2018-12-08 17:09:07
Φωτογραφία για Νέα εφαρμογή από τα Ελληνικά Hoaxes που σας προειδοποιεί για τα site με fake news
Τα «Ελληνικά Hoaxes» προχωρούν στο επόμενο μεγάλο βήμα, αναφορικά με την καταπολέμηση των fake news. Δημιουργήσαμε τον πρώτο ελληνικό «browser extension» με τον οποίο θα μπορείτε να ενημερώνεστε, την στιγμή που σερφάρετε, για την αξιοπιστία των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε.

 

Τι κάνει η (δωρεάν) εφαρμογή;

Εμφανίζει προειδοποίηση σχετικά με την αξιοπιστία των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε, η οποία αλλάζει ανάλογα με την κατηγορία της εκάστοτε ιστοσελίδας.

 

 

Οι κατηγορίες των πηγών που έχουν υπάρξει αναξιόπιστες είναι οι εξής:

 

– Σάτιρα

– Θεωρίες Συνωμοσίας

– Ψευδοεπιστήμη

– Παραπληροφόρηση

– Clickbait

– Ρητορική μίσους

 

Αν μια πηγή συχνά καλύπτει περισσότερες από μια κατηγορίες, έχουμε επιλέξει την κατηγορία που θεωρούμε ότι ταιριάζει περισσότερο.


 

Αν έχετε επισκεφτεί μια ιστοσελίδα η ένδειξη εμφανίζεται στην κορυφή της οθόνης σας.

 

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Newsbomb.gr

Η εφαρμογή εμφανίζει προειδοποιήσεις και στο facebook. Aν κατά την περιήγησή σας στα social media εμφανιστεί ένας σύνδεσμος ιστοσελίδας που είχε διαπιστωθεί ανακριβής, η ένδειξη εμφανίζεται στη συγκεκριμένη ανάρτηση (προς το παρόν η παραμετροποίηση αφορά το Facebook, αλλά υπάρχει και μερική υποστήριξη του Twitter).

Η εφαρμογή αναγνωρίζει τόσο τις δημοσιεύσεις όσο και τα σχόλια, και είναι σε θέση να «βλέπει» πίσω από τις περισσότερες συμπτύξεις συνδέσμων (π.χ. bit.ly, goo.gl).

Επιλέγοντας τον σύνδεσμο «ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΡΘΡΩΝ», η εφαρμογή σάς μεταφέρει στην ιστοσελίδα μας και σας εμφανίζει άρθρα της συγκεκριμένης πηγής που έχουμε ήδη ερευνήσει.

Όπως είδατε, στην προειδοποίηση αναφέρεται, μέσα σε παρένθεση, η κατηγορία που έχουμε εντάξει την κάθε ιστοσελίδα. Αυτή, (η κατηγορία) προέρχεται από την συλλογή των πληροφοριών (data) που έχουμε καταγράψει τα χρόνια λειτουργίας των Ellinika Ηoaxes.

Είναι η εφαρμογή ασφαλής; Επιβαρύνει τον υπολογιστή μου;

Η εφαρμογή έχει περάσει από αξιολόγηση και έγκριση από την Google και την κοινότητα της Mozilla. Επιπλέον έχει δοκιμαστεί από την ομάδα μας και δεν έχουμε εντοπίσει καμιά επιβάρυνση στην ταχύτητα πλοήγησης.

Στιγμιότυπο από την διαδικασία έγκρισης της εφαρμογής μας από την Google

Πώς μπορώ να εγκαταστήσω την εφαρμογή;Προς το παρόν υποστηρίζονται οι περιηγητές (web browsers) Chrome, Opera, Avast Secure Browser αποκλειστικά για τις εκδόσεις σταθερού υπολογιστή (desktop), ενώ υποστηρίζονται και οι desktop και οι φορητές συσκευές όσον αφορά τον Firefox (στις φορητές προς το παρόν μόνο κατά την πλοήγηση σε ιστοσελίδες, εκτός των social media).

">Οδηγίες αν χρησιμοποιείτε τον Chrome >

 

πηγή: dikaiologitika.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ