2018-12-08 01:11:09
Φωτογραφία για Σε λειτουργία 101 Τοπικές Μονάδες Υγείας - Μία Κινητή Μονάδα σε κάθε νομό και προσλήψεις το 2019
Π.Ε.Δ.Υ.

Ημερίδα για τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) συνδιοργάνωσε το υπουργείο Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Παρασκευή (07/12/2018). 

Onmed.gr

Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, σήμερα λειτουργούν 101 νέες δομές σε όλη τη χώρα ενώ το προσωπικό που τις στελεχώνει ξεπερνά τα 800 άτομα (γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, διοικητικοί κ.α).

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε στο ρόλο «κλειδί» που καλείται να παίξει ο οικογενειακός γιατρός. Όπως σημείωσε, ο νέος θεσμός «όσο και αν υπονομεύεται από τα συντεχνιακά συμφέροντα του χώρου και συναντά αντιξοότητες στα πρώτα του βήματα, έχει ήδη αρχίσει να καταγράφει θετικά δείγματα ποιοτικής φροντίδας προς τον πολίτη».

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε επίσης ότι για την επαρκή και συστηματική φροντίδα υγείας του πληθυσμού που κατοικεί σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας, έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση ώστε να υπάρχει σε κάθε νομό τουλάχιστον μία Κινητή Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(ΠΦΥ) την οποία θα στελεχώνει ομάδα επαγγελματιών υγείας που θα αποτελείται από γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό κ.α
. Η ομάδα αυτή θα έχει οργανική σχέση με ένα Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου και θα οργανώνει την εκ περιτροπής παρουσία της σε δημοτικά διαμερίσματα που σήμερα έχουν ελλιπή ιατρική κάλυψη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να στερούνται πολύτιμων υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας. Οι διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2019.

Έχει εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός «χώρος» στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών ώστε η Πολιτεία να αναλάβει τις δαπάνες για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. «Δεν ακολουθούμε τις κοντόφθαλμες πολιτικές των προκατόχων μας οι οποίοι ξεκινούσαν προγράμματα με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ για να τα εγκαταλείψουν κακήν κακώς στη συνέχεια, όταν εξαντλούνταν οι κοινοτικοί πόροι, αφήνοντας ξεκρέμαστους τόσο τους πολίτες όσο και τους εργαζόμενους. Δεν είχαν, βλέπετε, εξασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας με εθνικούς πόρους» ανέφερε.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη περισσότερων από 3.200 εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συμπληρωματικό, θα έλεγα στις ΤΟΜΥ, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλη τη χώρα και το οποίο αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό λοιπόν το πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό» ανέφερε ο υπουργός.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ