός μποναμάς για όσους δεν τα είχαν υπολογίσει, «αγκάθι» ωστόσο παραμένει εάν τα ποσά που θα δοθούν θα είναι φορολογημένα ή όχι, γι’ αυτό και οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων (ΟΕΝΓΕ) επιχειρούν να πιέσουν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε τα χρήματα να δοθούν χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις.

Βέβαια, αυτό είναι κάτι που θα αποφασισθεί κεντρικά στην κυβέρνηση, με βάση τις δημοσιονομικές αναλύσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών, ανεξάρτητα εάν οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν κάνει ήδη σχετικά αιτήματα στους εμπλεκόμενους υπουργούς.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική εφαρμοστική απόφαση, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που θα αναλύει επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν τα χρήματα στους γιατρούς αλλά και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες.

Πάντως, η ΟΕΝΓΕ έχει προγραμματίσει για αύριο, Τετάρτη 5/12/18, να συναντηθεί με εκπροσώπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες οι γιατροί θα επιμείνουν να υπάρξει ρύθμιση ώστε τα ποσά αυτά, εφόσον καταβληθούν, να θεωρούνται πλήρως φορολογημένα με τις φορολογικές κρατήσεις που θα έχουν γίνει προκαταβολικά στην «πηγή» και να μην ξαναφορολογηθούν εκκαθαριστικά με τη φορολογική δήλωση εισοδήματος. «Πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή φορολογικής κλίμακας, με ευνόητες συνέπειες» εξηγεί ο Π. Παπανικολάου της ΟΕΝΓΕ.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ